Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne paheksuu voimakkaasti julkisesti rahoitetun sisäilmatutkimuksen saamaa käännettä.

Lulu Ranteen mukaan väitteissä, että huonosta sisäilmasta kärsivien ongelma on lähinnä korvien välissä, ei sinänsä ole uutta, mutta syyttäjänä on yleensä ollut rakennuksen omistajaa lähellä oleva taho.

Nyt julkisesti rahoitetut Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL ja Työterveyslaitos TTL ovat liittyneet vähättelemään infektiokierteessä ja työkyvyttömyydessä eläviä ihmisiä.

Päässäkö se vika muka on?

THL on jo aikaisemminkin julkaissut väitteitä, että suomalaisten käsitykset sisäilmaongelmista ovat liioiteltuja. Tänään 21.2.2020 YLE uutisoi THL:n ja TTL:n voimakkaasti esiintuomasta ”huoliteoriasta”, jonka mukaan sisäilmaoireet tuottaa huoli sisäilmaongelmista.

– Vakavaksi asian tekee se, ettei tällaisen huoliteorian tueksi ole minkäänlaista tutkimustietoa, Ranne jatkaa.

Ohjaako miljardien sisäilmavelka?

Ranne toteaa, että kaikki tietävät millaisissa vaikeuksissa julkinen talous ja etenkin kuntatalous ovat. Kymmenet tuhannet lapset ja työntekijät altistuvat päivittäin sisäilmaongelmaisissa päiväkodeissa, kouluissa, sote-rakennuksissa ja virastoissa. Korjausvelka lasketaan miljardeissa.

Ranne päätteleekin, että THL:n ja TTL:n uusissa ulostuloissa on kyse tämän miljardipommin purkamisesta sairastuneiden kustannuksella.

Vastuu terveyshaitoista ja vahingoista on selvä

Kunnissa ja valtiolla tiedetään, että ihmisille aiheutuu todellisia ja usein lopullisia terveyshaittoja. Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa rakennusten omistajia pitämään ne jatkuvasti terveellisinä ja turvallisina.

Terveyshaittoja aiheuttavien rakennusten omistajia ei vain saada kunnolliseen korvausvastuuseen, koska jokainen sairastunut joutuisi käymään vahingonkorvaustaistelun yksin. Tällaiseen ei sairastuneilla ole voimia tai varoja.

Ryhmäkanneoikeus laajennettava sisäilmaongelmiin

Ranteen mukaan ratkaisu on ryhmäkanneoikeuden laajentaminen sisäilmaongelmiin sovellettavaksi. Hän on jättämässä tätä tarkoittavan lakialoitteen eduskunnassa lähiaikoina.

– Jo riski kunnollisesta vahingonkorvausvastuusta saanee esim. kuntapäättäjien jakamattoman huomion. Tärkeintä on saada oikeutta kärsineille, ja sisäilmaongelmat vihdoinkin hallintaan, Ranne painottaa.

SUOMEN UUTISET