Kirjailija Pirkko Saisio joutui melkoisen ryöpytyksen kohteeksi arvosteltuaan viime kesänä ”punavihreää kuplaa”. Vihanpuuska on saanut Saision miettimään omia sananvalintojaan. Hän katsoo, ettei hän voi enää käyttää punavihreän kuplan käsitettä, sillä muuten hänen kaverinsa hermostuvat.

– Itsesensuuri, en tiedä miten se on toimittajilla, mutta ainakin kirjailijoilla ja taiteilijoilla se on tämän päivän Suomessa iso ongelma, Saisio kertoo Nykypäivälle haastattelussa.

Saision kohu lähti liikkeelle HS:n tekemästä haastattelusta 13.5.2017, jolloin kirjailija arvioi kahtiajakautuneen Suomen surkeaa keskusteluilmapiiriä. Hänen mukaansa eri tavoin ajattelevat eivät pyri keskustelemaan keskenään eivätkä ymmärtämään toisiaan. Saisio esittikin toiveen, että punavihreässä kuplassa utlisi hyväksyä ne tosiasiat, jotka ovat toisenlaisen ajattelun perusta. Huutohan siitä nousi.

Saisio ei kuitenkaan ole vähästä säikähtävää sorttia. Vaikka ulostulo kirvoitti kehujen lisäksi valtavan määrän haukkuvaa palautetta, ei hän ole sulkenut suutaan. Hän moittii keskusteluilmapiirin moralistisuutta.

– Kyllä tämä hirveän totista on. Se täytyy sanoa. Ja hirveän moralistista! On ihmisiä, jotka uskovat että kaikkea voi kontrolloida. Maailmankuviakin, ikään kuin oikean termistön kautta.

Saisio näkee tällaisessa ajattelussa yhtymäkohtia ääriliikkeisiin, ja vertaa omaa aikaamme 1970-luvun taistolaisuuteen.

– Minusta tässä me too -kampanjan yhteydessä ja feministisessä liikkeessä on samoja piirteitä kuin taistolaisuudessa. Ja nyt tulee taas turpaan ja lujaa, jos tämän sinne kirjoitat, Saisio kertoo.

Hän painottaa kuitenkin, että metoo-kampanjan taustalla on tärkeä asia. Seksuaaliseen häirintään on puututtava.

SUOMEN UUTISET