

LEHTIKUVA
”KVG” tulossa tiensä päähän – tekoäly haastaa vanhat hakukoneet
Googlettaminen tai kansanomaisemmin ”KVG” on pitkään ollut synonyymi kaikelle tiedon hakemiselle internetistä. Googlen markkinaosuus on perinteisesti ollut yli 90 prosenttia monessa länsimaassa. Nyt monopoli horjuu ja pian tekoäly pyyhkii pöytää vanhalla maailmalla.
Googlen ehkä merkittävin haastaja on Microsoftin klaaniin kuuluva OpenAI. Yhtiön lippulaivatuote on nimeltään ChatGPT ja sitä käyttää jo yllättävän moni työelämään kasvaviin haasteisiin helpotusta etsivä henkilö.
Itse asiassa 60 prosenttia työikäisistä on käyttänyt aktiivisesti jonkinsorttista tekoälytyökalua.
Passiivisesti tekoälyä käyttää jokainen, sillä AI on upotettu yhä useampaan päivittäin käytettävään palveluun ja sovellukseen.
Useampia haastajia
Google merkitsee monelle samaa kuin internet. Yhtiöllä on haun lisäksi Youtube-videopalvelu sekä Chrome-selain ynnä läjäpäin muita palveluita. Googlen päihittäminen on siten enemmän kuin haasteellista.
Ja Googlella (Deep Mind) on tietysti omiakin tekoälysatsauksia.
Eräs haastajista on maailman rikkaimpiin kuuluvan Jeff Bezosin (Amazon) tukema Perplexity. IBM oli pitkään huipulla Watson-alustansa kanssa ja Microsoftilla on AzureAI. Amazonilla on myös kuvan- ja tekstinvääntöön soveltuva AWSAI.
Sovelluksia on jo joka lähtöön ja lisää tulee kiihtyvällä vauhdilla.
Kysy kuin kaverilta
OpenAI on julkaissut SearchGPT-hakutyökalun rajoitetulle määrälle koekäyttäjiä, jotka siinä sivussa kehittävät ohjelmistoa palvelemaan omaa kohderyhmäänsä. Jonotuslistalle pääsee tästä.
AI-hakukoneelle esitetään kysymyksiä kuin konsanaan inhimilliselle tietäjälle. Jos kysyjälle jää jotakin epäselväksi, hän voi jatkaa keskustelua tekoälyn kanssa, kunnes kaikki on selvää pässinlihaa. Kyselyt onnistuvat periaatteessa myös puhumalla.
Erona vanhan liiton hakuihin on se, että AI-moottori julkaisee myös esittämänsä tiedon lähteet.
Näin toimii tekoälyhaku
Esimerkki SearchGPT:n kehitysversion käytöstä. Kysymys kuuluu ”mitkä ovat perussuomalaiset-puolueen vahvuudet?” Ja tässä vastaus:
1) Kansallismielisyys ja EU-kriittisyys: Puolue keskittyy Suomen kansallisten etujen ja kulttuurin puolustamiseen ja on kriittinen Euroopan unionia kohtaan(Perussuomalaiset) (Wikipedia) (Wikipedia, vapaa tietosanakirja).
2) Eliitinvastaisuus ja tavallisten ihmisten puolustaminen: Perussuomalaiset korostavat tavallisten suomalaisten ääntä politiikassa ja vastustavat eliitin valtaa, pyrkien edistämään oikeudenmukaista yhteiskuntaa(Perussuomalaiset)(Wikipedia, vapaa tietosanakirja).
3) Maahanmuuttokriittisyys: Puolueen kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon on saanut tukea niiltä, jotka näkevät maahanmuuton uhkana taloudelle ja turvallisuudelle(Bridge Initiative) (Wikipedia, vapaa tietosanakirja).
4) Laaja maantieteellinen tuki: Perussuomalaisilla on kannattajia sekä kaupungeissa että maaseudulla, mikä antaa heille vaikutusvaltaa paikallisella ja valtakunnallisella tasolla(Perussuomalaiset) (Wikipedia).
5) Historiallinen tausta ja jatkuvuus: Puolue on Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) seuraaja, mikä antaa sille vahvan historiallisen perustan ja uskollisen kannattajakunnan(Wikipedia) (Wikipedia, vapaa tietosanakirja).
Nämä vahvuudet ovat tehneet perussuomalaisista merkittävän poliittisen voiman Suomessa, joka pystyy haastamaan perinteiset valtapuolueet ja vaikuttamaan maan poliittiseen suuntaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- IBM hakupalvelu KVG Watson Perplexity SearchGPT tiedonhaku internetistä keinoäly tekoälysovellus kokeellinen keskusteleva tekoälypalvelu OpenAI ChatGPT hakukone AI Jeff Bezos Amazon Tekoäly Google
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Korporaatiomaailma löi jarrut wokelle – identiteettipolitiikka katosi kymmenien suuryritysten vuosikertomuksista

Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon

Tekoäly haastaa eliitin ylivallan – ihmisen kaltainen ohjelmisto askarruttaa asiantuntijoita

Pakistanilainen oppositiojohtaja joutui kotiarestiin, hänen puolueensa kampanjoi täyttä häkää ehdokkaan tekoälyversiolla

Leväperäisyys kunnissa kustantaa veronmaksajille miljardeja – tekoäly paljastaa isännättömän rahan ongelman
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.