Kansanedustaja Rami Lehto jätti eduskunnassa kirjallisen kysymyksen sisäilmaongelmista kärsivien auttamisesta sekä hometalo-oikeusprosessien nopeuttamisesta.

Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000 – 800 000 henkilöä ja vakavaan homeloukkuun jää vuosittain noin 300-400 perhettä.

– Sisäilmaongelmiin voi liittyä niin terveydellisiä, taloudellisia, sosiaalisia kuin oikeudellisiakin ongelmia. Homeloukkuihin ja muihin asumisterveysloukkuihin liittyvät terveyshaitat ja kustannukset rasittavat näin ollen kotitalouksia monella tapaa. Homeloukkuun joutuneiden taloudellinen tilanne onkin usein katastrofaalinen, sanoo Rami Lehto.

– Sisäilmasta sairastuneet jäävät tyypillisesti yhteiskunnallisten palvelujen ja tukiverkkojen ulkopuolelle, kun ei ole olemassa mitään selkeää tautiluokitusta, joka takaisi sairastuneelle toimeentuloturvan.

Oikeusprosessit liian pitkiä

Lisäksi ylipitkät oikeusprosessit ovat uhka sisäilmasairastuneiden oikeusturvalle, kun hometaloriita voi seisoa oikeudessa vuosikausia. Myös korvausten saaminen voi olla hidasta, kun saatavia tulee mahdollisesti ulosoton kautta.

– Homeloukussa olevat ylivelkaantuvatkin helposti, kun kuluja tulee muun muassa oikeusprosesseista ja siitä, että joudutaan maksamaan asumiskuluja kuten vuokria tai lainanlyhennyksiä sekä hometalosta että väliaikaisesta kodista, Lehto toteaa.

SUOMEN UUTISET