

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (edessä) ja pääministeri Sanna Marin, kummatkin SDP:stä, hallituksen tiedotustilaisuuden päätyttyä Helsingissä 25. tammikuuta 2021. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Marinin noidankehä – bilettämään on päätävä, koska “pää ei kestä muuten”, mutta toistuvien sekoilujen jälkipyykki hyydyttää vielä enemmän
“Eihän pää kestä tällaista muuten”, perusteli Sanna Marinin yksityiselämänsä rientoja. Pääministeri vieraili elokuussa Kurosen grilli -ohjelmassa. Yhtenä keskustelunaiheena oli pääministerin jaksaminen. Ohjelman pohdinta on omiaan sen arvioimisessa, miten Marin lataa akkujaan.
Seuraavassa Suplassa julkaistu pääministerin jaksamista koskeva kohta:
Juontaja Sami Kuronen kysyy: Koetko, että sinun on helppo irtautua pääministerin roolista tarvittaessa, vai onko se sellainen rooli, että se kulkee 24/7 mukana?
Marin vastaa: No kyllä olen kesälomalla pyrkinyt siihen, että olisi ihan vaan Sanna. Välillä pitää pystyä huilaamaan ja olla ihan vain oma itsensä ja pitämään hauskaa ystävien kanssa ja tekemään normaaleja juttuja. Eihän pää kestä tällaista muuten. Tämä on aika erilaista työtä kuin moni työ. Mutta se on tällaista ja kyllä senkin kestää. Työtä hoidetaan töinä, mutta välillä pitää olla ihan ihminen. Ei kukaan meistä ole kone.
Kuronen: No ei tietenkään. Oletko miettinyt sitä, että jos olisit ihan niin sanotuissa normihommissa, ilman tämän tason julkisuutta, niin kuinka erilaista se elämä olisi, ja kuinka erilainen sä olisit?
Marin: No varmaan olisi aikaa tehdä kaikkea muuta. Sen takia neljän viikon kesäloma oli niin mahtava juttu, koska normaalisti tämä työ on tosi kokonaisvaltaista. Se on 6-7 päivää viikossa, lähes aina yli 12-tuntisia päiviä. Kyllä se on todella aikaavievää. Ja sitten riippuu tilanteesta. Välillä se on vähän iisimpää ja välillä se on kyllä todella kellon ympäri. Riippuu asioista.
Kuronen: Ja sinun pitää – näin olen ymmärtänyt – olla kuitenkin tavalla tai toisella tavoitettavissa 24/7.
Marin: Kyllä.
Kuronen: Se kulkee koko ajan takaraivossa, että koska tahansa voi tulla viesti tai puhelinsoitto, että nyt mennään?
Marin: Näin on. Ja kyllähän entiset pääministerit ovat kertoneet, että kun he ovat jättäneet tehtävänsä, niin taakka on tippunut harteilta.
Kuronen: Ihan varmaan. Sä et vielä odota sitä päivää, että taakka tippuisi? Että vielä on intoa ja paloa painaa näitä hommia?
Marin: Ilman muuta. Onhan tämä mieletön tilaisuus ja mahdollisuus tehdä asioita ja käyttää valtaa. Senhän takia me monet olemme politiikkaan pyritty että me halutaan tehdä asioista, me halutaan muuttaa maailmaa, me halutaan käyttää sitä valtaa, mikä meillä on ja pääministerin tehtävässä on paljon valtaa ja paljon mahdollisuuksia tehdä asioita.
Jaksaminen toistuvasti otsikoissa
Marinin jaksaminen on ollut tapetilla jo pitkään, samoin hänen omintakeinen tapansa akkujen lataamiseen.
Yle julkaisi lokakuussa laajan jutun pääministeri Marinista: “Kevät oli niin rankka, että jotkut Marinin työtoverit kuvaavat hänen tuolloin muuttuneen robottimaiseksi ja totiseksi. Useat läheltä seuranneet kertovat olleensa huolissaan pääministerin jaksamisesta.”
Kesällä tilanne helpottui.
Marin vahvisti asian itse Ilta-Sanomille: “Pakko sanoa, että viime keväänä olin aika väsynyt. Kriisi oli jatkunut aika pitkään ja siinä oli ollut monia vaiheita. Oli erittäin tärkeää, että sain kuluneena kesänä viettää lomaa ja vähän hengähtää, olla läheisten ihmisten seurassa ja irti töistä. Kriisi oli ollut omalla kohdallanikin raskas ja olen tehnyt todella paljon töitä.”
Miten Marin sitten niitä akkuja latasi? Muun muassa ankaralla bilettämisellä. Tavanomainen virkatyö ei niinkään maistunut.
Kesän “akkujen lataus” huipentui iltaan, jossa Marin roudasi tilataksikaupalla tuntemattomia juhlijoita Kesärantaan. Juhlat kirvoittivat ankaraa kritiikkiä mediassa. Marin yritti torjua moitteita haukkumalla kriitikoita boomereiksi. Siitäkin seurasi rajuja pyyhkeitä.
Julkisuushakuinen bilettäminen tyrehtyi lopulta, ja Marin on pitänyt enimmäkseen matalaa profiilia – kunnes nyt viikonloppuna. Marin lähti jälleen radalle, ja aiheutti juhlinnallaan valtavan skandaalin.
Mistä virtaa pääministerille?
Suomella on johtamiseen liittyvä ongelma. Pääministeri Marin hyytyy tavanomaisessa työssään valtion johtajana. Hän reipastuu, jos vain pääsee juhlimaan ystäviensä kanssa. Ikävä kyllä pääministerin juhliminen on niin ankaraa, että jälkipyykki on omiaan hyydyttämään häntä lisää.
Tilanne aiheuttaa ilmeisen noidankehän.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin uusien ministereiden kootut saavutukset: Kokaiinia, kopelointia, veronkiertoa ja tolkutonta taloudenpitoa, rattijuoppous sekä lopuksi natsitervehdys

Ruotsalaistuomio pääministeri Marinin kohuviikonlopulle: ”Tollojen vonkaaminen se vasta onkin kyseenalaista käytöstä”

Bloomberg: Suomen hallituksen uskottavuus rapautunut ministereiden sekoilun vuoksi
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.