

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Leena Meri: Terrorismilainsäädäntöä kiristetään, mutta ei riittävästi – ”Laki ei puutu jatkossakaan Isis-vaimojen toimintaan”
Eduskunnassa käsitellään terrorismirikoksia koskevan lainsäädännön muuttamista. Ehdotetun muutoksen myötä terroristiryhmien toimintaan osallistuminen olisi jatkossa laajemmin kriminalisoitua. Lakivaliokunnan perussuomalaisten puheenjohtaja Leena Meri pitää esitystä oikeansuuntaisena, mutta riittämättömänä.
Ehdotetun muutoksen mukaan rangaistavaa olisi sellaisen terroristiryhmän toiminnan kannalta olennaisen tehtävän hoitaminen, joka konkreettisesti edistää tai auttaa terroristiryhmän tavoitteena olevien rikosten tekemistä tai muuten vaikuttaa myönteisesti rikollisiin toimintamahdollisuuksiin.
Perussuomalaiset ovat pitäneet esitystä oikeansuuntaisena, mutta riittämättömänä. Valmistelun aikana lakivaliokunnan perussuomalaiset ovat nostaneet esiin sellaisia epäkohtia, joihin käsittelyssä oleva muutos ei vaikuta.
– Uudistus on tarpeellinen, mutta esitetty uudistus ei puutu esimerkiksi siihen, että äidit ottavat lapsensa matkaan ja menevät terroristien alueelle tekemään kotitaloustehtäviä ja siten auttavat terroristisen toiminnan toteuttamista, asian valmisteluun lakivaliokunnan puheenjohtajana osallistunut Leena Meri huomauttaa.
Ei mikään partiolaisten leiri
Meri huomauttaa, että kyse ei ole partiolaisten leiristä, jossa vain sattuu olemaan mukana rikollinen siipi, vaan koko toiminta perustuu terroristiseen toimintaan. Kukaan ei ole toiminnassa mukana vahingossa.
– Toiminnassa mukana oleminen jo itsessään edistää terroristisen ideologian toteuttamista, joten on kestämätöntä, että Suomen lainsäädännöllä ei jatkossakaan voida puuttua niin sanottujen Isis-vaimojen toimintaan, kun henkilö voi vedota siihen, että hän hoitaa vain lapsia ja tekee ruokaa perheelle.
– Esimerkiksi Norjassa henkilön on katsottu osallistuneen terroristiseen toimintaan pitäessään huolta lapsista, tehdessään ruokaa ja pestessään pyykkiä. Siellä tuomittu rangaistus oli kolme ja puoli vuotta vankeutta. Sen sijaan Suomessa tällainen oleskelu ei ole jatkossakaan rangaistava teko, joten vastaavia tuomioita ei tulla määräämään, Meri toteaa.
Kansalaisuus tulisi poistaa ehdotettua tehokkaammin
Terrorismirikoslainsäädännön käsittelyn yhteydessä käsitellään myös kansalaisuuslain muuttamista siten, että kansalaisuuden voisi menettää maanpetos-, valtiopetos tai terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella, jos henkilö on tuomittu vähintään kahden vuoden pituiseen vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen. Nykytilanteeseen nähden ehdotus on oikeansuuntainen, sillä nykyisin kansalaisuuden voivat menettää yli kahdeksan vuoden tuomion saaneet.
– Perustellumpaa olisi se, että kansalaisuus poistettaisiin jo tuomion perusteella ilman rangaistuksen pituutta koskevaa edellytystä. Terroristiseen toimintaan osallistuminen on jo itsessään anteeksiantamaton teko, eikä Suomen kansalaiselta voida hyväksyä minkäänlaista terroristiseen toimintaan osallistumista, Meri toteaa.
Kokoomuksen teot eivät vastaa puheita
Lakivaliokunnassa perussuomalaisten mielipiteeseen yhtyi kaksi muiden puolueiden edustajaa. Esimerkiksi valiokunnan kokoomuslaisista jäsenistä yksi oli perussuomalaisten kanssa samoilla linjoilla, mutta kaikki eivät aloitetta allekirjoittaneet.
– Voidaan vain arvailla, millä vakavuudella muut puolueet suhtautuvat näihin ilmiselviin lainsäädännön puutteisiin. Välillä kokoomuslaiset vaikuttavat puolustavan suomalaisten etua, mutta tässäkin tilanteessa huomataan, että teot eivät vastaa puheita, Meri hämmästelee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terroristinen ideologia terroristinen toiminta terroristiryhmät terroristit terrorismilainsäädäntö terrorismirikokset kansalaisuuden peruuttaminen vankeusrangaistus Isis-vaimot lainsäädäntö lakivaliokunta Leena Meri perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen terrorismilainsäädännön kiristämisestä: ”Suomi tarvitsee tiukkaa lainsäädäntöä”

Antikainen: Miksi valtakunnansyyttäjä keskittyy vihapuheen eikä terrorismin torjuntaan?

Mari Rantanen teki valtakunnansyyttäjän toiminnasta kantelun oikeuskanslerille – ”Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa”

Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi – lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause: “Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa Euroopassa”

Perussuomalaiset: Hallituksen ihmisoikeuspoliittinen selonteko sivuuttaa suomalaisten vaikeudet ja oikeudet
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.