

Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala (vas.) katselee haastateltavaansa perussuomalaisten presidenttiehdokasta Laura Huhtasaarta ennen IS:n presidentinvaalitenttiä Sanomatalossa Helsingissä maanantaina 11. joulukuuta 2017.
Laura Huhtasaari joutui opastamaan kokenutta politiikan toimittajaa – Timo Haapala ei ollut ymmärtävinään sarkasmia ja suoran demokratian periaatteita
Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala sotkeutui omaan nokkeluuteensa haastatellessaan Perussuomalaisten presidenttiehdokasta Laura Huhtasaarta presidentinvaalimessuilla Sanomatalossa. Haapala kuvitteli Huhtasaaren kannattaman suoran demokratian tarkoittavan parlamentaarisesta demokratiasta luopumista. Hän ei myöskään ymmärtänyt Huhtasaaren ilmeisen sarkastista lausuntoa oikein, vaikka Huhtasaari selitti asian selkokielellä.
Lähi-idästä puhuttaessa Haapala esitti näkemyksenään, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi aiheuttaa verenvuodatusta.
– Sitoudutteko te tähän uhrimäärään, mitä tällainen provosoiva päätös aiheuttaa sillä alueella, Haapala kysyi.
Haapala katsoi siis Trumpin ja jopa Trumpin päätöstä ymmärtävän Huhtasaaren olevan jollakin tavalla vastuussa arabien mahdollisesta väkivallasta Israelia kohtaan.
– Siellä on 25 vuotta aiheutettu… ehti Huhtasaari aloittaa Haapalan olettamien syy- ja seuraussuhteiden kyseenalaistamista.
– Että ei muuta kuin lisää vaan verenvuodatusta, Haapala jatkoi.
– Minä en hyväksy yhtään verenvuodatusta, en yhtään. Mutta enhän minä sitä tee. Minä tuomitsen ne palestiinalaiset, jotka hyökkäävät israelilaisia vastaan, Huhtasaari sai vastattua.
– Israel saa hyökätä mutta palestiinalaiset eivät saa vastata, Haapala kysyi retorisesti ikään kuin Israel olisi juuri hyökännyt palestiinalaisia vastaan.
Sarkasmi ei aukea selittämälläkään
Haapala toisti mediassa usein toistellun uskomuksen, jonka mukaan Huhtasaari olisi Putinin ihailija. Haapala viittasi Huhtasaaren twiittaukseen, jonka tyhmempikin lukija ymmärtää sarkasmiksi:
– Vaikka EU kuinka mustamaalasi ja trollasi Trumpin valintaa vastaan, Venäjän trollit olivat vahvempia. Brexit-äänestyksessä Obama kiristi ja EU trollasi, silti Venäjän trollit olivat vahvempia. Länsimainen demokratia on niin heikko, Venäjä määrää tahdin, Huhtasaari oli kirjoittanut Twitterissä.
– Se oli ihaileva twiitti, Haapala ihmetteli ikään kuin olisi oikeasti tulkinnut twiitin sananmukaisesti.
– Sarkasmi vaatii vähän enemmän ajattelutyötä, Huhtasaari piikitteli takaisin.
– Jos tuota lukee niin se tarkoittaa sitä että minun mielestäni länsimainen demokratia ei ole heikko, ja minä en usko että Putin on valinnut Trumpia, enkä usko että Putin myöskään vaikutti tähän Brexit-päätökseen.
Rautalankaväännön jälkeenkin Haapala toisti käsityksensä, jonka mukaan twiitti olisi Huhtasaaren vahvaa johtajuutta kannattavien puheiden vuoksi ymmärrettävä kirjaimellisesti.
– Te toistatte sitä jatkuvasti, että vahva Venäjä näytti löysälle Euroopalle kaapin paikan. Se on ihailua.
– Jos ei ole huumorintajua, niin sarkasmi on vieläkin vaativampi laji, Huhtasaari piikitteli.
Huhtasaaren mukaan twiitissä oli kyse nimenomaan siitä, että Venäjä ei ole niin vahva, että se olisi voinut vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin tavalla, että Trump olisi voittanut, tai että Brexit-äänestys olisi ollut Putinin johtama.
– Kyllä EU:n ongelmat johtuvat EU:sta ja minkä takia Trump voitti johtui siitä, että Yhdysvaltain kansa halusi Trumpin.
Onko Sveitsi demokratia?
– Venäjä-osuuden päätteeksi Haapala kysyi, kannattaako Huhtasaari mitään diktatuuria. Huhtasaari totesi suhtautuvansa kriittisesti EU:hun, koska sillä on diktatorisia piirteitä, ja kannattavansa Sveitsiä suoran kansanvallan mallimaana.
– Jokainen asia viedään siis suoraan kansanäänestykseen, Haapala ilveili.
Huhtasaari sai vääntää rautalangasta, miten sveitsiläismallinen suora demokratia toimii: kansa voi kumota eduskunnan päätöksen sitovassa kansanäänestyksessä, joka järjestetään, jos riittävä määrä kansalaisia sitä jostakin aiheesta vaatii.
Haapala teeskenteli jälleen ymmärtämätöntä.
– Eli teille ei riitä presidentin eduskunnan hajotusoikeus vaan te haluatte poistaa Suomesta parlamentaarisen demokratian pois?
Tentti on katsottavissa Ilta-Sanomien verkkosivuilta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää