Turun kauppatorilla oli säpinää ja naisenergiaa lauantaina 25. lokakuuta perussuomalaisten naisten ympäri Suomea kokoontuessa yhteiseen valtakunnalliseen toritapahtumaan. Vaikka sää ei erityisesti suosinutkaan, oli tapahtuma silti yleisömenestys. Teltoille oli jonoa jo ennen avautumista ja tuhat kauppakassia jaettiin parissa tunnissa.

Paikalle oli saapunut runsaasti niin naisia kuin miehiäkin, sekä kansanedustajaehdokkaita että puolueaktiiveja, viemään perussuomalaista sanomaa turkulaisten tietoisuuteen. Samana viikonloppuna PS-naisilla oli edustus myös Turun Osaava Nainen -messuilla. Torilla oltiin kolme tuntia, jonka jälkeen paikallinen muotisuunnittelualan yritys Muotikuu Oy kutsui naiset tutustumaan liikkeeseensä ja valmistautumaan iltatilaisuuteen, jossa PS-naiset esittivät pienen muotinäytöksen Muotikuun vaatteissa.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”2″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_column_number=”5″ images_per_page=”50″ image_title=”none” image_enable_page=”1″ thumb_width=”100″ thumb_height=”150″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”817″ popup_height=”817″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]

– Suomalainen nainen on vahva, kaunis ja oikeudenmukainen. Suomessa miesten ja naisten välillä on aina vallinnut hyvä tasapaino. Olkaamme ylpeitä suomalaisuudestamme, jossa naisten ei enää tarvitse kaapata tilaansa yhteiskunnasta, vaan voimme toimia esimerkkinä monelle muulle maalle, jossa naisten asema on heikompi, sanoo kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa Maskusta.

Näkyvillä olo on puolueemme perinne ja vahvuus

Kansanedustaja Maria Lohela Turusta oli saapunut paikalle jalkaleikkauksen jäljiltä kainalosauvojen varassa, mutta iloisena ja hyväntuulisena.

– Tällaiset tapahtumat ovat aina olleet meidän puolueemme perinne ja vahvuus. Suomi on kuitenkin sen verran iso maa, että on tärkeätä järjestää mahdollisuuksia kokoontua ja viettää mukavia hetkiä yhdessä, Maria hymyilee.

Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen Marja-Liisa Riihimäki Lapualta oli hyvin tyytyväinen siihen, miten paljon väkeä oli liikkeellä siitä huolimatta, että sää oli sateisen harmaa. Ihmiset olivat selvästi kiinnostuneita puolueen naisista.

– Näkyvillä olo, varsinkin naisten näkyvillä olo on meidän puolueellemme tärkeää, koska perussuomalaisia usein syytetään liiallisesta mieskeskeisyydestä. Puolueemme naisissa on myös paljon kädentaitajia, kuten Suomessa yleensäkin. Kaikkien pitäisi suosia enemmän kotimaisia tuotteita, sanoo Marja-Liisa.

Lisää näkyvyyttä naisille

Päävastuu toritapahtuman, iltatilaisuuden ja Osaava Nainen -messuedustuksen järjestämisestä oli langennut Perussuomalaisten Naisten toiminnanjohtaja Kirsi Kalliolle.

– Tavoitteena on olla naisina näkyvästi paikalla, toimia yhdessä, tuoda esiin naisnäkökulmaa ja toivottavasti myös paljon ääniä naisehdokkaille kevään vaaleissa. Jaossa on kaksituhatta kauppakassia, esitteitä sekä PS-naisten ja puolueen lehtiä. Lettu- ja kahvitarjoilusta vastaavat Varsinais-Suomen pitkäaikaiset aktiivit Leila ja Juhani Hannula, joilla on siitä jo vuosikymmenten kokemus, Kirsi kertoo.

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails” theme_id=”1″ gallery_id=”1″ sort_by=”order” order_by=”asc” show_search_box=”0″ search_box_width=”180″ image_column_number=”5″ images_per_page=”30″ image_title=”none” image_enable_page=”1″ thumb_width=”100″ thumb_height=”100″ thumb_click_action=”undefined” thumb_link_target=”undefined” popup_fullscreen=”0″ popup_autoplay=”0″ popup_width=”817″ popup_height=”515″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”1″ popup_filmstrip_height=”70″ popup_enable_ctrl_btn=”1″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_info=”1″ popup_info_always_show=”0″ popup_enable_rate=”0″ popup_enable_comment=”1″ popup_hit_counter=”0″ popup_enable_facebook=”1″ popup_enable_twitter=”1″ popup_enable_google=”1″ popup_enable_pinterest=”0″ popup_enable_tumblr=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”http://web-dorado.com”]

Kansaedustajaehdokas Pirita Nenonen Rovaniemeltä oli saapunut paikalle pitkän matkan takaa. Puolueen kannatuksen säilyttämiseksi on tehtävä lujasti töitä.

