

LEHTIKUVA
Lakialoite: törkeisiin rikoksiin syyllistyneitä ei ennenaikaisesti vapaaksi
Kansanedustaja Mika Niikon (ps) tänään Eduskunnassa jättämä lakialoite toisi toteutuessaan huomattavan kiristyksen siihen, kuinka pitkään törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvasta rikoksesta tuomion saaneiden tulisi pysyä vankilassa. Niikko ei enää soveltaisi ennenaikaiseen vapauttamiseen johtavia lievennyksiä. Lakialoitteen allekirjoitti 30 kansanedustajaa.
Niikon mukaan kansalaisten selkeä enemmistö on jo pitkään moittinut Suomen lainsäädännön heikkoutta törkeiden rikosten tuomioiden osalta.
Nykyinen rikoslaki sisältää useita lievennyksiä, jotka lyhentävät rikoksentekijän vankilassa viettämää aikaa. Lievennysten yhteisvaikutuksesta tuomittu voi suorittaa vankeusrangaistuksestaan vankilassa alle kolmasosan.
– Meillä on jo valmiiksi Suomessa liian lyhyet tuomiot henkirikoksista, törkeistä pahoinpitelyistä ja seksuaalirikoksista. Mutta tämän lisäksi päästämme rikoksentekijän vankilasta jopa ennen kuin hän on ehtinyt kärsiä tuomiostaan yhden kolmasosan! Alle 21-vuotias, joka saa taposta yhdeksän vuoden tuomion, voi ”istua linnassa” vain kaksi ja puoli vuotta, Niikko muistuttaa.
– Epäonnistumisia rikoslaissa ja sen tulkinnassa on liiaksi asti. Esimerkiksi viime joulukuussa Espoon käräjäoikeus langetti 3,5 vuoden vankeustuomion miehelle, joka oli käyttänyt lasta seksuaalisesti hyväkseen lähes kuusi vuotta. Oikeuden mukaan hyväksikäyttö alkoi lapsen 4-vuotias ja teot päättyivät lapsen ollessa 10-vuotias.
– Toteutuiko uhrin ja omaisten oikeusturva siinä, että lievän tuomion lisäksi tuomitulla on mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vapauteen jo vuoden ja kolmen kuukauden jälkeen, Niikko kysyy.
Lakialoite ei ehdota tuomioistuimessa tuomittavien tuomioiden pidentämistä, vaan sitä, että törkeiden henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten kohdalla ei jatkossa sovellettaisi ennenaikaiseen vapauttamiseen johtavia lievennyksiä. Tuomion saanut voisi jatkossa päästä valvottuun koevapauteen puoli vuotta ennen tuomion loppua. Lakialoite ei sallisi muita lievennyksiä törkeiden rikosten kohdalla.
– Toki rikoslain kiristäminen toisi lisäkustannuksia yhteiskunnallemme. Mielestäni tämä on kuitenkin arvovalinta; saako rikoksen uhri ja omaiset oikeutta Suomessa vai ei? Miksi emme kiristäisi rikoslakia, vaikka se maksaisi, jos se lisää merkittävästi oikeudenmukaisuutta ja luo turvallisempaa yhteiskuntaa, Niikko kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.