Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala sotkeutui omaan nokkeluuteensa haastatellessaan Perussuomalaisten presidenttiehdokasta Laura Huhtasaarta presidentinvaalimessuilla Sanomatalossa. Haapala kuvitteli Huhtasaaren kannattaman suoran demokratian tarkoittavan parlamentaarisesta demokratiasta luopumista. Hän ei myöskään ymmärtänyt Huhtasaaren ilmeisen sarkastista lausuntoa oikein, vaikka Huhtasaari selitti asian selkokielellä.

Lähi-idästä puhuttaessa Haapala esitti näkemyksenään, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi aiheuttaa verenvuodatusta.

– Sitoudutteko te tähän uhrimäärään, mitä tällainen provosoiva päätös aiheuttaa sillä alueella, Haapala kysyi.

Haapala katsoi siis Trumpin ja jopa Trumpin päätöstä ymmärtävän Huhtasaaren olevan jollakin tavalla vastuussa arabien mahdollisesta väkivallasta Israelia kohtaan.

– Siellä on 25 vuotta aiheutettu… ehti Huhtasaari aloittaa Haapalan olettamien syy- ja seuraussuhteiden kyseenalaistamista.

– Että ei muuta kuin lisää vaan verenvuodatusta, Haapala jatkoi.

– Minä en hyväksy yhtään verenvuodatusta, en yhtään. Mutta enhän minä sitä tee. Minä tuomitsen ne palestiinalaiset, jotka hyökkäävät israelilaisia vastaan, Huhtasaari sai vastattua.

– Israel saa hyökätä mutta palestiinalaiset eivät saa vastata, Haapala kysyi retorisesti ikään kuin Israel olisi juuri hyökännyt palestiinalaisia vastaan.

Sarkasmi ei aukea selittämälläkään

Haapala toisti mediassa usein toistellun uskomuksen, jonka mukaan Huhtasaari olisi Putinin ihailija. Haapala viittasi Huhtasaaren twiittaukseen, jonka tyhmempikin lukija ymmärtää sarkasmiksi:

– Vaikka EU kuinka mustamaalasi ja trollasi Trumpin valintaa vastaan, Venäjän trollit olivat vahvempia. Brexit-äänestyksessä Obama kiristi ja EU trollasi, silti Venäjän trollit olivat vahvempia. Länsimainen demokratia on niin heikko, Venäjä määrää tahdin, Huhtasaari oli kirjoittanut Twitterissä.

– Se oli ihaileva twiitti, Haapala ihmetteli ikään kuin olisi oikeasti tulkinnut twiitin sananmukaisesti.

– Sarkasmi vaatii vähän enemmän ajattelutyötä, Huhtasaari piikitteli takaisin.

– Jos tuota lukee niin se tarkoittaa sitä että minun mielestäni länsimainen demokratia ei ole heikko, ja minä en usko että Putin on valinnut Trumpia, enkä usko että Putin myöskään vaikutti tähän Brexit-päätökseen.

Rautalankaväännön jälkeenkin Haapala toisti käsityksensä, jonka mukaan twiitti olisi Huhtasaaren vahvaa johtajuutta kannattavien puheiden vuoksi ymmärrettävä kirjaimellisesti.

– Te toistatte sitä jatkuvasti, että vahva Venäjä näytti löysälle Euroopalle kaapin paikan. Se on ihailua.

– Jos ei ole huumorintajua, niin sarkasmi on vieläkin vaativampi laji, Huhtasaari piikitteli.

Huhtasaaren mukaan twiitissä oli kyse nimenomaan siitä, että Venäjä ei ole niin vahva, että se olisi voinut vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin tavalla, että Trump olisi voittanut, tai että Brexit-äänestys olisi ollut Putinin johtama.

– Kyllä EU:n ongelmat johtuvat EU:sta ja minkä takia Trump voitti johtui siitä, että Yhdysvaltain kansa halusi Trumpin.

Onko Sveitsi demokratia?

– Venäjä-osuuden päätteeksi Haapala kysyi, kannattaako Huhtasaari mitään diktatuuria. Huhtasaari totesi suhtautuvansa kriittisesti EU:hun, koska sillä on diktatorisia piirteitä, ja kannattavansa Sveitsiä suoran kansanvallan mallimaana.

– Jokainen asia viedään siis suoraan kansanäänestykseen, Haapala ilveili.

Huhtasaari sai vääntää rautalangasta, miten sveitsiläismallinen suora demokratia toimii: kansa voi kumota eduskunnan päätöksen sitovassa kansanäänestyksessä, joka järjestetään, jos riittävä määrä kansalaisia sitä jostakin aiheesta vaatii.

Haapala teeskenteli jälleen ymmärtämätöntä.

– Eli teille ei riitä presidentin eduskunnan hajotusoikeus vaan te haluatte poistaa Suomesta parlamentaarisen demokratian pois?

Tentti on katsottavissa Ilta-Sanomien verkkosivuilta.

Suomen Uutiset