

LEHTIKUVA
Kun politiikka sukupuolittui
SDP:n toukokuussa valittu puheenjohtaja Antti Rinne julistautui puheenjohtajavaalin alla “äijäfeministiksi” Helsingin Sanomien haastattelussa. Moni Rinnettä kannattanut demari varmaankin toivoi, että äijäfeministi puheenjohtajana toisi takaisin perussuomalaisten kannattajiksi siirtyneitä demareita – Urpilaisen linjoilla olleita naiskannattajia menettämättä.
Rinne valittiin puheenjohtajaksi 9. toukokuuta. Sdp:n kannatus oli Taloustutkimuksella alkuvuoden haarukassa 15,5-15,8 prosenttia. Toukokuun mittauksessa kannatus oli laskenut 15,0 prosenttiin, kesäkuussa 14,8 prosenttiin – heinäkuussa tuli historiallinen pohjanoteeraus 13,8.
Lukujen valossa näyttää siltä, että äijäfeministi Rinne ei ainakaan alkuun onnistunut tuomaan duunarimiehiä takaisin demarien kannattajiksi, mutta sai kuitenkin karkotettua osan naisista kokoomukseen. Elokuussa kannatus elpyi 15,8 prosenttiin, kun naisia palasi Sdp:n kannattajiksi.
Perussuomalaiset ja vihreät
Mutta miksi sukupuolella ylipäätään on väliä? Ennen vanhaan ihmiset äänestivät äidinkielensä, poliittisen ideologiansa ja ennen kaikkea yhteiskuntaluokkansa mukaan. Vasemmisto kyseenalaisti perinteiset sukupuoliroolit 1960-luvulta alkaen, mutta tasa-arvokysymyksen kohdalla jakolinja meni “edistyksellisten” ja “taantumuksellisten”, ei miesten ja naisten välillä.
Puoluekannatus ei yleisen käsityksen mukaan ollut vielä 1970-luvulla kovin sukupuolittunutta. Sitä on tosin vaikea todistaa, koska tutkimuslaitoksilla ei ollut ennen vanhaan tapana yhdistellä puolueiden kannatustietoihin taustamuuttujia, kuten sukupuoli tai ikä.
– Tarkkaa tietoa asiasta on vaikea löytää. Mutta ilman laajaa datan seurantaakin voi varsin turvallisesti sanoa, että kyllä politiikka ja puolueiden kannatus ovat sukupuolittuneet. Eihän ennen ollut mitään perussuomalaisia eikä edes vihreitä, sanoo tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.
– Nehän ovat sukupuolittuneita puolueita, ja myös kristillisdemokraateissa on vihreiden tapaan kaksi kolmasosaa naisia. Muissa puolueissa miehet ja naiset ovat aika lailla tasoissa.
Tasa-arvo eriytti arvoja
Rahkosen mukaan vihreä liike oli aikanaan vastaisku yhteiskunnan koville, maskuliinisille ja materialistisille arvoille.
– Sukupolvi myöhemmin perussuomalaisista tuli vastaiskun vastaisku, eli vastalause yhteiskunnan feminisoitumiselle ja maskuliinisten, materialististen arvojen heikkenemiselle. Siinä on jo todisteita politiikan sukupuolittuneisuudesta.
Aiemminhan julkinen elämä oli Rahkosen mukaan voittopuolisesti miesten aluetta. Naisten tulo politiikkaan viime vuosikymmenien aikana on muuttanut agendaa niin, että on yhä enemmän leimallisesti miesten aiheita ja naisten aiheita.
Jo puoli vuosisataa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa ja sukupuoliroolien heikentämistä on pidetty Suomessa hyvinä arvoina. Tasa-arvosta huolimatta – vai ehkä juuri sen takia – miesten ja naisten arvot ovat eriytyneet. Erot heijastuvat paitsi politiikkaan, myös ihmissuhteisiin.
