

PS ARKISTO
Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne on äskettäin kiertänyt runsaasti tapaamassa kansaa kunta- ja aluevaalien alla. Ranne sanoo, että kansalaiset haluavat aktiivisesti keskustella Yleisradion asemasta, ja ehdotukset ministerille ovat välillä suorasukaisiakin.
– Nyt kun tuolla kentällä kierretään, niin aika paljon ihmiset kysyy, että miksi et saa heittänyt pellolle Merjaa (Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila), kysytään: Miksi sä et uudista sitä? Miksi ei avata toimintaa? Etkö sä voi leikata enempää?
Ranne esittää, että jos hänellä olisi mahdollisuus yksin päättää asiasta, vähintäänkin Ylen läpinäkyvyyttä lisättäisiin reilusti.
– Jos yksin voisin päättää, niin julkisuuslain mukaisesti ihan kaikki pitäisi avata sieltä. Siellä toki voi olla jotain pientä, jota ei voi ihan turvallisuus- tai kilpailutuksellisista syistä avata. Mutta tavan ihmiselle Yle edelleen on sellainen iso, kuudensadan miljoonan möhkäle, ja kansan keskuudesta toivotaan, että tuottavuutta tulisi lisää.
Onko nykyinen Ylen hallintomalli enää tätä päivää?
Hallitus antoikin äskettäin eduskunnalle Yleisradiolain muuttamista koskevan esityksen.
Hallitus esittää, että lakiin lisättäisiin parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaamat muutokset koskien Ylen toiminnan ja talouden avoimuutta ja sen valvontaa, varautumiseen liittyvää tehtävää sekä hallintoneuvoston jäsenmäärää.
Lain muutos lisäisi Yleisradion velvollisuuksia julkaista toimintaansa ja talouteensa liittyviä tietoja yleisölle. Jatkossa hallintoneuvosto valvoisi avoimuusvelvoitteen täyttymistä.
Liikenne- ja viestintäministerin henkilökohtainen mahdollisuus puuttua Ylen asioihin on vähäinen. Ranne kuvaa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärillä on.
– Tämä koko byrokraattinen pömpeli on kummallinen. Ministeri ei voi tehdä oikeasti mitään. Hallintoneuvosto on siellä, parlamentaarinen työryhmä – jossa kaikkien hallituspuolueiden pitää tulla yhteisymmärrykseen – on tuolla. Ja sitten on eduskunta. Onko tämä nykypäivää vai voisiko se olla jollain toisella tavalla? Ranne kysyy.
Ylen johto valvoo omaa toimintaansa
Ministeri Ranteen vieras Jussi Tuulensuu huomauttaa, että nykyisellään Yleisradiota ei valvo kukaan.
– Täytyy muistaa, että Yleisradio näyttäytyy jonkinlaisena valtion virastona. Yleinen väärinkäsitys on, että se on virasto. Mutta sehän ei ole virasto. Se on osakeyhtiö, siinä kuin mikä tahansa muu.
– Mutta tässä on se erikoispiirre, että tässä tapauksessa pääomistaja, ja vieläpä itse asiassa lähes yksinomainen omistaja 2 prosentin kymmenystä lukuun ottamatta, niin he eivät käytä valtaansa yhtiökokouksessa, vaan yhtiön johto käytännössä johtaa itse itseään. Se on tämä taustalla oleva perimmäinen syy.
Paluu perusasioihin paikallaan
Parlamentaarisen työryhmän päätöksin Yleisradiolta leikataan tällä vaalikaudella.
Ylen indeksikorotukset leikataan vuosilta 2025–2027 ja arvonlisäveroa korotetaan 10 prosentista 14 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 200 miljoonan euron rahoituksen vähennystä Ylelle tulevan neljän vuoden aikana.
Ranteen mukaan Ylen tulee tehdä paluu perusasioihin, mikä tarkoittaa ylimääräisistä rönsyistä luopumista.
– Nyt palataan taas siihen Ylen ydintehtävään. Sitä pitäisi rajata, Ylen pitäisi löytää itsensä uudestaan ja sitten oikeastaan täydentää muuta mediakenttää.
Ranne pohdiskelee myös Yleisradion johdon vaihtamista.
– No, ensimmäisenä tietenkin lähtisin leikkurilla eteenpäin. Pistäisin koko johdon vaihtoon joka puolella. Ja kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tulosvastuu Jussi Tuulensuu johtoporras parlamentaarinen työryhmä läpinäkyvyys Mikko Alkio Yleisradio veronmaksajat Ylen hallintoneuvosto Merja Ylä-Anttila Lulu Ranne leikkaukset Julkisuuslaki eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Kansanedustaja Joakim Vigelius kysyy: Onko tosiaan välttämätöntä kaataa Yleisradion kautta suomalaisten veronmaksajien rahaa noitapiirille tai tanskalaisille strippareille?
Sinun verorahojasi käytetään Ylen budjetin kautta tuotantoihin nimeltä Sinkut paljaana, Pillupäiväkirjat, Sointu Borg & Tyrkyt, somalin- ja arabiankieliset uutiset, Queerruutu, Deittaavat daamit, Treffeille ympäri maailma ja Tuontirakkautta. - Onko tämä sisältö suomalaisten veroeurojen arvoista? kysyy kansanedustaja Joakim Vigelius.

Yli 50 000 suomalaista haluaa kansalaisaloitteella kuria Yleisradiolle – ”Ylen rahoitus ei voi olla kiveen hakattu”
Hallituspuolueiden nuorisojärjestöjen perustamassa kansalaisaloitteessa vaaditaan Yleisradiota osallistumaan tiukempiin taloudellisiin sopeutustoimiin sekä Ylen tehtävien merkittävää kaventamista. Aloite on saanut kansalta hyvän vastaanoton, sillä aloite keräsi vaadittavat 50000 allekirjoitusta alle kuukaudessa.

Demarien toimittajaliitolla ja Journalistiliitolla kaksoisroolit: Ovat Yleisradion osakkaita, samalla lobbaavat Yle-leikkauksia vastaan
Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto sekä Journalistiliitto ovat kesän aikana profiloituneet Yleisradion rahoitukseen kaavailtujen leikkauksien vastustajina. Molemmat organisaatiot esiintyvät kuitenkin samalla oman asiansa puolustajina, sillä ne ovat Yleisradion osakkeenomistajia. Molemmilla on vahvat kytkökset SDP:hen.

Hämeen Sanomat kirjoittaa Yleisradiosta: ”Valtionmediaa tarvitaan – muttei tällaista jättipullukkaa”

PS-kansanedustajat vaativat Yleltä selvitystä kohutuista monimuotoisuuskoulutuksista ja rahankäytöstä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää