Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan vihdoin suurista rahoista. Taloustyöryhmä sekä strategiset työryhmät miettivät parhaillaan, millaisista osista yhteensä 10 miljardin euron suuruinen sopeutusvaje koostuu ja millä keinoilla siitä selvitään. Tämä tarkoittaa vääntöä sen välillä, kuinka suuri osa sopeutuksesta hoituu toimintatapojen uudistuksilla ja kuinka suuri osuus säästöillä.

Jos talouskasvu lähtee käyntiin, voidaan osa keinoista hoitaa ehdollisina – eli leikkaustarve vähenisi.

– Mutta suunnitelmat tehdään siltä pohjalta, että ulkoisia apuja ei tulisi, hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi.

Keskiviikkona keinopaletti selvillä

– Viikon puolivälissä, noin keskiviikkona, pyrimme päätöksiin siitä, millaisista koreista tämä 10 miljardin euron pitkän aikavälin sopeutustarve koostuu. Kuinka suuri osuus koostuu pitkän aikavälin uudistuksista, mikä lyhyemmän aikavälin uudistuksista ja mikä osuus säästöistä, Sipilä kertoi.

Hän kertoi, että päätökset tehdään niin yksityiskohtaisesti, että niiden pohjalta voidaan tehdä ensi vuoden budjetti. Budjettiriiheen ei jätetä näitä asioita väännettäväksi.

Sipilä kertoi työryhmien edistymisestä yksin. Työryhmien puheenjohtajat ja Alexander Stubb (kok.) eivät osallistuneet tiedotustilaisuuteen, Timo Soini (ps.) ei perhesyiden takia ollut perjantaina kokouspaikalla, mutta hänenkin kanssaan sanoi Sipilä viestitelleensä.Viikonloppuna pidetään kokoustaukoa.

Uudenlaisella tekemisellä juustohöylän sijaan

Sipilä kertoi, että tavoitteena on saada mahdollisimman suuri osuus hoidettua uudenlaisella tekemisellä: juustohöylän sijasta rohkeilla uudistuksilla ja ahaa-elämyksillä.

– Sellaista viestiä olen koettanut työryhmiin viedä ja siihen rohkaista. Joitakin hyviäkin ideoita on noussut esiin, Sipilä kertoi menemättä tarkemmin yksityiskohtiin.

Hän sanoi käyneensä useassa ryhmässä paikan päällä. Hyvinvointiryhmässä keskusteltiin sillä hetkellä omaishoidosta.

Suurimpien leikkausten aikataulua mietitään

Neuvotteluissa keskustellaan vielä siitä, millä aikataululla kuuden miljardin euron säästöt ratkaistaan – eli 4+2 miljardia.

– Päätökset tehdään kuitenkin nyt, hän sanoi.

Sipilän lukuja voi tulkita kahdellakin tavalla. Hän on sanonut, että parin miljardin euron säästöistä täytyy päättää alkupainotteisesti, kuten vaaleissakin oli puhe, loppujen aikataulua voidaan harkita.

Toinen tulkinta 4+2:lle on tämä: neljä miljardia valtiolta, kaksi kunnilta. Neljän miljardin euron kestävyysvaje tulee tähän lisäksi. Ainakin se pitäisi selvittää rakenteellisilla uudistuksilla.

Sipilä sanoi myös olevansa valmis jatkamaan rakenneuudistusneuvotteluita jossakin vaiheessa, mutta nämä ratkaisut tehdään kuitenkin hallituksen käytössä olevilla keinoilla.

– Mitään neuvotteluita ei ole käynnissä. En ole kuitenkaan hylännyt ajatusta, Sipilä sanoi tuottavuushyppyyn tähtäävistä neuvotteluista.

Suuri joukko perussuomalaisia osaajia mukana

Hallitusneuvotteluissa on nyt melkoinen joukko perussuomalaista osaamista. Kestävän julkisen talouden ryhmässä istuvat Sampo Terho, Jari Lindström, Maria Lohela, Kaj Turunen ja Juha Halttunen, joka on eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija. He istuvat myös verotusta koskevassa alatyöryhmässä.

Rakenneuudistuksia pohtiva työryhmä miettii jättiläisasioita: sote-uudistusta, valtion- ja aluehallintoa ja kuntien tehtäviä.

Siellä istuvat puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, eduskuntasihteeri Antti Valpas sekä sote-asioissa Toimi Kankaanniemi ja Hanna Mäntylä, joka on puolueen sote-ekspertti.

– Olemme edistyneet erittäin rakentavassa hengessä, Slunga-Poutsalo sanoi Smolnan käytävällä.

Mäntylä johtaa myös hyvinvointia käsittelevää strategista työryhmää. Siihen kuuluvat myös Juho Eerola ja sihteerinä eduskuntasihteeri Maria Aalto.

Työ ja työllisyys –työryhmässä istuvat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström, työmies Matti Putkonen ja Lindströmin avustaja Leena Riekkola.

Koulutus ja osaaminen –ryhmässä istuvat Kimmo Kivelä, tutkija ja tohtori Sakari Puisto ja Soinin uskottu mies Jussi Jusula.

Biotalous-ryhmää johtaa Pirkko Mattila. Martti Mölsä istuu ryhmässä jäsenenä ja eduskuntaryhmän asiantuntija, metsäakateemikko Iiro Silvander toimii sihteerinä.

Toimintatapojen ja johtamisen uudistusta, digitalisaatiota, normien purkua ja kokeiluja pohtivaan ryhmään osallistuvat Ville Vähämäki, Vesa-Matti Saarakkala ja eduskuntaryhmän pääsihteeri Toni Kokko.

Sisäistä turvallisuutta pohtivaa ryhmää johtaa veteraanipoliisikansanedustaja Raimo Vistbacka, jäsenenä poliisikansanedustaja Reijo Hongisto ja sihteerinä oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Havansi.

Veli-Pekka Leskelä