

LEHTIKUVA
Lehtinen pitää rangaistusten koventamista perusteltuna: “On jo ajauduttu väärälle polulle, kun kouluissa tarvitaan poliiseja”
Hallituksen talousarvio julkaistiin maanantaina, ja eduskunnassa on käyty sen jälkeen kiivasta keskustelua eri hallinnonalojen osalta. Yksi keskusteluissa esille noussut asia on rangaistusten koventaminen. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen pitää rangaistusten koventamista hyvänä asiana.
Uusimpien pohjoismaisten tutkimusten mukaan on saatu yhä enemmän viitteitä siitä, että rangaistusten koventamisella olisi positiivisia seurauksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen pitää tosiasiana, että usein rikoksen tekijä on rikoksen uusija.
– Näin ollen mitä pidempään on vankilassa, niin sitä epätodennäköisemmin ei ole myöskään surmaamassa ketään. Lisäksi pidemmän vankeusjakson on todettu vaikuttavan positiivisesti vankien terveyteen, Lehtinen perustelee.
Ongelmat otettava tosissaan
Nuorten rikollisuus, katuväkivalta ja ryöstöt ovat lisääntyneet. Teot ovat myös raaistuneet. Lisääntyneestä ilmiöstä huolimatta Suomi ei ole rikollisuuden osalta Ruotsin tasolla. Lehtinen painottaa, että tilanne ei saa myöskään edetä sille tasolle.
– Pidän tärkeänä, että ongelmat otetaan nyt tosissaan. Hallitus on tunnistanut ongelman vakavuuden ja toiminut sen mukaisesti. Pelkästään katu- ja jengirikollisuuden torjuntaan on varattu 5 miljoonaa. Etenkin kovimmat rikolliset on saatava kaduilta vankilaan. Kovat rangaistukset toimivat viestinä muille, että rikos ei kannata, Lehtinen täsmentää.
Turvallisuus taattava kouluissa
Väkivalta ei ole lisääntynyt ainoastaan kaduilla vaan myös kouluissa. Suuntaus on huolestuttava ja ottanut vaikutteita nimenomaan vapaa-ajalla tapahtuvasta jengiytymisestä. Hallitus pyrkii palauttamaan turvallisuuden kouluihin lisäämällä kaksi miljoonaa euroa pelkästään koulupoliisitoimintaan. Lehtisen mukaan turvallisuus kouluissa on taattava.
– On jo ajauduttu väärälle polulle, kun kouluissa tarvitaan poliiseja. Oppimisympäristön pitää olla kaikille turvallinen, mikä on itsestään selvää. Ideaalissa tilanteessa opettajien auktoriteetin pitäisi riittää. Nyt on kuitenkin tultu tilanteeseen, että koulukuri on menetetty ja hallituksen panostukset ovat tarpeellisia, Lehtinen päättää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lasten ja nuorten rikollisuus kuri koulupoliisi Rami Lehtinen opettajien auktoriteetti rangaistusten koventaminen kouluväkivalta katuväkivalta oppimisympäristö Jengirikollisuus Turvallisuus talousarvio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsi kolminkertaistaa vankipaikkojen määrän – lisää tilaa myös ulkomailta

Jimmie Åkesson poistaisi kansalaisuuden heiltä, jotka eivät halua elää Ruotsissa maan tavalla: ”Sopeutukaa tai muuttakaa muualle”

Koulupoliisille ensi vuonna kaksi miljoonaa euroa lisärahaa – tavoitteena lasten ja nuorten hyvinvointi, laillisuuskasvatus sekä kiusaamisen ja väkivallan ehkäisy
Hallitus tekee vahvoja panostuksia sisäiseen turvallisuuteen. Tämän osoituksena poliisin rahoitusta lisätään niin, että poliisien määrä kasvaa 8 000 poliisiin vaalikauden loppuun mennessä.

Oikeusministeri Leena Meri kolumnissaan: Nuorisorangaistus otetaan täyteen käyttöön
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.