Ylivoimaisen pakkoverorahoituksen turvin operoiva Yleisradio käsittelee radio-ohjelmassaan oudoin sanankääntein yksityisrahoitteisen kilpailijansa Alfa-TV:n ohjelmistoa ja sisältöpolitiikkaa. Yleisradiossa herättää suurta ihmetystä muun muassa se, miksi uusi haastaja on edes käynnistämässä tv-uutislähetyksiä.

Kotimaisen uutistuotannon kentälle tulee syksyllä uusi toimija, kun Keravalla toimiva Alfa-TV käynnistää päivittäiset uutislähetykset. Tällä hetkellä yksityisistä ja kaupallisista toimijoista vain MTV tuottaa säännöllisiä tv-uutisia.

Pakkoverolla katettavan ylivoimaisen rahoituksen turvin operoivan Yleisradion toimituksessa uusi yksityisomisteinen tv-haastaja vaikuttaisi aiheuttavan närästystä tai vähintäänkin epäluuloja.

Tästä saatiin näyttö eilisessä Kulttuuriykkönen-ohjelmassa, jonka radiotoimittaja Jakke Holvas latasi ilmaan täyslaidallisen vihjailuja ja kysymykseksi naamioituja alentavia väitteitä. Ohjelmajakson nimeksi oli nostettu: Onko Alfa-TV Suomen Fox News? – konservatiivinen kanava pestaa räväköitä toimittajia ja kierrättää vanhoja viihdeohjelmia.

Kulttuuriykkösessä olivat keskustelemassa Alfa-TV:n taiteellinen johtaja Timo Suomi, Alfa-TV:n uuden haastatteluohjelman juontaja, pitkän linjan toimittaja Matti H. Virtanen sekä viestintäyrittäjä, mediatutkija Pasi Kivioja.

Liittyykö toimintaan kohua, koska hesari väittää niin?

Alfa-TV on mainosrahoitteinen yksityinen TV-kanava, jonka osakkaina ovat muun muassa yritystensä kautta Hjallis Harkimo ja Eero Lehti. Yksityishenkilöinä omistajia ovat esimerkiksi Toivo Sukari ja Heikki Salmela. Parhaillaan Alfa-TV hakee uusia omistajia osakeannilla.

-Kanava herättää kysymyksiä sen rahoittajista ja mahdollisesti konservatiivisesta linjasta. Mitä Alfa-TV aikoo, Holvas aloittaa juonnolla radio-ohjelman.

Holvaksen mukaan Alfa-TV:n toimintaan liittyisi kohua. Todisteeksi kohusta Holvas siteeraa Helsingin Sanomien juttua, jonka mukaan Alfa-TV:ta on kuvattu ”kristillisen maailmankuvan sanansaattajaksi, joka välittää kreationistista maailmankuvaa”.

Helsingin Sanomien jutun suojista Holvas pääsee myös laukomaan, että Alfa-TV:ta on ”haukuttu näennäis- ja pseudotieteelliseksi”.

-Mitä sanotte tästä, peruuttaako Alfa-TV aikaan ennen Darwinia, Holvas tympeilee.

Virtanen, jonka oma keskusteluohjelma on siis alkamassa Alfa-TV:lla, selventää tilannetta.

-Kyseisessä Hesarin jutussa on kaksi linkkiä, jotka vievät Hesarin omiin aiempiin juttuihin, joissa haukutaan Alfa-TV:ta. Pidän Hesarin asennetta vähän ihmeellisenä. Luulisi, että alalla ollaan iloisia siitä, että kilpailua tulee. Sehän (kilpailu) vie yleensä asioita eteenpäin, Virtanen sanoo.

Hän myös esittää retorisen kysymyksen Yle-kollegalleen Holvakselle.

-Siitä Hesarin jutusta sai käsityksen, että olisi haitallista tv-kanavalle, jos on joskus verkossa haukuttu. Oletko koskaan huomannut, että Yleisradiota olisi joskus verkossa haukuttu?

