

PS ARKISTO
Laura Huhtasaari: Onko tahtoa kasvaa?
Suomi on rakennettu kovalla työllä. Ehkä liiankin kovalla, ainakin näin ajattelivat ennen sotia syntyneet isovanhempamme, jotka kärsivät vilua ja nälkää, kun raatoivat itselleen leipää, aloitti perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtaaari vappupuheensa Porissa. Suomen Uutiset julkaisee Huhtasaaren puheen kokonaisuudessaan.
Kova työ loi Suomeen vaurautta ja menestystä. On jotenkin luonnollista, että jokainen sukupolvi haluaa seuraavalle sukupolvelle hieman helpomman elämän. Näin siinä kävikin. Suuret ikäluokat olivat vielä kovia tekemään töitä ja minun ikäluokkani on päässyt valmiiseen pöytään, eli elämään hyvinvointivaltiossa, jossa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Lääkäriin on myös päässyt ilman paksua lompakkoa, koska meille luotiin toimiva julkinen terveydenhuolto.
Seisova vesi mätänee. Minun pullamössösukupolvelleni työ ei maistu samalla tavalla kuin aiemmille sukupolville. Työtä ei arvosteta enää samalla tavalla kuin ennen.
Varhaiskasvatuksen opettaja kertoi, että varsinkin nuoria valmistuneita on vaikea saada ottamaan virkaa vastaan, koska heille ei käy kokopäivätyö. He haluavat valita ne kuukaudet, jotka ovat vuodessa töissä ja sitten kiertää maailmaa, asua vaikka Intiassa loppuvuoden. Ei kai siinä mitään pahaa ole nähdä maailmaa, mutta päiväkotia ei oikein voi pyörittää lasten oikeuksia kunnioittaen, jos henkilökunta ei sitoudu työhön.
Me muutumme, emmekä aina parempaan suuntaan. Työhön suhtaudutaan eri tavalla kuin ennen. Ahkeruus ei ole enää ilomme, eikä työ intohimomme. Uskomatonta, mutta totta, että jopa marjat mätänevät metsään, ellei Thaimaasta asti ilmastoa saastuttaen lennetä tänne niitä poimimaan.
Nyt on rahat loppu. Hallitus on leikannut hurjasti kaikkea ja silti rahat eivät riitä edes niihin jäljellä oleviin palveluihin ilman velkaantumista. Me keskitymme puhumaan, kuinka etuuksia leikataan ja kaikesta säästetään. Niin pitääkin ja poliitikkoja kuuluu arvostella. Me koskemme ihmisen elämään ja se tuntuu monen kodissa. Meidän kuitenkin pitäisi puhua vielä enemmän siitä, miksi rahat eivät riitä. Miksi meillä ei ole kasvua, investointeja ja yhä kasvavia yrityksiä. Emme me mistään muualta rahaa saa, toisin kuin jotkut toiset Euroopan maat. Puola saa EU:sta runsaasti tulonsiirtoja, joihin mekin osallistumme, koska olemme nettomaksaja.
Olin valiokuntamatkalla Brasiliassa. Voi nälän määrää! Enkä nyt viittaa nälänhätään, koska ruokaa maatalouden suurvallassa ainakin riittää. Toki Brasiliassa on slummeja, korruptiota ja ongelmia. Kuitenkin Brasilian kasvuhakuisuus oli käsinkosketeltavaa.
Brasilian viennistä puolet tulee maataloudesta. Maatalous kehittyy ja tuottavuus kasvaa koko ajan. Brasilialla on missio, tahto ja päämäärä. He haluavat kasvaa. Tutkijat kehittävät yhä parempia tapoja viljellä. Jopa alueilla, jossa ei kasva juuri mitään, he ovat onnistuneet rikastuttamaan maaperää ja kohta siellä jo viljellään soijaa. Sokeriruo’osta valmistetaan bioetanolia, jota saa tankata autoonsa verrattuna normbensiiniä halvemmalla. Niin sanotut kehitysmaat kehittyvät ja me taannumme. Ei se noin voi olla.
Kasvu tulee ideoista ja valtavasta halusta menestyä.
Asenteen on muututtava ja prioriteettien vaihduttava. Brasiliassa tutkijat keskittyvät siihen, miten voisi saada lisää ruokaa. Suomessa ja myös Euroopassa tutkijat keskittyvät syihin, miksi maataloutta pitäisi vähentää. Esimerkiksi Hollannissa vaadittiin lehmien määrän puolittamista. Ei ihme, että ympäri Eurooppaa ihmiset ovat järkyttyneitä. Poliitikot ovat olleet ihan höpöjä ja päättäneet tehdä höpöjä päätöksiä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi todellisuuden kuitenkin lähelle. Suunta on jo muuttumassa. Suomen hallitus ajaa EU-komission työohjelmaan kestävää biotalouden tunnustamista. Biotaloudessa on Suomen mahdollisuus loistaa.
EU on antanut byrokratiahelpotuspaketin maatalousektorille. Komissio vahvistaa myös tuottajien asemaa tuomalla läpinäkyvyyttä ruokaketjun tulonmuodostukseen.
Muutos on mahdollinen ja muutos on jo alkanut. Meillä on kaksi vaihtoehtoa, joko menestyä tai taantua. Jos jatkamme taantumista, ei meillä jatkossa ole enää edes mistä leikata ja säästää.
Toivotan teille kaikille oikein hyvää vappua ja kaunista kevättä!
LAURA HUHTASAARI
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sukupolvet työ ja yrittäminen vappupuhe hyvinvointi tulonsiirrot Nuoriso palvelut EU-politiikka Laura Huhtasaari Maatalous talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vasemmisto marssi vappuna punalippujen alla vaatien vallankumousta – kulkueesta kuului juutalaisvastaista huutoa ja vaatimuksia Israelin valtion hävittämisestä

Purra: Suomen tulisi saada EU:sta selvästi nykyistä suurempaa nettohyötyä

Lomituspalvelut täyttää 50 vuotta – “Kyse on huoltovarmuudesta monelta särmältä”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.