

LEHTIKUVA/ARKISTO
Miinat tekevät paluun – perussuomalaiset: Jalkaväkimiinat ovat tehokas ja edullinen ratkaisu puolustukseen
Perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka äänesti eduskunnassa yksimielisesti jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen ratifiointia vastaan marraskuussa vuonna 2011. Perussuomalaiset näki jo tuolloin sopimuksen heikentävän Suomen kansallista puolustuskykyä. Viimeistään muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne on osoittanut sopimuksen ratifioinnin suureksi virheeksi.
Eduskunnassa käytiin tiistaina lähetekeskustelu hallituksen esityksestä irtisanoutua Ottawan jalkaväkimiinat kieltävästä sopimuksesta. Sopimuksen irtisanominen mahdollistaisi jalkaväkimiinajärjestelmän palauttamisen osaksi puolustuksen keinovalikoimaa, jolla olisi merkittävä vaikutus Suomen turvallisuudelle.
– Jalkaväkimiinat ovat tehokas ja edullinen ratkaisu Suomen puolustukseen. Me tiedämme, että Venäjä käyttää niitä massamaisesti. Pienellä maalla täytyy olla mahdollisuus puolustaa omaa maataan ja sen kansaa kaikissa tilanteissa, totesi perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Miko Bergbom.
Jalkaväkimiinat luovat tehokkaan pelotteen
Perussuomalaiset katsoo jalkaväkimiinojen olevan toimiva osa puolustusjärjestelmää erityisesti Suomen kaltaisessa maassa, jossa riittää vaikeakulkuista maastoa ja jossa pitkä itäraja muodostaa merkittävän strategisen haasteen. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu toivoi eduskunnalta yksimielistä tukea hallituksen esitykselle.
– On syytä muistaa, että nämä jalkaväkimiinat otetaan takaisin sen takia, ettei niitä tarvitse koskaan käyttää. Ne ovat hyvin tehokas ennaltaestävä pelote, erityisesti Suomen olosuhteissa. Ymmärrystä Suomen ratkaisulle kyllä löytyy.
Latvia, Liettua, Viro ja Puola ovat käynnistäneet irtisanomisprosessit Ottawan sopimuksesta keväällä 2025. Sopimuksen ongelmallisuus tiedostetaan siis myös muualla Euroopassa.
Kotimaisen tuotannon kehittämiseen panostettava
Muuttunut turvallisuusympäristö Venäjän rajanaapurina ja Nato-jäsenyys velvoittavat Suomea tekemään panostuksia omaan puolustukseensa ja turvallisuuteensa.
Ottawan sopimuksesta irtaantuminen mahdollistaisi myös kotimaisen jalkaväkimiinatuotannon kehittämisen. Tällä olisi puolustuskyvyn vahvistumisen lisäksi positiivinen vaikutus Suomen taloudelle.
– Kotimainen tuotanto on hyvä saada käyntiin nopeasti sitten, kun tämä sopimus on katkaistu, totesi perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- miinatuotanto Nato-jäsenyys turvallisuusympäristö miinakielto puolustuskyky Miko Bergbom Pekka Aittakumpu Ottawan sopimus Turvallisuuspolitiikka Jalkaväkimiinat Venäjä Ville Vähämäki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäenpää tyytyväinen hallituksen aikeisiin esittää miinakieltosopimuksesta irtautumista: ”Vihdoinkin vuoden 2011 strateginen virhe korjataan”
Eilen uutisoitiin, että Suomi aikoo irtautua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta ja kasvattaa puolustusmenoja kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Juha Mäenpää iloitsee miinapäätöksestä ja muistuttaa, että perussuomalaiset eivät alun perinkään kannattaneet henkilömiinojen kieltämistä.

Hallitukselta turvallisuuspolitiikan kunnianpalautus – Immonen: ”Perussuomalaiset on aina korostanut, että Ottawan sopimukseen liittyminen oli virhe”
Maailmanpoliittinen tilanne on murroksessa, ja turvallisuusympäristö on muuttunut Suomen kannalta yhä epävarmemmaksi. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Tomi Immonen kiittää hallitusta sen aloittamista toimista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi.

Antikainen: Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ja panostaa turvallisuuteen – epäisänmaalliset toverit aloittivat heti myyräntyön
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.

Mauri Peltokangas: Ottawan sopimukseen liittyminen oli idioottimainen teko
Viime viikkoina on käyty julkista keskustelua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, kun Puola ja Baltian maat ilmoittivat aikeistaan irtautua sopimuksesta. Eilen tiistaina myös Suomen hallitus ilmoitti aikeistaan irtaantua sopimuksesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas on hyvin tyytyväinen siihen, että Suomen hallitus reagoi muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen.
Viikon suosituimmat

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Demarit haluavat sementoida Ruotsin väestönmuutoksen: keskiluokan on viimein aika jakaa asuinalueensa maahanmuuttajien kanssa
Sosiaalidemokraatit nuijivat puoluekokouksessaan kesän alussa pöytään maahanmuuttopoliittisen kannanoton, joka sementoisi kerralla väestönmuutoksen ja hautaisi lopullisesti Ruotsin perinteisenä pohjoismaisena kansallisvaltiona. Vähävaraiset maahanmuuttajat olisi tästedes asutettava hyvinvoivan keskiluokan asuinalueille veronmaksajien tuella.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

SDP ja vihreät haikailevat lisää maahanmuuttoa – Keskisarja tyrmää: Suuri osa tulijoista on toimeentulotuen varassa – ”Suomen talous ei kestä tällaista ilveilyä”
Maahanmuuttopolitiikka vääjäämättä kiristyy koko EU:ssa, muun muassa rikoksista tuomittujen maahanmuuttajien karkotukset ovat vauhdittuneet eri maissa. Suomessa enää lähinnä maahanmuutosta hyötyvät vasemmistopuolueet pitävät yllä epärealistisia maahanmuuttounelmiaan.

Åkesson tyrmää väestön pakkosekoittamisen: ”Taistelemme Ruotsin puolesta”
Väestön sekoittaminen eli maahanmuuttajien mahdollinen sijoittaminen keskiluokan hyvinvoiville asuinalueille herättää suuria tunteita Ruotsissa. Demareiden aloite saa täystyrmäyksen erityisesti ruotsidemokraateilta. - Emme hyväksy väestön pakkosekoittamista, sanoo puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori: Hakkuiden vähentämisellä voidaan uhrata Suomen talous ja saada suomalaiset köyhiksi, mutta saavutettava ilmastohyöty on vähäinen
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorien mukaan Suomen ilmastopolitikka on epäonnistunut, jos tavoitteena on vain hakkuiden rajoittaminen ja metsien nielujen kasvattaminen. Hakkuiden vähentämisellä nielu saadaan vain hetkellisesti kasvamaan poistuman vähentyessä.

Britannian mediaviranomainen käynnisti tutkinnan BBC:n Gaza-dokumentista
BBC:n tuottama Gaza-dokumentti ajautui helmikuussa laajan kohun keskelle, kun paljastui, että sen päähenkilö oli Hamasin johtavan ministerin poika. Tapauksen seurauksena BBC:n sisäinen raportti toi esiin vakavia toimituksellisia laiminlyöntejä, erityisesti puutteita tiedonhankinnassa ja tuotannon valvonnassa. Heti raportin jälkeen Britannian mediaviranomainen Ofcom käynnisti oman tutkintansa selvittääkseen, onko BBC harhauttanut yleisöä dokumentin sisällöllä ja rikkoiko yhtiön puolueettomuusvaatimuksia.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää