Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan nyt kaikkein kipeimmistä kysymyksistä. Talousryhmän pitäisi löytää huomisaamuun mennessä alustava käsitys noin neljän miljardin euron leikkauksista. Tämän jälkeen neuvotteluiden painopiste siirtyy verotukseen.

Huominen paperi olisi vasta ensimmäinen versio, eikä sitä vielä julkaistaisi. Valmiin kokonaiskuvan pitäisi syntyä ensi sunnuntaina. Sitäkään ei vielä julkaistaisi, vaan säästöt neuvotellaan vielä hallinnonaloittain. Valmiit ratkaisut pyritään julkistamaan ensi viikon puolivälissä, mahdollisesti keskiviikkona.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että puoluejohtajista koostuva johtoryhmä on kiertänyt päivällä ryhmissä ja kuullut, miten homma etenee. Kahta asiaa hoidetaan yhtä aikaa: 10 miljardin sopeutuksista katsotaan, mitkä hoidetaan sopeutuksen ja mitkä rakenteellisten uudistusten kautta. Mahdollisimman suuri osa pyritään hoitamaan uudistuksilla. Samalla selvitetään, mihin painopistealueisiin täytyisi panostaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastuisi.

– Nyt on meneillään hallitusneuvotteluiden pisin, noin viikon kestävä kipeitten päätöksien vaihe, joka on välttämätön, että hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa. Neuvottelujen periaate on, että kipeimmät ja hankalimmat asiat käsitellään ensin, Sipilä kertoi.

Iterointi kestää sunnuntaihin asti

Sipilä kertoi, että numeroita kierrätetään talousryhmästä muille ryhmille kommentoitavaksi vaihe vaiheelta sunnuntaihin saakka. Keskeneräisistä luvuista tai keksinnöistä ei tiedoteta.

– Tämä jumppa kestää loppuun saakka. Tämä on juuri sitä iterointia, josta aiemmin olikin puhetta, Sipilä kertoi.

Hän korosti samalla, ettei kyse ole 10 miljardin leikkauksista. Suurin osa sopeutuksista pyritään saamaan kokoon rakenteellisilla uudistuksilla.

Timo Soinin (ps.) mukaan tehtäväksi tulee koviakin päätöksiä, mutta niihin pitää pystyä.

Sipilä kehui, että etenkin työllisyysryhmä on yllättänyt nopealla vauhdillaan: sen esitykset olivat jo aika pitkälle muodostuneet. Muita käydään vielä läpi.

Sipilä korosti, että neljän miljardin euron säästöistä pitää tehdä vähintään päätökset. Kaikki toimet eivät välttämättä vaikuta kuitenkaan heti.

Sote-mallia on jo mietitty

Mistä uudistuksista haetaan säästöjä? Hyvä kandidaatti on sote-uudistus. Maanantain aikana kuultiin asiantuntijaluentoja Ruotsin sote-mallista. Siellä vallitsee eräänlainen maakuntamalli, jossa maakunnilla on oma valtuusto, omat vaalit ja oma verotusoikeus. Se on läheistä sukua keskustan maakuntamallille ja perussuomalaisten perus- ja piirikuntamallille, mutta verotusoikeuden osalta pidemmälle viety. Neuvottelijat vakuuttivat yhdestä suusta, että sote-mallista saadaan selvyys viipymättä.

Sote-malli liittyy läheisesti hyvinvointi-työryhmään, jota johtaa perussuomalaisten sote-ekspertti Hanna Mäntylä. Hän istuu aiheesta riippuen myös rakenneuudistusryhmässä, joka pohtii uudistuksia sote-järjestelmään, valtion- ja aluehallintoon ja kuntien tehtäviin.

Puheenjohtaja Timo Soini kertoi, ettei Toimi Kankaanniemen viestijupakka vaikuttanut ihmeemmin hallitusneuvotteluihin.

– Nujerrus ja armo! Kankaanniemi kertoi, mitä on tapahtunut ja vetäytyi hallitusneuvottelutehtävistä. Asia on sillä selvä, Soini sanoi.

Veli-Pekka Leskelä