Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tehnyt lakialoitteen, jossa halutaan muutoksia rangaistuksiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lakialoitteen mukaan sukupuoliyhteys lapsen kanssa määriteltäisiin aina raiskaukseksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri teki aiheesta lakialoitteen jo viime vuonna, mutta silloin asia ei kiinnostanut kokoomuskansanedustajaa eikä tämä allekirjoittanut Meren aloitetta.

10-vuotiaan tytön tapaus järkytti

Heinosen nyt tehdyn aloitteen taustalla on Turun hovioikeuden viimesyksyinen tuomio, jonka mukaan 10-vuotiaan lapsen kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä ollut mies vapautettiin raiskaussyytteestä. Pirkanmaan käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että jutussa jäi näyttämättä toteen sukupuoliyhteyden tapahtuneen vastoin uhrin tahtoa ja samaan päätelmään tuli myös hovioikeus.

Meri ihmettelee, miksi Heinonen tullut tähän käsitykseen vasta nyt.

– Tein samasta asiasta lakialoitteen jo reilu vuosi sitten huhtikuussa 2017. Tuolloin Heinonen ei allekirjoittanut lakialoitettani. Kimmoke aloitteelleni oli kyseisen 10-vuotiaan tytön oikeustapaus, johon Heinonenkin viitaa, Meri sanoo.

Aloite olisi edennyt ilman jarrua

Meren lakialoitteessa ehdotettiin rikoslakiin lisäystä, jossa raiskauksesta tuomitaan henkilö, joka on sukupuoliyhteydessä henkilön kanssa, joka nuoren iän aiheuttaman kehittymättömyyden vuoksi ei kykene muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

– Perustelin lakialoitettani sillä, että suomalainen rikoslainsäädäntö ei ota riittävästi huomioon tilanteita, joissa alaikäinen lapsi joutuu seksuaalirikoksen uhriksi ja asiassa jää tuomioistuimelle harkintavaltaa ottaa huomioon erittäin nuoren lapsen suhtautuminen ja jopa väitetty suostumus tilanteeseen, Meri jatkaa.

– Lakialoitteeni ei ole edennyt. Kokoomus on hallituspuolue, jolla on lakivaliokunnan puheenjohtajuus ja oikeusministerin salkku, eli kokoomus olisi hyvin voinut viedä asiaa eteenpäin niin halutessaan.

Kokoomus kieltäytyy yhteistyöstä

Meren mukaan luulisi, että kansanedustajat allekirjoittavat lakialoitteet, jotka kokevat hyviksi ja omia näkemyksiä tukeviksi.

– Ei kai se, että aloite jätetään puolueesta, jonka kanssa kokoomus on kieltäytynyt tekemästä hallitusyhteistyötä, voi olla allekirjoittamisen tai aloitteen eteenpäin viemisen esteenä? Meri kysyy.

SUOMEN UUTISET