Kansaneläkelaitos eli Kela laittaa toimeentulotukea saavan maksukyvyttömän henkilön velat ulosottoon, jos hän ei pysty maksamaan koko summaa yhdellä kertaa. Aikaisemmin ahdinkoon joutunut ihminen pystyi sopimaan osamaksusta, mutta ei enää.

Perussuomalaisten torniolainen kansanedustaja sekä puolueen 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä pitää Kelan menettelyä epäoikeudenmukaisena.

– Kela on lähtenyt aika kevyillä perusteilla tekemään tätä muutosta. Lähtökohtana on, että toimeentulotukea saava ihminen pääsee tuen avulla irti sen tarpeesta, mutta tämä muutos vain syventää ongelmaa, Mäntylä toteaa.

Ulosotto lisää ongelmia

Mäntylän mukaan Kelan päätös aiheuttaa ihmisille massiivisia ongelmia, sillä ulosotto johtaa luottotietojen menettämiseen.

– Sen jälkeen ihminen ei saa välttämättä vuokrattua asuntoa, hankittua työpaikkaa, kotivakuutusta, puhelinliittymää tai pankkitunnusta. Tässä ajetaan nyt ihmiset moniongelmaisuuteen, Mäntylä sanoo.

Kelan uudet toimintaohjeet tulivat voimaan huhtikuun 7. päivä. Kelan perintäkeskuksen johtaja Heli Hännisen mukaan muutoksen syynä on toimeentulotukiasiakkaiden oma oikeusturva.

– Tämä ratkaisu on tehty sen vuoksi, että toimeentulotuen varalla elävä voisi käyttää toimeentulotuen kokonaan siihen, mihin se on myönnetty eli elämiseen, Hänninen perustelee.

Kela rankaisee myös
omista virheistään

Kelan mukaan ulosotolla voidaan estää esimerkiksi lisävelkaantuminen. Hänninen korostaa, että takaisin perittävien etuuksien osamaksusta voidaan edelleen sopia niiden asiakkaiden kanssa, jotka eivät ole vähävaraisia tai saa toimeentulotukea. Mäntylä ei niele perusteluja.

– Takaisinperintään joutuvilla ihmisillä on taustalla myös Kelan omia virheellisiä päätöksiä ja on kohtuutonta, että ihminen joutuu maksamaan ne omilla luottotiedoillaan. Tämä ei tunnu oikeudenmukaiselta ja en pidä näitä Kelan perusteluja kestävänä, Mäntylä arvostelee.

Mäntylän mielestä Kela ei ole miettinyt muutoksen vaikutuksia loppuun saakka. Mäntylän mukaan muutaman kympin kuukausittaiset osamaksut ovat pienempi paha kuin luottotietojen menettäminen.

– Kela on joustamaton tässä asiassa eli pidän sitä aika kohtuuttomana rangaistuksena ihmisille. Toimeentulotuen avulla yritetään ehkäistä lisäongelmien syntyminen, mutta Kela tarkastelee asiaa päinvastoin ja lisää näin ihmisten ongelmia, Mäntylä toruu.

Heikoimpia puolustettava

Kelan päätökset siunaa viime kädessä sen pääjohtaja Liisa Hyssälä, joka on keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri. Kelan perintäasioista vastaava johtaja on puolestaan kokoomuksen entinen ministeri ja kansanedustaja Helena Pesola. Lisäksi Kelan johtajakolmikkoon kuuluu vielä demaritaustainen Mikael Forss. Kelasta todetaan, että perintämuutos koskee vain pientä osaa väestöstä.

– Kela ei voi vedota siihen, että päätös koskee murto-osaa väestöstä. Ihminen pitää nähdä yksilönä. Tässä tavallaan rangaistaan ihmisiä, jotka ovat muutenkin jo pahoissa vaikeuksissa. Nyt pitää puolustaa entistä voimakkaammin heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, jotta heitä ei poljeta alas, Mäntylä sanoo.

MIKA RINNE