Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikko (ps.) on jo viikkojen ajan vaatinut tehokkaampia toimia koronaviruksen torjumiseen. THL on kuitenkin toiminut optimistisempien arvioiden perusteella. Niikko ei yllättynyt, kun eilisessä Säätytalon kokouksessa kävi ilmi, että THL oli jättänyt tärkeitä riskitekijöitä arvioissaan huomioimatta. Hän kommentoi asiaa tiedotteessa.

Niikko on kuluneen kuukauden aikana ollut useasti yhteydessä vastuussa olevien virkamiesten ja ministerien kanssa, pyytänyt proaktiivisempaa suhtautumista ja tuonut esiin ihmetyksensä myös siitä, kuinka vapaasti Suomeen palanneet matkailijat saivat liikkua karanteenikehotuksesta huolimatta.

– THL aliarvioi koronan voiman ja muut tahot ovat seuranneet sitä sokeasti. Usein luvattiin toimia, mutta joko se tapahtui viiveellä tai mitään ei koskaan tehty. Punainen Risti oli valmiudessa useamman viikon, mutta siltä ei kysytty apua lentokentälle. Luotettiin pelkän tiedottamisen riittävän. Niikko kertoo.

– Epidemian leviäminen ei pysähtynyt Kiinassa itsestään. Siihen vaadittiin radikaaleja toimenpiteitä. Ne yksittäiset toimet, joita hallitus pätkittäin valmistelee, eivät ikävä kyllä tule yksinään riittämään. Olemme nähneet mihin vastaavanlainen jälkeenpäin reagoiva toimintatapa on maailmalla johtanut. Jos asioita ei tehdä proaktiivisesti, Suomessakin jää ainoaksi vaihtoehdoksi pysäyttää koko maa viikoiksi. Muutoin luottamus talouteen ja yhteiskunnan toimivuuteen heikkenee entisestään, Niikko sanoo.

Nykyisellä toimintalinjalla voimme odottaa kriisin jatkuvan kuukausien ajan. Jo nyt useat vanhemmat ovat kokeneet yhtäaikaisen etäopettamisen ja oman etätyöskentelyn mahdottomaksi. Heikoimmat lenkit putoavat opetuksesta eikä tasavertainen oppiminen enää toteudu.

– Tässä tilanteessa tulisi harkita vakavasti koulujen ja päiväkotien siirtymistä kesäloma-moodiin. Samoin tulisi toimia mahdollisimman monella työpaikalla. Mikäli epidemia saadaan taltutettua, koulua voidaan jatkaa kesällä. Tärkeintä olisi nyt lopettaa kaikki ylimääräiset ihmiskontaktit.

SUOMEN UUTISET