

LEHTIKUVA
Mika Raatikaisen valitus läpi hallinto-oikeudessa – oikeus määräsi Finavia-paperit julkiseksi, mutta yhtiö pakoilee edelleen julkisuutta
Lentokenttäyhtiö Finavia haluaa edelleen salata taustamuistion, joka liittyy valtionyhtiön johdannaissotkujen jälkiselvittelyyn. Helsingin hallinto-oikeus määräsi maaliskuussa, että Valtiontalouden tarkastusviraston muistio on täysin julkinen Finavian hallituksen päätöksentekoa ja hallituksen jäsenten keskusteluja myöten. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.
Kansanedustaja Mika Raatikainen teki 2016 eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsenenä ollessaan ehdotuksen tapaus Finavian ottamisesta työlistalle. Näin tapahtuikin ja Finavian omituisissa johdannaiskaupoissa 2010-luvun alussa menettämää yli 30 miljoonan euron tappiota ja siihen johtaneita syitä alettiin perata tarkastusvaliokunnassa.
Tarkastusvaliokunta tutki asiaa, ja sai käyttöönsä Valtiontalouden Tarkastusviraston tekemän muistion Vastuukysymykset Finavian johdannaisvastuiden selvittämisessä. Siitä viidesosa oli mustattu eli salattu sellaisilta osin, mitkä koskivat päätöksentekoa ym. olennaisia seikkoja.
Myöhemmin Raatikainen sai koko muistion salassa pidettäväksi leimattuna. Tämä tarkoitti sitä, ettei tietoja voi käyttää julkisesti. Hän teki valituksen Hallinto-oikeuteen missä vaadittiin muistion luovuttamista kokonaisuudessaan julkisena.
Mika Raatikainen Eduskunnan edessä.
Hallinto-oikeuden päätös tuli noin kuukausi sitten. Sen mukaan asiakirja on julkinen Raatikaisen vaatimuksen mukaisesti.
Finavia ei aio luovuttaa helpolla. Se on pyytänyt Korkeimmasta Hallinto-oikeudesta valituslupaa.
Kansanedustaja Mika Raatikainen taustoittaa asiaa tänään lähettämässään tiedotteessa:
”Hallinto-oikeus katsoi, ettei kyseisten tietojen salassapidolle ollut säädettyä perustetta. Kyse on ollut VTV:n Finaviaan lain nojalla kohdistamasta laillisuustarkastuksesta, jossa tarkastettavana on ollut omistajaohjauksen ohella myös yhtiön toiminta.
Raatikaisen mielestä erikoiseksi asioiden salaamisen tekee myös se, että hän oli tietoja pyytäessään sekä kansanedustaja, että Finavian johdannaiskauppoja käsittelevän tarkastusvaliokunnan jäsen. Näissä ominaisuuksissa hänelle olisi pitänyt suoda erityisen laaja tiedonsaantioikeus. Perustuslain mukaan eduskunnalla on oikeus saada valtioneuvostolta asioiden käsittelyssä tarvittavat tiedot, ja kansanedustajalla on oikeus saada viranomaiselta tämän hallussa olevia edustajatoimen hoitamiseksi tarpeellisia tietoja.
Valtion monopoliyhtiö Finavia haluaa edelleen salata taustamuistion. Se perustelee salaamistarvetta korkeimpaan hallinto-oikeuteen jättämässään valituslupahakemuksessa ja valituksessa sillä, että hallinto-oikeuden julkiseksi katsoma muistio sisältää yhtiön ja sen liikekumppanien liikesalaisuuksia. KHO:n ratkaistavaksi tulee, onko Finavialla edes oikeutta valittaa päätöksestä. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan muistio ei sisältänyt Finavian tai muiden liikesalaisuuksia.”
Raatikaisen mielestä muistio pitäisi ehdottomasti julkistaa.
– Näen koko vyyhdin ongelmallisena myös kansalaisen kannalta, kyse on päätöksenteon avoimuudesta ja yhteisistä rahoista, joita on hävinnyt yli 30 miljoonaa. Asiakirja tulisi julkistaa myös, jotta asia saataisiin käsiteltyä loppuun.
Raatikainen kummastelee myös valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nergin aiemmin tekemää ilmoitusta, ettei sote-uudistuksen valmistelussa tarvitse reagoida Korkeimman hallinto-oikeuden vaatimukseen sote-uudistuksen valinnanvapausmallin viemisestä Euroopan komission käsittelyyn.
Raatikaisen muistuttaa, että myös vallankäyttäjien tulee noudattaa oikeuden päätöksiä.
– Ei niille voi viitata kintaalla. Viranomaisten lainkäytön oikeellisuutta tulee valvoa ja oikeuden päätöksiä on noudatettava. Yksinkertaista, mutta ei kaikille. Jään odottamaan Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä mielenkiinnolla.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Finavia otettiin tarkastusvaliokunnan listalle Raatikaisen aloitteesta

Tarkastusvaliokunnalta mietintö Finaviasta ja valtionyhtiöiden riskienhallinnasta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää