Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli ikävä asia, mutta hallitus on ryhtynyt heti hakemaan uusia ratkaisuja, joilla menetys korvataan. Näin kertoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström perussuomalaisten ministeriryhmän kaikkien aikojen ensimmäisessä kesäkokouksessa Imatralla.

Lindströmin mielestä nyt on turha lähteä etsimään syyllisiä ja syyllistämään ketään. Sittenkään, vaikka änkyrän rooliin on soviteltu SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyä, joka on myöntänyt SAK:n vetäneen neuvotteluissa muita tiukempaa linjaa.

SAK ei hyväksynyt hallituksen tiukkaa tavoitetta alentaa työllisyyskustannuksia viidellä prosentilla. SAK olisi neuvotellut mieluummin muista aiheista.

Lindström ei usko puoluepoliittiseen peliin

Lindström ei lähde arvioimaan sitä, olisiko kyse ollut puoluepoliittisesta pelistä. Onhan SDP viritellyt varjoyhteiskuntasopimusta ja SAK:n puheenjohtaja on SDP-taustainen, kuten SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on SAK-taustainen.

– Ei syyllistäminen hyödytä ketään. En minä lähde veikkailemaan ollenkaan, Lindström kuittasi spekulaatiot ja käänsi katseen tulevaisuuteen.

– Heti ryhdyttiin suunnittelemaan, kun tiedettiin, että yhteiskuntasopimus kaatuu. Sitä nyt mietitään seuraavat viikot, mitä löydetään tilalle. Pääministeri Juha Sipilähän (kesk.) on sanonut aika selkeästi, ettei heti rynnätä leikkauslistan kimppuun, vaan etsitään myös muita keinoja. Kaikki ideat ovat tosi tervetulleita, miten pääsemme tästä suosta eteenpäin, Lindström aprikoi kokouspaikalla Saimaan rannalla.

Lindströmiä itselleen läheisimpiä aiheita ovat työelämän kysymykset, kuten TE-hallinnon uudistaminen, mutta merkittävää on myös paikallisen sopimisjärjestelmän uudistaminen.

– Selvitysmies Harri Hietala kertoo 15.10, mitä hän on saanut asiasta selville. Olen käynnistänyt lainsäädäntötyön jo. Työsopimus- ja vuosilomalain uudistamisella on jo kiire, etteivät hankkeet jää venymään lain puutteen vuoksi. Työmarkkinajärjestöt pitää kutsua mukaan, koska lait vaativat kolmikantaisen valmistelun. Olen käynnistänyt kaksi työryhmää, Lindström kertoo.

Ay-liike haluaa muutoksia

Lindström ei usko, että ay-liike rupeaisi jarruttamaan rakenteiden uudistamista.

– Olen aistinut, että ay-liikkeellä on halua ja ymmärrystä uudistuksiin. Ei se ole pelkkää vastakarvaa. Kyse on hankkeiden sisällöstä. Siinä on joitakin näkemyseroja. Mutta olen tulkinnut, että siellä on halua lähteä etenemään, mikä on hyvä asia.

STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder olivat pahoitelleet yhteiskuntasopimuksen kaatumista. Myös SAK:n Lauri Lyly vakuutti haluaan jatkaa kolmikantaista sopimista.

Hallituksen täytyy johtaa päätöksiä

– Mutta tässä täytyy muistaa, että hallitus tekee päätökset – kuultuaan työmarkkinajärjestöjä kolmikantaisesti. Tämä on hyvä sanoa ääneen. Hallituksen on otettava johtajan rooli. Kansalaisten pitää nähdä, että tätä maata johdetaan – ja me haluamme muutoksia, Lindström linjasi.

[ Korjaus 22.8 klo 23:10. Selvitysmies Harri Hietalan selvityksen takaraja on 15.10.2015, eikä 15.9.2015. ]

Veli-Pekka Leskelä