Miehet asiakeskeisempiä
Miehet ovat arvoiltaan yleisesti ottaen materialistisempia ja perinteikkäämpiä kuin naiset, Rahkonen kertoo. Mies asuu maalla ja puuhailee autotallissaan, nainen asuu kaupungissa ja shoppailee sekä jakaa asioita somessa.
– Tämä aiheuttaa epäsuhdan ja vaikeuttaa ihmisten pariutumista Suomessa, Rahkonen huomauttaa.
Taloustutkimuksen Valuegraphics-arvotutkimuksen mukaan miesten suurin arvoluokka on asiakeskeiset. Naisten suurin arvoluokka on puolestaan elämykselliset.
– Sukupuolia erottavat eniten toisistaan sellaiset kysymykset, jotka asettuvat materialismi-humanismi-ulottuvuudelle, Rahkonen sanoo.
– Vielä nykyäänkin mies tuppaa olemaan enemmän se, joka kyselee kulujen perään ja miettii, kuka tämän lystin maksaa. Naisilla puolestaan korostuu enemmän kuin miehillä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvoisuuden vaatimus sekä universalismi.
Naiset suvaitsevampia
Miesten ja naisten poliittisten mielipiteiden eroista on lukuisia esimerkkejä Taloustutkimuksen kyselyissä.
Avioliittolain avaamista samaa sukupuolta oleville kannattaa naisista 68 ja miehistä 62 prosenttia. Homo- ja lesboparien adoptio-oikeutta kannattaa naisista 63 prosenttia, miehistä vain niukka enemmistö eli 51 prosenttia.
Perintöveron poistoa kannattaa miehistä 40, naisista 28 prosenttia. Naisista 78 prosenttia katsoo, että hallituksen on otettava ilmastotieteen vaatimukset paremmin huomioon ja toimittava nykyistä voimakkaammin ilmastonmuutoksen torjumiseksi; miehistä tätä mieltä on 55 prosenttia.
Tämän vuoden maaliskuussa naisista kannatti Natoon liittymistä 18, miehistä 26 prosenttia.
Ydinvoimakysymyksessä sukupuolierot ovat erityisen suuret. Helmikuussa 2010 ydinvoiman lisärakentamista rakenteilla olevan viidennen reaktorin jälkeen kannatti miehistä enemmistö, 51 prosenttia, naisista vain 31 prosenttia.
Eroja on myös suhtautumisessa lasten ruumiilliseen kurittamiseen. Naisista 67 prosenttia ei hyväksy lasten ruumiillista kurittamista missään tilanteessa, kun miehistä ehdottoman nollatoleranssin kannalla on 45 prosenttia.
Kakuntekijää kiinnostaa maksaja
Maahanmuuttopolitiikassa erot eivät ole ihan niin suuria kuin monen mielikuvissa. Miehistä 55 prosenttia piti Suomen maahanmuuttopolitiikkaa hieman tai aivan liian löyhänä, naisista 47 prosenttia.
Politiikan sukupuolittuneisuus ei Rahkosen mukaan enää juurikaan tarkoita sitä, että naiset olisivat vaatimassa itselleen muodollisia oikeuksia – nehän ovat jo lähes kokonaan toteutuneet – vaan lähinnä sitä, että politiikan areenalla on naisille ominaisia moderneja, humanistisia teemoja entistä enemmän.
– Miehet, etenkin perussuomalaiset, puolestaan pitävät vielä kakuntekijän näkökulmaa esillä ja kysyvät aina sen oikeutetun kysymyksen: kuka maksaa?
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2014 -lehdessä.
MARKO HAMILO
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tasa-arvo Asiakeskeisyys Suvaitsevaisuus sukupuolierot Arvot PS 13/2014 Juho Rahkonen Suomalainen mies Kakuntekijät vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreän politiikan hinta

Turku täyttyi perussuomalaisella naisenergialla
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.