

PS ARKISTO
Matkailu- ja ravintola-ala närkästyi 1 600 euron tulorajasta työperäisille maahanmuuttajille – Bergbom: ”Pitäisi olla lähtökohta, kun mennään työelämään kiinni”
Perussuomalaisten kansandustaja Miko Bergbom toteaa, että uudella 1 600 euron tulorajalla pyritään puuttumaan siihen, että jatkossa ei enää harjoitettaisi sellaista työperäistä maahanmuuttoa, joka ei ole Suomen julkiselle taloudelle eikä suomalaiselle veronmaksajalle kannattavaa.
Kansanedustaja Miko Bergbomin mukaan ei ollut yllättävää, että uudistus herätti suurta vastustusta eduskunnassa, mutta myös matkailu- ja ravintola-alalla 1 600 euron tulorajaa työperäisille maahanmuuttajille on vastustettu näkyvästi.
Bergbom kertoo lukeneensa ravintola-alan edunvalvontajärjestön MaRa:n johtajan lausuntoja, joissa valitellaan halpatyövoiman saatavuuden vaikeutumista.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi myöntää asian yllättävän suoraan.
– Ravintola-alan pomo sanoi Iltalehdelle, että kyllähän se näin on, että jos kolmansista maista tulee ravintola-alalle töihin, niin ei sillä palkalla Suomessa tule toimeen. Mutta hänen mukaansa sitä varten on sosiaalitukia, kuten asumistukea ja muita elementtejä, joita voidaan tuoda rinnalle.
– Niin, tässähän on kyse siitä, että yritykset siirtävät osan työvoimakustannuksista suomalaisen veronmaksajan maksettavaksi, ja näin on tähän saakka toimittu. Ja tästä oltiin vihaisia, että ei tämä nyt näin voi mennä, että jatkossa yrityksissä joudutaan antamaan työntekijöille työtunteja ja myös sellainen palkka, jolla Suomessa tulee toimeen. Lähtökohtaisesti ajattelen itse, että tämä (tuloraja) pitäisi olla lähtökohta, kun mennään työelämään kiinni. Erityisesti siinä tilanteessa, jos tämä työntekijä tuodaan toiselta puolelta maapalloa, Bergbom sanoo.
Maahanmuuttajalle Suomeen tulo on elintasoloikka
Bergbom toteaa, että ulkomailta Suomeen saapuvan matalapalkkatyöntekijän näkökulmasta, Suomeen saapuminen on yleensä aina elintasoloikka, jos esimerkiksi 100 euron kuukausituloilta voi nousta Suomessa 400 euron tuloille.
Laskun kuitenkin maksaa lopulta suomalainen veronmaksaja, Bergbom huomauttaa. Kansanedustaja viittaa etenkin maahanmuuttajien suhteelliseen yliedustukseen Kela-tukien saajina.
– Suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta laskun maksaa suomalainen veronmaksaja. Ja eihän tällaista voida enää jatkaa. Nyt tilanne kuitenkin muuttuu, ja tällä pyritään puuttumaan siihen, että sellainen työperäinen maahanmuutto, joka ei ole Suomen julkiselle taloudelle kannattavaa ja sitä kautta suomalaiselle veronmaksajalle kannattavaa, niin sellaista ei jatkossa myöskään enää harjoitettaisi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matkailu- ja ravintola-ala Timo Lappi MaRa työperäinen maaahanmuutto Miko Bergbom tuloraja matalapalkka-alat veronmaksajat tulonsiirrot halpatyövoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oppositio hamuaa kehitysmaista lisää halpatyövoimaa, vastustaa paikallisen sopimisen maltillisia muutoksia – Purra huomauttaa ristiriidasta: ”Kaikkein hulluinta on..”
Puheenjohtaja Riikka Purra oudoksuu opposition ristiriitaisia väitteitä paikallisesta sopimisesta.

Maahanmuutto muokkaa Suomea peruuttamattomasti – valtaosa tulijoista työllistyy heikosti, jos edes ollenkaan

Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja intoilee maahanmuuton kasvusta – vaikka moni tulija ei pysty elättämään itseään

Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää