Viikon 46/2016 luetuin
Mäkelä: ”Suun soittaminen vieraan suurvallan päämiehelle ei ole Ylen asia – varsinkaan veronmaksajien rahoilla”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee Ylen toimittajien kirjoittamia analyyseja, jotka arvostelevat kovin sanoin Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi.
”Yle hävisi vaalit”
Mäkelä viittaa muun muassa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntisen analyysiin, jonka mukaan viha ja valhe voittivat presidentinvaaleissa. Pöntinen kirjoittaa: ”Trumpin puheissa sekottuivat todelliset ja kuvitellut pelot sekä miehen omat valheet. Kuukausia kestänyt asioiden toisto edisti voittoa: valheesta tuli totta monien äänestäjien mielissä.”
– Kyllä se on jo tiedossa, että Yle hävisi vaalit. Mutta suun soittaminen vieraan suurvallan päämiehelle ei ole Ylen asia. Vaadin valtiollista mediaamme siistimään suunsa – se toimii veronmaksajien rahoilla! Mäkelä kirjoittaa Facebookissa.
– Suomi on pieni maa, jolla tulee olla hyvät välit muihin maihin. Ei käy laatuun, että valtiollinen mediamme mustamaalaa tärkeän liittolaismaamme presidenttiä esimerkiksi väittämällä häntä vihaajaksi tai valehtelijaksi, tai esittämällä hänestä loukkaavia kuvia.
Media yritti mustamaalata
Mäkelä kertoo seuranneensa Yhdysvaltain presidentinvaaleja useita kuukausia ja saaneensa paljon palautetta Suomen median ja Ylen systemaattisesta tavasta esittää ehdokas Trump huonossa valossa.
– Ensin verrattuna muihin republikaanien ehdokkaisiin, sitten demokraattien Hillary Clintoniin. Tämä on ärsyttänyt minua ja muita palautetta antaneita.
– Koen, että median tehtävä ei ole kertoa minulle – jolla ei ole edes äänioikeutta – sitä, ketä vieraan maan presidenttiehdokasta pitäisi äänestää, Mäkelä toteaa.
Miten vaikuttaa Suomen intresseihin?
Mäkelä sanoo olevansa huolestunut siitä, miten valtiollisen median rooli tärkeän liittolaismaan päämiehen mustamaalauksessa vaikuttaa Suomen intresseihin ja ulkosuhteisiin.
– Täytyy muistaa, että Suomella ei ollut asiaa Valkoiseen taloon, kun Tarja Halonen oli presidenttinä ja Erkki Tuomioja (sd.) ulkoministerinä. Siihenkö pitäisi palata? Mielestäni ei.
– Suomen täytyy kaikissa olosuhteissa pitää hyvät kahdenkeskiset suhteet maailman ainoan supervallan kanssa ja tehdä yhteistyötä niin kaupan kuin puolustuksenkin aloilla, Mäkelä painottaa.
Kuvassa: Kuvakaappaus/Yle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ronkainen: Ylen uutisointi tarkoituksenmukaista ja vääristelevää – “Toimittajien on kestettävä kritiikkiä omista journalistisista valinnoistaan”
Ylen uutistenlukija pimahti espoolaismiehelle Twitterissä: “Leimasi minut lastenhakkaajaksi”
A letter to Donald Trump – from the town of Honkajoki
Viikon suosituimmat
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään ja rangaistuksia kovennetaan – ministeri Ranne: Sinivalkoinen sisäisen turvallisuuden politiikka johtaa meidät pois Ruotsin tieltä
Perussuomalainen liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne kirjoittaa Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksessaan sinivalkoisen sisäisen turvallisuuden suunnanmuutoksesta, joka johtaa Suomen pois Ruotsin tieltä.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.