

LEHTIKUVA
Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus
Koronakriisi asetti kunnat ja opetuksen aivan uudenlaisen haasteen eteen. Poikkeustilasta johtuen yli 500 000 oppilasta on siirtynyt etäopetukseen 18.3. alkaen. Peruskoulussa opetusta ei ole totuttu järjestämään etänä, sillä perusopetuslain mukaan oppivelvollisuusikäisten esi- ja perusopetus tulee olla lähiopetusta. Vaihtelut käytännön toteutuksessa on asettanut lapset keskenään eriarvoiseen asemaan.
– Siirtyminen nopeasti täysin uuteen tapaan järjestää opetus ei ole ollut kivuton, koska voimassa oleva lainsäädäntö ei ole mahdollistanut ennalta varautumista ja etäopetuksen harjoittelua, kuvailee kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen.
Koponen vaatii, että kriisin jälkeen tullaan määrittelemään kriteerit sille, mitä perusopetuksen pitäisi minimissään poikkeusoloissa olla ja laaditaan etäopetukseen soveltuva opetussuunnitelma.
– Opettajat ja perheet ovat toimineet erittäin hyvin. Yhteistyöllä etäopetus on saatu toteutettua, Koponen kiittelee. Samalla kuitenkin esimerkiksi kouluruoan jakoon ei ole ollut selkeää käytäntöä, vaan jokainen kunta on koittanut ratkaista ongelmaa omilla järjestelyillä, huomauttaa Koponen.
Etäopetusta voisi jatkaa myös normaalioloissa
Useille oppilaille siirtyminen etäopetukseen on ollut hyvin positiivinen kokemus esimerkiksi aistiyliherkille, neurokirjon diagnoosin omaaville oppilaille, sisäilmasta oireileville, kouluahdistuneille, maaseudun pitkien koulumatkojen oppilaille sekä kiusatuille.
– Nämä ryhmät ovat hyötyneet siitä, että saavat opiskella omaan tahtiinsa rauhallisessa kotiympäristössä, minkä vuoksi olisi tärkeää, että he saisivat jatkaa etänä opiskelua myös normaalioloissa, toivoo Koponen.
Kotiopetuksessa yli 400 oppilasta
Suomessa on mahdollisuus kotiopetukseen, vuonna 2018 heitä oli Tilastokeskuksen mukaan 414 oppilasta. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin etäopetus, sillä kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää opetusta, palveluja tai etuuksia kotiopetuksessa olevalle lapselle.
Perusopetuksen järjestäminen etäopetuksena edellyttää lainsäädännöllistä muutosta. Koponen on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jotta hallitus ryhtyisi koronakriisin jälkeen selvittämään mahdollisuuksia ottaa etäopetus keinovalikoimaan myös normaalioloissa ja valmistelisi etäopiskelua varten opetussuunnitelman.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kotiopetus etäopetus koronaepidemia sisäilmaongelmat Ari Koponen oppilaat Koulukiusaaminen koulu perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin

Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”

Elomaa: Koulukiusaaminen ei ole loppunut tänäkään syksynä

Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?

Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen

Koponen: Hallitusohjelman kirjaukset sisäilmasairaiden auttamiseksi on saatava teoiksi – ”Nyt tarvitaan tekoja pelkkien kirjausten lisäksi”
Viikon suosituimmat

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.