LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Garedew ehdottaa minimietäisyyden säätämistä tuulivoimaloiden ja asutuksen välille: “Tuulivoimaloiden läheisyyteen liittyy paljon laaja-alaisempia huolia kuin pelkkä melu”
Kansanedustaja Kaisa Garedew on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen minimisuojaetäisyyden säätämisestä tuulivoimaloiden ja asutuksen välille. Aloitteen ehdotus täydentäisi toimia, joilla hallitus tavoittelee tuulivoiman hyväksyttävyyden vahvistamista.
Aloitteen mukaan massiiviset tuulivoimalat näkyvät ja kuuluvat kauas. Ne vaikuttavat niin ihmisiin, eläimiin kuin ympäristöönkin. Valtioneuvoston tuulivoimameluasetus, jossa säädetään sallitun melutason ohjearvoista, on peräisin vuodelta 2015. Sen mukaan melutaso asuinrakennuksen luona ei saisi päivällä ylittää 45 dB:ä eikä yöllä 40 dB:ä.
– Pyörivien lapojen aiheuttama ääni voi häiritä lähellä asuvien unta, vähentää asukkaiden viihtyvyyttä, alentaa kiinteistöjen arvoa ja aiheuttaa huolia mahdollisista terveysvaikutuksista, luettelee Kaisa Garedew.
– Tuulivoimaloiden läheisyyteen liittyy paljon laaja-alaisempia huolia kuin pelkkä melu, eikä äänenvoimakkuuden tulisi täten olla ainoa suojaetäisyyttä määrittävä kriteeri, hän jatkaa.
Kymmenen kertaa pyyhkäisykorkeus
Tuulivoimaloiden koko on vuosien mittaan kasvanut merkittävästi. Tällä hetkellä Suomen korkeimmat voimalat ulottuvat jo 250 metrin korkeuteen. Tästä syystä Garedew esittää voimalan pyyhkäisykorkeuteen perustuvaa etäisyysvaatimusta tai vähintään 2,5 kilometrin kiinteää etäisyyttä.
– Minimietäisyydeksi tulisi määrittää kymmenen kertaa voimalan pyyhkäisykorkeus eli korkein kohta, jonne lavan kärki ulottuu. Esimerkiksi napakorkeuden ollessa 200 metriä ja roottorin halkaisijan 150 metriä, olisi minimietäisyys tällöin 2,75 kilometriä, Garedew selittää.
Hallitus vahvistaa maanomistajien asemaa
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tuulivoiman toimintaedellytysten parantaminen yhteensovitetaan tuulivoiman sosiaalisen hyväksyttävyyden kanssa. Myös maanomistajien asemaa vahvistetaan, purku- ja ennallistamisvelvoitteiden säädöstarpeet on kartoitettu ja maisema-arviointia vahvistetaan.
– Hienoa, että tämä hallitus ottaa hallitusohjelmassaan niin asukkaiden ja mökkiläisten, yrittäjien kuin maanomistajienkin oikeudet aiempia hallituksia paremmin huomioon, Garedew iloitsee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuulivoiman sosiaalinen hyväksyttävyys suojaetäisyydet maisemahaitat meluhaitat tuulivoimalat maanomistajat Kaisa Garedew Tuulivoiman terveysvaikutukset toimenpidealoite Hallitusohjelma Tuulivoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tuulivoimaloiden rakentamisen kokonaisuus ei ole kenenkään hanskassa
Merituulivoiman rakentamisesta kannattamatonta – kohoavat kustannukset, lisääntynyt kilpailu ja inflaatio syövät katteet
Maailmanlaajuisesti toimiva konsulttiyritys McKinsey & Company analysoi uusiutuvan energian markkinakehitystä. Sen mukaan erityisesti merituulivoimaloiden rakentamiskustannukset ovat nousseet merkittävästi. Samanaikaisesti myös lisääntynyt kilpailu ja inflaatio ovat syöneet toiminnan katteita eikä investointipäätöksiä ole tehty odotettuun malliin. Monia hankkeita on peruttu kannattamattomina.
Osa tuulivoimayhtiöistä kiertää Suomen verotusta Luxemburgin erikoisrahastojen avulla
Perussuomalaiset huolissaan tuulivoimaloiden kytkemisestä sähköverkkoon – voi luoda kohtuuttomia tilanteita omaisuudensuojan osalta
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.