

LEHTIKUVA
Ohjaako talousahdinko julkisesti rahoitettua sisäilmatutkimusta?
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne paheksuu voimakkaasti julkisesti rahoitetun sisäilmatutkimuksen saamaa käännettä.
Lulu Ranteen mukaan väitteissä, että huonosta sisäilmasta kärsivien ongelma on lähinnä korvien välissä, ei sinänsä ole uutta, mutta syyttäjänä on yleensä ollut rakennuksen omistajaa lähellä oleva taho.
Nyt julkisesti rahoitetut Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL ja Työterveyslaitos TTL ovat liittyneet vähättelemään infektiokierteessä ja työkyvyttömyydessä eläviä ihmisiä.
Päässäkö se vika muka on?
THL on jo aikaisemminkin julkaissut väitteitä, että suomalaisten käsitykset sisäilmaongelmista ovat liioiteltuja. Tänään 21.2.2020 YLE uutisoi THL:n ja TTL:n voimakkaasti esiintuomasta ”huoliteoriasta”, jonka mukaan sisäilmaoireet tuottaa huoli sisäilmaongelmista.
– Vakavaksi asian tekee se, ettei tällaisen huoliteorian tueksi ole minkäänlaista tutkimustietoa, Ranne jatkaa.
Ohjaako miljardien sisäilmavelka?
Ranne toteaa, että kaikki tietävät millaisissa vaikeuksissa julkinen talous ja etenkin kuntatalous ovat. Kymmenet tuhannet lapset ja työntekijät altistuvat päivittäin sisäilmaongelmaisissa päiväkodeissa, kouluissa, sote-rakennuksissa ja virastoissa. Korjausvelka lasketaan miljardeissa.
Ranne päätteleekin, että THL:n ja TTL:n uusissa ulostuloissa on kyse tämän miljardipommin purkamisesta sairastuneiden kustannuksella.
Vastuu terveyshaitoista ja vahingoista on selvä
Kunnissa ja valtiolla tiedetään, että ihmisille aiheutuu todellisia ja usein lopullisia terveyshaittoja. Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa rakennusten omistajia pitämään ne jatkuvasti terveellisinä ja turvallisina.
Terveyshaittoja aiheuttavien rakennusten omistajia ei vain saada kunnolliseen korvausvastuuseen, koska jokainen sairastunut joutuisi käymään vahingonkorvaustaistelun yksin. Tällaiseen ei sairastuneilla ole voimia tai varoja.
Ryhmäkanneoikeus laajennettava sisäilmaongelmiin
Ranteen mukaan ratkaisu on ryhmäkanneoikeuden laajentaminen sisäilmaongelmiin sovellettavaksi. Hän on jättämässä tätä tarkoittavan lakialoitteen eduskunnassa lähiaikoina.
– Jo riski kunnollisesta vahingonkorvausvastuusta saanee esim. kuntapäättäjien jakamattoman huomion. Tärkeintä on saada oikeutta kärsineille, ja sisäilmaongelmat vihdoinkin hallintaan, Ranne painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ryhmäkanneoikeus terveyshaitat sisäilmaongelmat korjausvelka työntekijät lapset Lulu Ranne perussuomalaiset kuntatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lehto: Sisäilmaongelmista kärsiviä autettava nopeammin – ”Homeloukussa olevat ylivelkaantuvat helposti”

Työterveyslääkäri: Viranomaiset tulisi velvoittaa tilastoimaan sairastumiset ja oireet jotka ovat tapahtuneet kosteusvaurioituneissa rakennuksissa

Sairaalan kosteusvauriot johtivat kätilön työpaikan ja terveyden menettämiseen – myös 12 vuoden eläkkeet menivät: ”En pidä Suomea enää oikeusvaltiona”

Meri vaatii pikaisia toimia sisäilmakodittomien auttamiseksi

Koponen: Hallitusohjelman kirjaukset sisäilmasairaiden auttamiseksi on saatava teoiksi – ”Nyt tarvitaan tekoja pelkkien kirjausten lisäksi”

Ranne: Sisäilmaongelmat eivät ratkea selvityksillä tai työpajoilla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.