Kanadalainen kaivosyhtiö Belvedere Mining joutui konkurssiin Nivalassa vuonna 2015 ja jätti jälkeensä ympäristövahingot ja miljoonien laskun veronmaksajille.

– Heikosti kannattavalle nikkelikaivokselle ei ole löytynyt jatkajaa, ja Juha Sipilän hallitus ehdotti viime vuoden lisätalousarviossaan tukieuroja ympäristöministeriölle ympäristövahinkojen torjumiseksi. Veronmaksajien rahaa joudutaan käyttämään yli viisi miljoonaa euroa Hituran kaivoksen sulkemiseen ja ympäristövahinkojen estämiseen, ihmettelee perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

Odotan toimenpiteitä ministeriöltä

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan mukaan kanadalainen Belvedere Miningin konkurssipesä on varaton, eli yhtiö pesi kätensä ja lähti. Pokan mukaan se, että veronmaksajat eivät joutuisi kaivosyhtiön ongelmien maksumiehiksi vaatisi muutoksia muun muassa niin kutsuttuun vastuujärjestelmään.

– Tiedustelin ministeri Kimmo Tiilikaiselta (kesk.), mihin toimiin hän aikoo ryhtyä, jotta yllä mainittua vastuujärjestelmää muutetaan niin, että sitä voidaan käyttää myös konkurssitapauksissa, ja että vastuujärjestelmän kautta kerätyt varat myös riittävät mahdollisesti aiheutuviin ympäristöongelmiin, Meri kertoo.

– Tiilikainen vastasi kirjalliseen kysymykseeni eilen ja totesi, että vastuujärjestelmien kehittämistyö on ministeriössä meneillään. Seuraankin tilannetta ja ministeriön työtä tiiviisti ja odotan toimenpiteitä, koska yritykset on saatava vastuuseen ympäristövahingoistaan.

SUOMEN UUTISET