– Tällaiset tapahtumat ovat siksi tärkeitä, että kasvokkain tapahtuvassa yhteydenpidossa saamme kuulla suoraan kansalta heidän mielipiteitään ja toisaalta vaihtamaan omia mielipiteitämme muiden aktiivien kanssa, sanoo Pirita.

Luottavaisina kohti vaaleja

Perussuomalaisten talouspäällikkö Auli Kangasmäki osallistui Turun tilaisuuksiin luottavaisella mielellä ja kertoi odottavansa jo innolla kevään eduskuntavaaleja.

– Uskon kannatuksen säilyvän entisellään, kun EU-pakotteet erityisesti Itä-Suomessa tuntuvat jo raskaasti kansalaisten kukkarossa. Uskon että vaaleissa tullaan saamaan aiempaa enemmän varttuneempia kansanedustajia johtuen kokoomuksen tarhameiningistä, toteaa Auli.

Varsinais-Suomen PerusNaisten varapuheenjohtaja Helena Tanskasen sydäntä lähimpänä itse viittomakielisenä ovat kuulovammaisten palvelujen kehittäminen, jossa onkin Suomessa vielä paljon parantamisen varaa. Helenan kovan työn ansiosta Raisio on Suomen ensimmäinen kaupunki, jossa lääkäriajan voi tilata tekstiviestillä.

– Esimerkiksi kuulovammaisille vanhuksille on viittomakielisiä palveluja tarjolla kovin vähän. Tulkkikeskuksia on Suomessa liian vähän – Kelan ainoan tulkkikeskuksen toiminta ei toimi riittävän sujuvasti, Helena viittoo.

Pienestä on tullut suurta

Marjo Lammervo Turun Perussuomalaisista oli saapunut paikalle jo puoli kymmeneltä. Mariaa henkilökohtaisesti kiinnostavat potilaan oikeuksiin ja turvallisuuteen liittyvät asiat. On valitettavaa, että sotesta on väännetty jo kymmenen vuotta, mutta mitään päätöksiä ei vieläkään ole saatu aikaiseksi.

– Naiset Suomessa ovat todella osaavia, hyvin koulutettuja ja yhteiskunnallisesti aktiivisia, Maria sanoo.

Pirkanmaan ja Satakunnan PS-naisten osa-aikainen aluesihteeri Helena Ojennus Parkanosta oli ottanut vastuulleen kauppakassien jakamisen.

– Täällä ovat nyt koolla naiset ympäri Suomen, ja meitä on jo paljon. Pienestä on tullut suurta, hymyilee Helena juuri ennen kuin viimeiset kassit viedään käsistä.

Ei pelkkä äijäpuolue

Eduskuntavaaliehdokas Satu Anttila on aloittanut vaalityönsä jo hyvissä ajoin. Leipomoyrittäjänä Satu kiertää paljon markkinoita muutenkin ja vaalityö hoituu kätevästi samassa yhteydessä.

– Ihmisten on tärkeä päästä kertomaan mielipiteensä poliitikoille suoraan ja poliitikkojen on hyvä kuulla kansan suusta, mitä mieltä he asioista oikeasti ovat, Satu toteaa.

Jaana Sankilampi Kajaanista halusi kehua naisyhdistystä siitä, että naisia oli saatu paikalle näin näkyvästi ja runsaslukuisesti.

– Vaikka toisaalta tällaisina synkkinä aikoina on yhä vaikeampi saada motivoitua ihmisiä uskomaan parempaan tulevaisuuteen, tällainen tapahtuma osoittaa, ettei perussuomalaiset ole pelkkä äijäpuolue, sanoo Jaana.

Perussuomalaisten Naisten puheenjohtaja Marja-Leena Leppänen halusi lausua erityiset kiitokset Varsinais-Suomen porukoille siitä, että tapahtumille oli järjestetty todella hienot puitteet.

– On tärkeä tehdä äänestäjille tunnetuksi puolueen naiskaartia. Juuri tänään kuulin jonkun kysyvän, onko perussuomalaisten naisjärjestö jokin uusi juttu – vaikka olemme toimineet jo kahdenkymmenen vuoden ajan, Marru ihmettelee.

Miehet naisten tukena

Oli paikalle toki saapunut miehiäkin. Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Juhani Pilpolaa oli kiittäminen siitä, että tapahtumille oli saatu järjestettyä todella loistavat puitteet Turkuun.

– Puolueen kannalta on hyvin tärkeää saada naisten osuutta vahvemmaksi. On hienoa, että saimme tällaisen tapahtuman meidän piiriimme, se tukee samalla omienkin ehdokkaidemme vaalityötä, Juhani kiittelee.

Kansanedustaja Lauri Heikkilällä on ollut kiireinen syksy. Mies on kiertänyt turuilla ja toreilla lähes joka viikonloppu arkipäivien kuluessa eduskuntatyön merkeissä.

– Lähdin katsomaan tännekin tuttuja ja kuulemaan ihmisten murheita. Vain sillä tavalla voi saada realistisen käsityksen siitä, mikä on kansan näkemys Suomen tilasta ja mitä eduskunnan toivotaan saavan aikaiseksi, Lauri kertoo.

Mika Männistö