Virtanen viittaa Helsingin Sanomien erikoiseen uutiseen, jossa HS teki rajuja väitteitä Alfasta sen takia, koska joku oli verkossa sanonut niin. HS:n uutisen sanamuoto kuuluu näin: “ALFA-TV kertoo verkkosivuillaan olevansa mainosrahoitteinen tv-kanava. Sitä on kuvattu kristillisen maailmankuvan sanansaattajaksi, joka välittää kreationistista maailmankuvaa. Verkossa sitä on haukuttu näennäis- ja pseudotieteelliseksi.”

Pähkähullua, mutta jotenkin tuli vaan mieleen

Ylen toimittaja Holvas vihjailee, että Alfa-TV:n tarkoituksena on tehdä yksinomaan sellaisia uutisia, jotka uppoavat tiettyyn viiteryhmään.

-Tulee vaan mieleen, että miksipä ei, Holvas heittää.

Alfa-TV:n Suomi pitää ajatusta pähkähulluna.

-Tarvitseeko keskusteluissa olla aina vastakkainasettelua. Voisiko pitkän linjan journalistin, kuten Matti Virtasen laittaa tekemään populistista kamaa, sellaista emme edes odota, tv-pomo sanoo.

Virtanen toteaa omasta puolestaan, että hän ei ole saanut Alfa-TV:lta mitään poliittisia ohjeita ohjelmansa tekemiseen.

-Jos ja kun kanava hakee kaupallista menestystä, sen on oltava maltillinen myös sisällöiltään, koska osa yleisöstä on aina helppo karkottaa pois.

Uutiskilpailussa pärjääminen edellyttää totuuspohjaa ja faktoja

Alfa-TV:n ohjelmistossa on ajankohtais- ja keskusteluohjelmien lisäksi paljon niin sanottuja klassikkoformaatteja, kuten tanssiohjelmia ja missikisoja. Omat tv-uutislähetykset ovat alkamassa syksyllä.

Ylen Holvas huomauttaa, että televisiolupa ei edellytä uutistoimintaa, ja ihmettelee, miksi uutta tv-uutistuotantoa ollaan edes aloittamassa.

Holvas hakee toistuvasti rinnastuksia Yhdysvaltojen Fox-tv-kanavaan.

-Sehän tunnettiin siitä, että se tuki ex-presidentti Donald Trumpia ja konservatiivista politiikkaa. Tulee mieleen se ajatus, että onko Alfa-TV Suomen Fox ja onko uutisista tulossa Suomen Fox news?

Suomi huomauttaa, että tv-yleisö ei todellisuudessa ole niin kahtia jakautunutta kuin usein ajatellaan.

– Kun Alfa aloittaa uutislähetykset, onko edes muuta mahdollisuutta kuin kertoa asiat niin kuin ne ovat. Uutiskilpailussa ei pärjää, jos ei tehdä todenmukaisia ja faktoihin perustuvia uutisia.

Ylen epäluuloja luettavissa myös verkosta

Alfa-TV on lähiaikoina hakemassa Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsenyyttä. Holvas epäilee, että taustalla olisivat taloudelliset motiivit.

Taas kuullaan kysymyksen muotoon naamioituja väitteitä.

-Liittyykö Alfa-TV:n JSN-jäsenyyshakemus siihen, että kanava olisi sen verran uskottava, että se saisi viestintäministeriön tukea, onko tämä myös tässä mukana, Holvas kysyy mediatutkija Kiviojalta, joka kysyy takaisin, onko tulevaisuudessa kyseistä tukea edes saatavilla.

Leimaaminen jatkuu. Virtaselta kysytään, onko hän tuomassa omaan ohjelmaansa salaliittoteoreetikoita haastateltaviksi.

Ylen epäluulot uutta yksityisrahoitteista haastajaa kohtaan ovat luettavissa myös Ylen verkkoalustalla julkaistusta jutusta, joka jatkaa Ylen valitsemalla loanheiton tiellä. Ylen jutun mukaan katsojien ikähaitari painottuu vanhempiin ikäluokkiin. Sosiaalisessa mediassa kanavaa parjataan välillä junttimediaksi tai siihen liitetään vahvasti nostalginen fiilis.

Viikkotasolla Alfa-TV tavoittaa tällä hetkellä 1,4 miljoonaa katsojaa. Kaikki Alfa-TV:n ohjelmat, myös tulevat uutislähetykset, ovat nähtävissä myös verkossa.

SUOMEN UUTISET