Yli 50 kuolonuhria vaatinut Las Vegasin joukkosurma sai Yhdysvaltalain liberaalit näyttämään raadollisimmat piirteensä. Sen sijaan, että tapahtuma olisi yhdistänyt kansakunnan, osa vasemmistosta käytti verilöylyä keppihevosena aselainsäädännön tiukentamiseksi. Osa syytti tragediasta republikaaneja, osa taas iloitsi siitä, että uhrit olivat todennäköisesti voittopuolisesti konservatiiveja.

Joukkosurma Las Vegasissa ei ilmeisesti ollut jihadistista terrorismia, vaikka Isis ottikin sen nimiinsä. Vasemmisto on siten voinut vapaasti hyödyntää tragediaa omiin tarkoituksiinsa.

Hillary Clinton aloitti kampanjansa aserajoitusten puolesta Twitterissä, kertoo The Independent.

Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, miten iskun tekijä oli saanut aseensa, ja olisiko tiukempi aselainsäädäntö estänyt teon tai vähentänyt uhrien määrää. Tässä tapauksessa sivullisten aseet eivät kuitenkaan olisi estäneet murhenäytelmää, koska ampuja toimi korkealla sijaitsevasta hotellihuoneesta käsin.

Asefirmojen osakkeet kuitenkin kallistuivat välittömästi Las Vegasin ampumisen jälkeen, kertoo Talouselämä. Intuitionvastainen markkinareaktio selittyy sillä, että kuluttajat ovat taipuvaisia ostamaan aseita ennen kuin mahdolliset aselakien tiukennukset astuisivat voimaan. Ilmiö ei ole uusi.

Presidentti Barack Obaman aikaan asevalmistajien osakekurssit olivat jatkuvasti noususuhdanteessa, koska lainsäädännön tiukentamisen uhka leijaili ilmassa koko hallintokauden ajan. Donald Trumpin noustua valtaan asevalmistajien osakkeet ovat halventuneet, Talouselämä kirjoittaa.

Yhdysvaltain kansallinen kivääriyhdistys NRA ei ole ottanut tapahtumiin vielä kantaa. Sen sijaan se veti televisiomainoksensa pois viikoksi joukkosurman jälkeen, Markkinointi ja Mainonta -lehti kertoo.

“Uhrit pelkkiä asehulluja republikaaneja”

Ammuskelun uhrit olivat countrymusiikin kuuntelijoita, eli todennäköisesti voittopuolisesti republikaaneja. Se vähensi joidenkin liberaalien myötätuntoa uhreja kohtaan.

CBS-televisioyhtiön tuottaja Hayley Geftman-Gold kirjoitti sosiaalisessa mediassa, ettei hänellä ole sympatiaa uhreille, koska suurin osa countrymusiikkin faneista on republikaaneja. Yhtiö irtisanoi tuottajansa saman tien, Los Angeles Times kertoo.

Televisiokoomiko Jimmy Kimmel puolestaan syytti republikaaneja ja Kansallista kivääriyhdistystä itku kurkussa pitämässään puheenvuorossa, Fox News kertoo. Monet oikeistolaiset poliitikot ovat rukoilleet uhrien puolesta, mutta heillä on väärä osoite, Kimmel väittää.

– Heidän pitäisi rukoilla Jumalaa antamaan heille anteeksi, että he ovat antaneet aselobbarien hallita tätä maata.

Suomen Uutiset