
Mäntylä vastasi oppositiolle: Eläkeläisistä pidetään huolta
Hallitus ja etenkin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä puolustivat terhakkaasti linjaansa vanhusten terveyden- ja kotihoidon järjestämiseksi vaikeina taloudellisina aikoina. Mäntylä torjui opposition hyökkäykset sanoen, että hallitus myös parantaa monia toimintatapoja.
SDP:n Anneli Kiljunen kertoi käyneensä Helsingin Narinkkatorilla eläkeläisten mielenosoituksessa, jossa moitittiin eläkeläisten asumistuen leikkauksia.
Mäntylä vastasi, että tämä on yksi hallituksen toimenpiteistä, joka ei ole kenellekään helppo.
– Olemme kuitenkin siinä tilanteessa, että meidän on välttämätöntä selkeyttää ja yhdenmukaistaa järjestelmiämme. Eläkkeensaajien asumistuen kohdalla teimme tarkat vaikutusarviot siitä, että millä tavalla tämä kohdistuu eri eläkeläisiin. Siltä pohjalta teimme hallituksessa linjauksen, että lievennämme vaikutuksia ja rakennamme siihen suojaosuuden ja siirtymäajat, Mäntylä vastasi.
Yhden luukun periaate
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kysyi, onko hallitus huomioinut, kuinka monenlaisia eläkeläisiä on. Mäntylä vastasi, että kyllä toki.
– Meillä on myös eläkkeensaajia, joilla asumistuki tulee nousemaan. Myös olemme toteuttamassa Kela-siirron, jolloin toteutuu yhden luukun periaate. Tästä on puhuttu pitkään ja paljon ja me olemme tekemässä sen.
– Ihmisten ei tarvitse enää hakea luukulta toiselle etuuksia, joihin he ovat oikeutettuja, vaan heillä on yksi paikka, jossa heitä voidaan ohjata myös siihen, että he saavat kaikki tuet ja etuudet. Tämä koskee niin vammaisia, mielenterveyspotilaita, eläkeläisiä eli kaikkia ryhmiä, joista puhutaan eläkeläisinä. On totta, että kaikki eläkkeensaajat eivät ole iäkkäitä, vaan siellä on erilaisia ryhmiä, Mäntylä vastasi.
Mäntylä korosti, että päätösten vaikutuksia arvioidaan koko ajan, kun niitä viedään eteenpäin.
– Pitää myös muistaa, että hallituksen ohjelmissa on paljon asioita, joilla tuetaan vanhusten kotona asumista ja pärjäämistä. Tähän kuuluu myös omaishoitajien tuen ja jaksamisen lisääminen.
Lääketalkoisiin myös
tehtaat ja apteekit
Matka- ja lääkekorvausten määräämiseen on haettu tasapuolista ratkaisua, joka kohtelee tasapuolisesti niinkin, ettei korotuksia maksateta vain lääkkeiden käyttäjillä, vaan myös alan toimijat, kuten teollisuus ja apteekit osallistuvat taakan jakoon yhteiskuntavastuun mukaisesti.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) korosti myös, että samalla myös maksukatot pysyvät ennallaan.
Rehula kertoi, että tiedossa oli 743 euroa takuueläkettä kuussa ansaitsevia eläkeläisiä, joiden asumistuki olisi heikentynyt. Yhteensovittamisen yhteydessä tehtiin puskuri, jonka mukaan asumistuki voi heikentyä vain 60 euroa kuussa.
– Sitä varten, että kohtuuttomuudet eivät toteutuisi, Rehula korosti.
Järkevämpää lääkehoitoa
Mäntylä korosti lääkekorvausten yhteydessä uutta pyrkimystä siihen, että lääkehoito olisi järkevää, puhutaan rationaalisesta lääkehoidosta.
– Tiedetään hyvin, että on vanhuksia, jotka syövät lääkkeitä, joita eivät välttämättä tarvitse päällekkäisyyksien vuoksi. Tämä on suunta, johon lähdemme etenemään ja sieltä löydämme myös säästöjä, Mäntylä korosti.
Ensi vuonna tulee laki eläkeläisten kotihoivan parantamisesta. Kotihoidon laajeneminen toisi säästöjä. Tavoite on, että jokainen eläkeläinen voisi asua kotona.
– Pyrimme kärkihankkeilla laajaan muutokseen, jolla me kykenemme tekemään toimia toisin. Jotta meidän ei tarvitsisi tehdä säästöjä tulevaisuudessa ja jotta saisimme järjestelmämme niin kestävälle pohjalle, että se kestäisi myös tulevaisuuden haasteet, Mäntylä linjasi.
Vauhtia asunnon
vaihtoon pienempään
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko huomioi, kuinka eläkeläisen voi olla vaikeaa vaihtaa esimerkiksi Aran omistamia asuntoja pienempiin kulujen säästämiseksi. Hän pyysi asuntoministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) edistämään asuntojen vaihtoa. Tiilikainen lupasi viedä viestiä hyvän idean puolesta.
Krista Kiuru (sd.) toppuutteli, että eipä vaihdeta puheenaihetta, kun oppositio moitti hallituksen epäkohtia. Ulkoministeri Timo Soini muistutti tällöin, että takuueläke nousi 26 euroa kuukaudessa.
– Se on 26 euroa enemmän kuin mitä SDP sai koko viime kaudella aikaan! Myös omaishoitoa parannetaan – niin että plus-merkkisiä asioita on tehty.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäntylä: SDP:llä ei mainintaakaan lapsista, vanhuksista tai omaishoitajista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.