Miljardileikkausten sovittaminen käytännön elämään on alkanut hallitusneuvotteluissa Smolnassa. Hallitusneuvotteluiden johtaja Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiistaiaamuna, että talousryhmä on päässyt sopuun säästölistasta, jonka koko on neljä miljardia ja viisi miljoonaa euroa. Sipilän mukaan sopu saavutettiin maanantaina iltakymmeneltä.

Tämä säästö koskee valtiontaloutta.

Lista on nyt lähtenyt eri työryhmien arvioitavaksi. Myös eduskuntaryhmät ovat koolla tänään iltapäivällä ja todennäköisesti ottavat kantaa säästöjen suuruuteen.

Helsingin Sanomien mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi ennen ryhmäkokouksen alkua, että neljän miljardin leikkauksen aikaansaaminen näyttää aika vaikealta.

Soinin mukaan pohjapaperista ei kerrota ryhmille yksityiskohtia, vaan vain suuruusluokat ja painopistealueet.

Vistbacka: leikkaus ja tarpeet ristiriidassa

Sisäisen turvallisuuden ryhmässä istuva Raimo Vistbacka luonnehti neuvotteluiden tulevia hankaluuksia yleisellä tasolla jo maanantaina Suomen Uutisille.

Veteraanikansanedustaja sanoi, että sisäisen turvallisuuden ryhmä pyrkii etsimään neuvotteluissaan säästöjä – niin kuin koko hallitus.

Mutta samaan aikaan ryhmän käsissä polttaa tuore, maaliskuussa kirjoitettu parlamentaarisen selvitystyöryhmän yksimielinen lausunto, jossa vaaditaan sisäiseen turvallisuuteen tarkoitettujen määrärahojen tuntuvaa korottamista. Tämä asettaa neuvottelijat vaikean ja ehkä odottamattoman tilanteen eteen.

Sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon resurssitarpeita selvittänyt parlamentaarinen työryhmä esitti 6.3. oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (rkp.) sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon kokonaisuuden määrärahojen palauttamista viime vuoden kevään kehyspäätösten tasolle, mikä tarkoittaisi määrärahojen nousua 75 miljoonalla.

Samalla työryhmä esitti, että harmaan talouden torjuntaan myönnetty 20 miljoonan euron määräraha, jolla on palkattu tutkijoita ja tuomareita, myönnettäisiin jatkossakin vuosittain. Määrärahalla on toivottu saatavan eräiden arvioiden mukaan jopa 400 miljoonan euron tulot valtiolle vuosittain.

Veli-Pekka Leskelä