Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee Ylen toimittajien kirjoittamia analyyseja, jotka arvostelevat kovin sanoin Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi.

”Yle hävisi vaalit”

Mäkelä viittaa muun muassa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntisen analyysiin, jonka mukaan viha ja valhe voittivat presidentinvaaleissa. Pöntinen kirjoittaa: ”Trumpin puheissa sekottuivat todelliset ja kuvitellut pelot sekä miehen omat valheet. Kuukausia kestänyt asioiden toisto edisti voittoa: valheesta tuli totta monien äänestäjien mielissä.”

– Kyllä se on jo tiedossa, että Yle hävisi vaalit. Mutta suun soittaminen vieraan suurvallan päämiehelle ei ole Ylen asia. Vaadin valtiollista mediaamme siistimään suunsa – se toimii veronmaksajien rahoilla! Mäkelä kirjoittaa Facebookissa.

– Suomi on pieni maa, jolla tulee olla hyvät välit muihin maihin. Ei käy laatuun, että valtiollinen mediamme mustamaalaa tärkeän liittolaismaamme presidenttiä esimerkiksi väittämällä häntä vihaajaksi tai valehtelijaksi, tai esittämällä hänestä loukkaavia kuvia.

Media yritti mustamaalata

Mäkelä kertoo seuranneensa Yhdysvaltain presidentinvaaleja useita kuukausia ja saaneensa paljon palautetta Suomen median ja Ylen systemaattisesta tavasta esittää ehdokas Trump huonossa valossa.

– Ensin verrattuna muihin republikaanien ehdokkaisiin, sitten demokraattien Hillary Clintoniin. Tämä on ärsyttänyt minua ja muita palautetta antaneita.

– Koen, että median tehtävä ei ole kertoa minulle – jolla ei ole edes äänioikeutta – sitä, ketä vieraan maan presidenttiehdokasta pitäisi äänestää, Mäkelä toteaa.

Miten vaikuttaa Suomen intresseihin?

Mäkelä sanoo olevansa huolestunut siitä, miten valtiollisen median rooli tärkeän liittolaismaan päämiehen mustamaalauksessa vaikuttaa Suomen intresseihin ja ulkosuhteisiin.

– Täytyy muistaa, että Suomella ei ollut asiaa Valkoiseen taloon, kun Tarja Halonen oli presidenttinä ja Erkki Tuomioja (sd.) ulkoministerinä. Siihenkö pitäisi palata? Mielestäni ei.

– Suomen täytyy kaikissa olosuhteissa pitää hyvät kahdenkeskiset suhteet maailman ainoan supervallan kanssa ja tehdä yhteistyötä niin kaupan kuin puolustuksenkin aloilla, Mäkelä painottaa.

Kuvassa: Kuvakaappaus/Yle.

SUOMEN UUTISET