KOMMENTTI | Bloomberg kirjoittaa #metoo:n ikävästä seurauksesta. Miehet eivät enää uskalla viettää työpaikoilla aikaa naisten seurassa. Miksi?

Kun #metoo räyhähti viime vuoden lokakuussa päälle, kirjoitin: ”Työnantajat joutuvat jatkossa räknäämään, montako veren makuun päässyttä #metoo-aktivistia he uskaltavat hikisten duunariukkojen keskelle laskea.”

Hivenen kärjistettyä, mutta totta toinen puoli. Monin paikoin on havaittu, etteivät miehet enää uskalla toimia naisten kanssa töissä normaaliin tapaan. Tämä rampauttaa naisten uramahdollisuuksia. Ilmiö on iskenyt moukarin lailla jenkkiyritysten huippujohtoon.

Bloomberg kertoo: Ei enää lounaita naispuoleisten työkavereiden kanssa. Älä istu naisten viereen lentokoneessa. Vältä kahdenkeskeisiä kokouksia. Naisten palkkaaminen on ”tuntemattoman suuruinen riski”.

Lehti haastatteli juttuaan varten 30 huippujohtajaa. ”Kävelemme munankuorilla”, kommentoi miljardirahastoa hallinnoiva David Bahnsen.

Wall Street on perinteisesti muutenkin ollut ”poikaklubi”, mutta pelko ahdistelusyytöksistä sulkee ovia naisilta.

Eräs haastateltu johtaja kertoo toimintatavoistaan: hän ei tapaa naispuoleisia kollegoita huoneissa, joissa ei ole ikkunoita. Hän ei myöskään käy bisneslounailla alle 35-vuotiaiden naisten kanssa.

Tilanne on miehille paradoksaalinen, sillä toisaalta naisten välttelykin voi olla rangaistavaa:

Jos miehet kieltäytyvät työskentelemästä tai matkustamasta naisten kanssa tai eivät suostu mentoroimaan heitä ahdistelusyytteiden pelossa, syntyy riski siitä, että heitä aletaan syyttää sukupuolisesta syrjinnästä.

Miehet pörisevät enenevissä määrin keskenään, naiset jäävät piirien ulkopuolelle. ”Yhdelle” ei pyydetä, sosialisointi ja kaveeraaminen jäävät pois. Verkostot jäävät syntymättä.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence antoi tälle metoo-vastailmiölle kasvot. Hän kieltäytyy käymästä ravintolassa kahdestaan naisen kanssa – poislukien hänen oma vaimonsa.

+++

Kukaan ei ole tietenkään toivonut tapahtuvaksi sitä, mitä tuossa yllä kuvataan. Mutta niin se vain tapahtuu.

Miksi?

Koska on olemassa Law of Unintended Consequences. Tahattomattomien seurausten laki.

Siitä pähkähulluna esimerkkinä siirtomaa-ajan Intia:

Delhin kaupunkiin on pesiytynyt runsaasti myrkyllisiä kobria. Siirtomaaisäntä Britannian hallitus huolestuu ja päättää palkita paikallisia jokaisesta hengiltä kolkatusta kobrasta. Suunnitelma toimi aikansa, mutta sitten tapahtuu jotain briteille odottamatonta. Hallitukselle valkenee, että yritteliäät paikalliset ovat alkaneet kasvattaa kobria runsain määrin. Palkkioiden maksaminen lopetetaan. Kasvatetut kobrat eivät tuota enää kasvattajilleen, joten he vapauttavat ne. Kobrapopulaatio kasvaa, lopputulema on lähtötilannetta karmeampi.

Yksinkertaisilla teoilla saattaa olla arvaamattomia seurauksia. Tämä on Tahattomien seurausten laki.

+++

Myös Daily Wire kirjoittaa aiheesta. Amanda Prestigiacomo muistuttaa, että #metoo-skeptikot ennustivat juuri sellaista kehitystä, joista Bloomberg nyt kertoo. Varoittajat leimattiin naisvihaajiksi.

Daily Wire jatkaa: Viattomia miehiä POLTETTIIN roviolla ilman todisteita. Seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä LAVENNETTIIN niin, että pelkkä ulkonäön kehuminen oli yhtäkkiä ahdistelua. Media PAISUTTELI väitteitä raiskauskulttuurista, kun teknologiafirmojen työntekijöitä POTKITTIIN PIHALLE sen vuoksi, kun nämä olivat todenneet, että miehillä ja naisilla on biologisia eroja.

Kaiken tämän kehityksen loogisena jatkona on Daily Wiren mukaan se, että miehet ovat naisten seurassa hiljaa, ja vetäytyvät näiden seurasta. Vaihtoehtona olisi jatkaa taivaltamista epäloogisella, epäkonsistensilla miinakentällä.

MATIAS TURKKILA