Julkisten rakennusten sisäilmaongelmat aiheuttavat miljardien eurojen kustannukset kansanterveys- ja työvoimakulujen kasvuna. Perussuomalainen kansanedustaja Rami Lehto on jättänyt toimenpidealoitteen rakentajien ja rakennusten huollosta ja valvonnasta vastaavien lainvastaisen toiminnan korjaamiseksi ja kriminalisoimiseksi.

Lehdon aloitteessa ehdotetaan hallituksen ryhtyvän toimiin rakentajien ja rakennusten huollosta sekä valvonnasta vastaavien lainvastaisen toiminnan korjaamiseksi ja kriminalisoimiseksi. Aloitteella on erityisesti tarkoitus korjata rakennusten sisäilmaongelma.

Julkisten rakennusten sisäilmaongelmat aiheuttavat miljardien rahalliset kustannukset kansanterveys- ja työvoimakulujen kasvuna, puhumattakaan niistä inhimillisistä kärsimyksistä, joita ongelmat aiheuttavat yhteiskunnassamme, Lehto muistuttaa.

– Hälyttävää on, että yli 40 prosentissa kouluista, 20-25 prosentissa asunnoista ja lisäksi 5 prosentissa toimistokiinteistöjä on home- ja kosteusvaurioita, jotka altistavat päivittäin jopa 800 000 suomalaista. Tästä seuraten Suomessa on jo tällä hetkellä varovaisestikin arvioiden 100 000 vakavasti sairastunutta, Lehto sanoo.

Betoni ei ehdi kuivua, kun aikataulut ovat liian kireät

Sisäilmaongelmia esiintyy sekä korjatuissa että uudisrakennuskohteissa. Korjauskohteissa korjaukset ovat olleet monesti riittämättömiä. Uudiskohteissa ongelmana ovat puolestaan liian kireät rakentamisaikataulut sekä ympärivuotinen rakentaminen, jossa kosteudenhallinta on laiminlyöty ja varsinkin betonirakenteiden kuivumisesta tingitään.

Rakentamisen vastuita tulisikin tiukentaa ja olisi löydettävä keinot, joissa vastuita nykyistä selvemmin kohdistetaan niille toimijoille, jotka tosiasiassa ovat vahingon aiheuttaneet, Lehto esittää.

Myös kunnan rakennusvalvontaviranomaisille pitäisi laatia nykyistä selkeämmät ohjeet huolehtia kunnan omien rakennusten kunnossapidosta ja rakentamisesta. Lisäksi pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin rakennushankkeiden vahingonkorvaus- ja rikosoikeudellisen vastuun sekä takuuaikojen riittävyyden selvittämiseksi.

Suomen Uutiset