Maahanmuuton aiheuttamat tulkkauskustannukset ovat räjähtäneet käsiin viime vuosien aikana, Jaana Strandman toteaa. Vuonna 2020 kustannukset olivat käräjäoikeuksille 1,29 miljoonaa euroa ja vuonna 2024 3,83 miljoonaa euroa. Nousua oli hulppeat 197 %. Suurin osa noususta näkyy pääkaupunkiseudulla, mutta myös monissa kunnissa kustannukset kasvoivat maahanmuuton määrän noustessa. Lisäksi tulkkauksen hintalappu poliisille on kasvanut vuosien 2020–2023 aikana 1,35 miljoonasta 2,23 miljoonaan. Tulkkaukset maksavat 50-150 euroa jokaiselta tunnilta.
– Laajemmassa skaalassa maahanmuuton kustannukset ovat olleet Suomelle ja Euroopalle massiivisia. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan vuosien 1995–2019 välisenä aikana koko maahanmuuton hinta Alankomaille oli lähes 400 miljardia euroa. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén teki karkean arvion, jonka mukaan Suomessa maahanmuuton hintalappu olisi 10,5 miljardia vuodessa peilaten hollantilaistutkimuksen tuloksiin. Virenin mukaan valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen pitäisi selvittää maahanmuuton todelliset kustannukset Suomessa, Strandman sanoo.
Maahanmuuton kustannuksia ei mitata vain rahassa
Maahanmuuton kustannukset ovat selkeästi suuremmat kuin niiden mukanaan tuomat hyödyt. Strandman toteaa Suomen seuraavan samoja jalanjälkiä muiden Länsi-Euroopan maiden kanssa. Mikään määrä tukia ja palveluita ei saa kotoutumista toimimaan. Strandman pitää positiivisena asiana sitä, että nykyinen hallitus on tehnyt erinäisiä muutoksia maahanmuuton rajoittamiseksi. Näihin toimiin lukeutuvat pakolaiskiintiön puolittaminen, kansainvälisen suojelun muuttaminen väliaikaiseksi, kansalaisuuden saamisen ehtojen tiukentaminen, kansalaisuuskokeen käyttöönotto ja kotouttamisesta leikkaaminen.
– Maahanmuuttoa ei toki pitäisi mitata pelkässä rahassa; yhteisöjen muuttuminen, konfliktit kulttuurien ja uskontojen välillä sekä yliedustus erityisesti vakavissa rikoksissa rikkovat yhteenkuuluvuuden varaan rakennettua hyvinvointiyhteiskuntaa. Tiivistettynä maahanmuutto ei toimi millään tasolla, ja hallituksen toimesta asialle vihdoin tehdään jotain, Strandman kertoo.