

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Smolnassa neuvotellaan nyt kipeimmistä kysymyksistä
Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan nyt kaikkein kipeimmistä kysymyksistä. Talousryhmän pitäisi löytää huomisaamuun mennessä alustava käsitys noin neljän miljardin euron leikkauksista. Tämän jälkeen neuvotteluiden painopiste siirtyy verotukseen.
Huominen paperi olisi vasta ensimmäinen versio, eikä sitä vielä julkaistaisi. Valmiin kokonaiskuvan pitäisi syntyä ensi sunnuntaina. Sitäkään ei vielä julkaistaisi, vaan säästöt neuvotellaan vielä hallinnonaloittain. Valmiit ratkaisut pyritään julkistamaan ensi viikon puolivälissä, mahdollisesti keskiviikkona.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että puoluejohtajista koostuva johtoryhmä on kiertänyt päivällä ryhmissä ja kuullut, miten homma etenee. Kahta asiaa hoidetaan yhtä aikaa: 10 miljardin sopeutuksista katsotaan, mitkä hoidetaan sopeutuksen ja mitkä rakenteellisten uudistusten kautta. Mahdollisimman suuri osa pyritään hoitamaan uudistuksilla. Samalla selvitetään, mihin painopistealueisiin täytyisi panostaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastuisi.
– Nyt on meneillään hallitusneuvotteluiden pisin, noin viikon kestävä kipeitten päätöksien vaihe, joka on välttämätön, että hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa. Neuvottelujen periaate on, että kipeimmät ja hankalimmat asiat käsitellään ensin, Sipilä kertoi.
Iterointi kestää sunnuntaihin asti
Sipilä kertoi, että numeroita kierrätetään talousryhmästä muille ryhmille kommentoitavaksi vaihe vaiheelta sunnuntaihin saakka. Keskeneräisistä luvuista tai keksinnöistä ei tiedoteta.
– Tämä jumppa kestää loppuun saakka. Tämä on juuri sitä iterointia, josta aiemmin olikin puhetta, Sipilä kertoi.
Hän korosti samalla, ettei kyse ole 10 miljardin leikkauksista. Suurin osa sopeutuksista pyritään saamaan kokoon rakenteellisilla uudistuksilla.
Timo Soinin (ps.) mukaan tehtäväksi tulee koviakin päätöksiä, mutta niihin pitää pystyä.
Sipilä kehui, että etenkin työllisyysryhmä on yllättänyt nopealla vauhdillaan: sen esitykset olivat jo aika pitkälle muodostuneet. Muita käydään vielä läpi.
Sipilä korosti, että neljän miljardin euron säästöistä pitää tehdä vähintään päätökset. Kaikki toimet eivät välttämättä vaikuta kuitenkaan heti.
Sote-mallia on jo mietitty
Mistä uudistuksista haetaan säästöjä? Hyvä kandidaatti on sote-uudistus. Maanantain aikana kuultiin asiantuntijaluentoja Ruotsin sote-mallista. Siellä vallitsee eräänlainen maakuntamalli, jossa maakunnilla on oma valtuusto, omat vaalit ja oma verotusoikeus. Se on läheistä sukua keskustan maakuntamallille ja perussuomalaisten perus- ja piirikuntamallille, mutta verotusoikeuden osalta pidemmälle viety. Neuvottelijat vakuuttivat yhdestä suusta, että sote-mallista saadaan selvyys viipymättä.
Sote-malli liittyy läheisesti hyvinvointi-työryhmään, jota johtaa perussuomalaisten sote-ekspertti Hanna Mäntylä. Hän istuu aiheesta riippuen myös rakenneuudistusryhmässä, joka pohtii uudistuksia sote-järjestelmään, valtion- ja aluehallintoon ja kuntien tehtäviin.
Puheenjohtaja Timo Soini kertoi, ettei Toimi Kankaanniemen viestijupakka vaikuttanut ihmeemmin hallitusneuvotteluihin.
– Nujerrus ja armo! Kankaanniemi kertoi, mitä on tapahtunut ja vetäytyi hallitusneuvottelutehtävistä. Asia on sillä selvä, Soini sanoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hallitusneuvottelut leikkaukset Sopeutus Juha Sipilä Toimi Kankaanniemi Hanna Mäntylä Timo Soini sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusneuvotteluissa väännetään nyt suurista rahoista, valmista toivotaan keskiviikoksi

Miljardileikkausten vaikea sovitus käytäntöön on alkanut

Sote-mallia ei ole päätetty – julkinen terveydenhuolto vahvemmalle pohjalle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.