Tällä viikolla kampanjoidaan sisäilmakodittomien puolesta. Viikko huipentuu tulevana lauantaina asunnottomien yöhön, joka järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisesti. Viime vuonna tapahtumassa vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen vaatii hallitukselta tekoja sisäilmakodittomien auttamiseksi.

Brother Christmas -hyväntekijänäkin tunnettu kansanedustaja Ari Koponen oli viime vuonna ainoa tapahtumassa vieraillut kansanedustaja. Koponen toimii eduskunnan sisäilmaryhmän jäsenenä sekä Sisäilmakodittomat-kampanjan yhtenä virallisista suojelijoista kommentoiden kampanjan nettisivuilla seuraavasti:

– Sisäilmakodittomat ovat asunnottomia, vaikka heitä ei löydy perinteisten asunnottomuuspalveluiden piiristä tai tilastoista. Tällaisten kodittomien määrä tulisi ehdottomasti selvittää ja tehdä näkyväksi. Puolueena olemme jo kahden vuoden ajan käsitelleet ja valmistelleet useita esityksiä, joilla rakentamisesta sairastuneiden tilannetta ja oikeusturvaa pyritään parantamaan.

Hallitus lupaa selvitellä

Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan valtion mahdollisuutta auttaa sisäilmasairauden vuoksi asunnottomana olevia selvitellään.

– Hallitusohjelmassa on myös luvattu puolittaa asunnottomuus hallituskauden aikana. Jotta määrän voidaan sanoa puolittuneen myös sisäilmakodittomien kohdalla, on heidän määränsä ensin selvitettävä. Jotta heitä voidaan asuttaa, tarvitaan sisäilmasta sairastuneille soveltuvia sisäilmaesteettömiä asuntoja tai vähintään rakentamisen mahdollistavia tontteja ja tarkoitukseen korvamerkittyä taloudellista tukea, kertoo Koponen.

Valtion SisäTuki-hankkeessa on käynnistetty selvitystyö sisäilmasairaiden tilanteesta, mutta ainakaan toistaiseksi ei Koposen mukaan esimerkiksi kyselyä sisäilmakodittomien keskuudessa ole tiedettävästi tehty – tai edes aloitettu.

– Hallitusohjelmassa on paljon hyviä kirjauksia sisäilmaongelmaisten auttamiseksi, mistä iso kiitos kuuluu myös jokaiselle aktiiville sisäilmasairaiden asioiden näkyväksi tuomisesta. Mutta nyt hallitukselta tarvitaan tekoja pelkkien kirjausten lisäksi, vaatii Koponen.

Eduskuntaryhmät tekevät yhteistyötä

Koposen johdolla kansanedustajat eri puolueista ovat jättäneet eilen yhteisen kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Sisäilmakodittomat-kampanjan viralliset suojelijat tiedustelevat, kuinka hallitus aikoo selvittää sisäsilmäkodittomien määrän, milloin tähän selvitystyöhön ryhdytään sekä millaisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä sisäilmasairauden vuoksi asunnottomien asuttamiseksi sisäilmaesteettömiin koteihin.

Suomen Uutiset