Kreikka on siirtänyt autolautalla ensimmäiset siirtolaiset saarilta mantereelle, kreikkalaislehti Kathimerini kertoo verkkosivuillaan. Turkin rannikolla ihmissalakuljettajat ovat toimineet ahkerasti. EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex arvioi, että tammi-heinäkuun aikana Kreikkaan on tuotu noin 130 000 siirtolaista.

Turkin rannikolta on lyhyt matka useille Kreikan saarille. Lyhyt merimatka taittuu pienillä kumiveneillä, mikä tekee rajavalvonnan käytännössä mahdottomaksi. Pieniä kumiveneitä liikkuu yhtäaikaisesti merellä.

Libyan ja Italian välisellä meriosuudella aluksilta vaaditaan parempaa merikelpoisuutta. Samalla kerralla kuljetettavien ihmisten määrä on suurempi, ja suuremmat alukset ovat helpommin havaittavissa.

Mantereelta pohjoisrajalle

Kathimerini kertoo, että siirtolaiset viedään linja-autoilla Ateenan päärautatieasemalle, josta matka jatkuu junalla kohti uutta vastaanottokeskusta. Suuri osa siirtolaisista hakeutuu kuitenkin maan pohjoisrajalle. Sieltä matka jatkuu Balkanin lävitse kohti Keski-Eurooppaa.

Ateenaan perustettuun uuteen vastaanottokeskukseen mahtuu noin 700 siirtolaista, mutta vain 300 on päättänyt jäädä keskukseen.

Kreikan naapurimaassa Makedoniassa olosuhteet ovat heikentyneet nopeasti. Makedonia julisti poikkeustilan siirtolaistulvan vuoksi. Maan armeijaa tarvitaan ohjaamaan siirtolaisvirtaa etelästä pohjoiseen. Lisäksi armeija turvaa kansalaistensa turvallisuutta.

Turismi kärsii

Tilanne Kreikan saarilla on kaaottinen. Kuvat suositulta lomasaarelta Kosilta ovat levinneet kansainvälisessä mediassa nopeasti. Kreikassa pelätään turismin vähenevän, sillä turistit tuntevat olonsa vaivautuneeksi siirtolaistelttojen keskellä.

Turismi kattaa Kreikan taloudesta noin neljänneksen. Erityisesti brittituristit ovat kertoneet, etteivät he aio viettää lomaansa ensi vuonna siirtolaisten keskellä.

Schengen vaarassa

Saksassa varaudutaan jopa 800 000 turvapaikan hakijaan tänä vuonna. Lukema on suurempi kuin viime vuoden turvapaikka-anomukset koko EU:n alueella.

Saksa on toivonut muilta EU:n jäsenmailta tasapuolisempaa taakanjakoa turvapaikkaa hakeville siirtolaisille. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière kertoo, että passiton matkailu Schengen-alueella on vaarassa katketa, ellei EU:ssa päästä uuteen sopimukseen siirtolaiskysymyksessä.

– Me emme kaipaa rajatarkastuksia. Me haluamme vapaan liikkuvuuden, Maizière toteaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan siirtolaiskysymys on eurokriisiä ja Kreikan taloushuoliakin syvempi ongelma.

Henri Myllyniemi