
Pekka Aittakumpu lähtee ehdolle kuntavaaleihin
Perusuomalaisten oululainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pekka Aittakumpu lähtee ehdolle ensi kevään kuntavaaleihin.
MIKA RINNE
Perussuomalaisten Keski-Suomen piiri järjesti kunta- ja aluevaalistartin viime lauantaina. Ohjelmassa oli myös piirin syyskokous sunnuntaina.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas kannustaa puoleen kenttäväkeä kampanjoimaan täysillä ensi huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa.
Peltokangas piti kokousväelle innostavan puheen Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin syyskokouksessa Jyväskylässä sunnuntaina.
– Kannustan perussuomalaisia ja meidän henkisiä lähtemään tuleviin vaaleihin mukaan listoiltamme sekä kenttäväkeä tekemään täysillä sen, mitä kansanliikkeen eteen on tehty tähänkin asti, Peltokangas sanoo.
Vanhat puolueet yrittävät epätoivoisesti jarruttaa perussuomalaisten kannatuksen nousua esimerkiksi voivottelemalla sote-palvelujen kriisiä, vaikka ongelmien syynä on Sanna Marinin (sd.) hallituksen tekemä sote-uudistus.
– Ei me katsella sivuille tai taaksepäin. Menemme suoraan eteenpäin omilla loistavilla teemoilla. Opposition propagandan voi unohtaa ja keskittyä omaan tekemiseen. Se on joka tapauksessa Suomen etu, Peltokangas toteaa.
Peltokankaan mukaan tulevien kunta- ja aluevaalien ehdokashankinta etenee kuin juna.
– Täysillä listoilla lähdetään liikkeelle ja muuta ei edes ajatella. Ehdokashankinta on hyvässä vauhdissa. Vaaleissa mennään täysillä maaliin saakka, Peltokangas uhkuu.
Perussuomalaiset pitivät viikonloppuna näyttävän vaalistartin eri puolilla Keski-Suomea. Puolueen paikalliset luottamushenkilöt ja ehdokkaat tapasivat kuntalaisia lauantaina.
Vaaliteltoille saapui suuri joukko ihmisiä nauttimaan lämmintä glögiä sankassa lumisateessa, ja kinkkuarvonnan lomassa puntaroitiin myös vaaliteemoja.
Perussuomalaisten kansanedustaja Tomi Immonen oli vaaliteltalla yhdessä Laukaan Perussuomalaisten kanssa.
– Puolueelle on tärkeää, että meillä on hyvä koneisto. Se luo puitteet liittyä puolueeseen ja lähtemään ehdolle. Vaaliteltoilla on tärkeää kertoa ihmisille, millaista on olla perussuomalainen luottamushenkilö kunnassa, Immonen katsoo.
Hänestä on tärkeää, että luottamustehtäviin saadaan uusia ihmisiä.
– Arvostetaan pitkään työtä tehneitä luottamushenkilöitä ja annetaan tilaa uusille tulokkaille. Vanhoissa kuvioissa pysyminen on merkki pysähtyneisyydestä, joten kuntapolitiikassa pitää pystyä uusiutumaan, Immonen muistuttaa.
Kansanedustaja Immonen haluaisi keventää hyvinvointialueiden byrokratiaa karsimalla aluevaltuustojen kokoa ja pienentämällä niiden roolia päätöksenteossa.
– Aluevaltuuston roolia ja tarpeellisuutta pitäisi pohtia uudelleen. Poliitikkojen suuri määrä sekä iso rooli pitkittää päätöksentekoa ja jäykistää esimerkiksi pelastusviranomaisten toiminnan kehittämistä. Poliitikkojen ei ole tarkoituksenmukaista olla ohjaamassa pelastustoimea, Immonen sanoo.
Tuulivoimaloita nousee ympäri Suomea, ja Immosen mukaan ne ovat yksi kuntavaalien teema. Monet kuntalaiset vastustavat tuulivoimaloita muun muassa kiinteistöjen arvon alenemisen ja maisemahaittojen takia. Osa kunnanjohtajista puolestaan haluaa voimaloita, sillä he laskevat niiden kasvattavan paikallista kiinteistöveropottia.
– Tarvitsemme Suomeen tuulivoimalain. Nyt tuulivoimaloihin liittyvä kiinteistövero on nappikauppaa. Meidän pitäisi verottaa tuulivoimayhtiöiden voittomarginaalia, jolloin kunnat hyötyisivät niistä taloudellisesti, Immonen sanoo.
Hänen mukaansa kuntalaisten kanssa käydyissä keskusteluissa esiin on noussut huoli suurpetokannan kasvusta. Lisäksi perinteinen suomalainen perhekäsitys on saanut kannatusta.
– Monien suomalaisten mielestä perheeseen kuuluvat äiti, isä ja lapset. Tämä on konservatiivinen näkemys, mutta sillä on paljon kannatusta. Suurpetojen osalta ainakin pohjoisessa Keski-Suomessa huolestuttaa erityisesti karhukannan voimistuminen. Sen hallitsematonta kasvua olisi syytä pystyä rajoittamaan metsästyksen avulla, Immonen kertoo.
Laukaan Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Tommi Leppänen kertoi vaaliteltalla lauantaina, että hän on tyytyväinen puolueensa kannatukseen.
– Meillä menee entistä paremmin. Olemme saaneet uusia ja nuoria ehdokkaita tuleviin vaaleihin. Suuri yleisö on meidän puolellamme. Keskusta on vaikeuksissa, kun ne ovat demareiden kanssa samaa pataa, Leppänen toteaa.
Hänen seuraajanaan vuodenvaihteen jälkeen jatkava Olli Puttonen on samoilla linjoilla.
– Perussuomalaisten kannatus on kasvamaan päin. Uusia ehdokkaita on joka ikäluokasta. Minulla on todella positiivinen fiilis vaaleja ajatellen. Tavoitteena on olla Laukaan suurin puolue ensi huhtikuun vaaleissa, Puttonen sanoo.
Perussuomalaisten kansanedustaja Tomi Immonen oli vaaliteltalla yhdessä Laukaan Perussuomalaisten kanssa.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perusuomalaisten oululainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Pekka Aittakumpu lähtee ehdolle ensi kevään kuntavaaleihin.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman toteaa, että moni äänestäjä on kuntavaaleissa mennyt aiemmin niin sanottuun pormestarilankaan: Helsinkiin on kokoomusta äänestämällä toki saatu kokoomuslainen pormestari, joka kuitenkin on pitkälti luovuttanut operatiivisen johdon apulaispormestarille. Samaan aikaan Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari on ollut vihreä Anni Sinnemäki. Lopputulos ei ole imarteleva.
Median klikkiotsikoiden kautta politiikasta välittyy usein riitaisa vaikutelma, joka ei kerro koko todellisuutta yhteisten asioiden hoidosta. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kutsuukin kansaa perussuomalaisten tapahtumiin, mikäli kiinnostaa tietää, mitä politiikassa oikeasti tapahtuu. - Pysy kuulolla, ja tutustu siihen, mitä sanottavaa meillä oikeasti on, Purra sanoo.
Kansanedustaja Kaisa Garedew on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen minimisuojaetäisyyden säätämisestä tuulivoimaloiden ja asutuksen välille. Aloitteen ehdotus täydentäisi toimia, joilla hallitus tavoittelee tuulivoiman hyväksyttävyyden vahvistamista.
Viikon suosituimmat
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Lue lisää
Lue lisää