

Nimimerkillä "SBF" tunnettu kryptomarkkinapaikan perustaja Sam Bankman-Fried. / Wikipedia
Moraaliposeraava kryptopomo sokaisi vasemmistoeliitin woke-signaloinnillaan ja kavalsi miljardeja – nyt uhkaa sadan vuoden vankilatuomio
Viime vuoden FTX-finanssikatastrofin selvittelyt etenevät. Maailman suurimpiin lukeutuneen kryptovaluuttapörssin pomoa Sam Bankman-Friediä syytetään tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä sijoituspetoksista ja rahanpesusta. Häntä uhkaa jopa yli sadan vuoden vankilatuomio. Ennen miljardi-imperiuminsa kaatumista SBF-nimimerkillä tunnettu Bankman-Friediä paistatteli medioissa hyväntekijänä ja visionäärinä. Hän hurmasi vasemmistohenkisen eliitin maailmanparannuspuheillaan ja poliittisilla lahjoituksillaan. Vaikka SBF:llä on tätä nykyä huijarin imago, hänen entinen alaisensa Aditya Baradwaj näkee asian toisin. Hän arvioi ideologisen yksisilmäisyyden olleen keskeisiä tekijöitä, jotka johtivat yhtiön tuhoon. SBF saattoi syyllistyä miljardien dollareiden kavaltamiseen hyveellisen altruistisen filosofiansa sokaisemana. SBF on vedonnut oikeudessa omaan syyttömyyteensä.
Viime vuoden ja mahdollisesti koko vuosikymmenen suurin yksittäinen finanssiskandaali on maailman suurimpiin kryptojätteihin kuuluneen FTX:n katastrofi. Jälkipyykki on yhä kesken, ja asiaa puidaan parhaillaan oikeudessa. Kaatuneen miljardibisneksen tarina on merkillinen myös poliittisen ulottuvuutensa puolesta.
Vaikka virallinen maailma on perinteisesti suhtautunut kryptovaluuttoihin varsin epäilevästi, yksi alan johtohahmo erottui joukosta lähes pyhimyksenä muita vasten. Kansainvälinen eliitti suorastaan söi hänen kädestään – ainakin hetken aikaa. FTX-kryptopörssistä miljardibisneksen luonut toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried “SBF” ehti hurmata vasemmistohenkistä eliittiä, mediaa ja sijoittajia maailmanparannuspuheillaan sekä avokätisillä lahjoituksillaan mm. vasemmistolaiseen poliittiseen toimintaan.
Marraskuussa 2022 FTX-imperiumi kuitenkin romahti korttitalon tavoin, kun julkisuuteen levisi tieto yhtiön maksuvaikeuksista ja asiakasvarojen väärinkäytöstä. Yhtiötä oli johdettu holtittomasti kaveriporukan kimppakämpältä Bahamalta. Asiakasvaroja oli siirretty luvatta miljardien dollarien edestä saman sisäpiirin riskisijoitusyhtiö Alameda Researchin pelimerkeiksi.
Lopulta varoja ei kyetty palauttamaan FTX:n haltuun ja sen asiakkaille. FTX:n arvon romahtamisen lisäksi vahingot levisivät markkinoilla useisiin sidosryhmiin kuten velkojiin. Suomen Uutiset seurasi tilannetta tuoreeltaan viime vuoden marraskuussa ja taustoitti lisää tapauksen poliittisista kytköksistä joulukuussa.
Nyt tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä perustaja ja toimitusjohtaja SBF on syytteessä mm. sijoituspetoksista ja rahanpesusta. Aiemmin vasemmistoeliitin ja median suitsuttamaa hyväntekijää uhkaa jopa yli sadan vuoden vankeusrangaistus.
Erään teorian mukaan SBF oli huijari, joka hyväksikäytti vastuullisuus- ja woke-signalointia luodakseen erottuvan bisnesmahdin. Liike-elämän vastuullisuusluokittelijat antoivat FTX:lle mairittelevia arvioita, vaikka todellisuudessa yhtiön johtaminen ei vastannutkaan perinteistä mielikuvaa vastuullisuudesta. Vähintäänkin poliittista moraaliposeeraamista korostanut yrityskulttuuri loi puitteet, joissa perinteiset väärinkäytökset jäivät huomaamatta ajoissa.
Toisen arvion mukaan SBF puolestaan uskoi aidosti parantavansa maailmaa. Miljardiluokan kavallus olisi siis tehty vilpittömästi moraalisen oikeutuksen sokaisemana.
Tuoreessa paljastusartikkelissa kerrotaan, että “efektiivisen altruismin” hyväntekeväisyysfilosofiaa käytettiin FTX:n sisällä oikeuttamaan “kasvava ja mieletön riskinotto”. Maailman johtava kryptouutissivusto Cointelegraph haastatteli entistä SBF:n alaista Aditya Baradwajia, joka toimi insinöörinä sisaryhtiö Alameda Researchissa. Hänen mukaansa ideologia oli merkittävässä roolissa yhtiöiden tuhoutumisessa.
Baradwaj kuvaa efektiivisen altruismin tarkoittaneen maksimaalista rahan tienaamista, jotta sitä riittäisi jaettavaksi hyväntekeväisyyskohteisiin. Hänen mukaansa kyseinen filosofia oli kiinteä osa FTX:n ja Alameda Researchin kulttuuria ja “DNA:ta”.
SBF jakeli miljoonia erilaisiin maailmanparannus- ja aktivismikohteisiin. Hän kertoi altruismista ihastuneille toimittajille vielä kunnianhimoisemmista visioistaan. SBF:n kerrotaan väläytelleen “demokratian puolustamista” eriskummallisella tavalla – tarjoamalla Donald Trumpille viittä miljardia dollaria sitä vastaan, ettei hän lähtisi ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.
Juuri altruistinen filosofia erotti SBF:n muusta kryptomaailmasta. Hänet nähtiin esiintymässä kryptofestivaaleilla Ison-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin ja Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa. Eettisen mission korostaminen teki eliittiin vaikutuksen, ja korkean profiilin sijoittajia riensi rohkeasti mukaan. Jopa World Economic Forum osallistui suitsutukseen.
Entisen alaisen mukaan ongelmia ilmeni, kun eettisellä päämäärällä alettiin pyhittämään “outoja” ja “naurettavia” keinoja. Miljardiluokan yhtiöillä ei nimittäin ollut kirjanpitoa, henkilöstöluetteloa eikä työsopimuksia. Yhtiöllä ei myöskään ollut listaa sen käyttämistä pankkitileistä eikä niiden käyttöoikeuksista.
Baradwaj korostaa, että sisäpiiristä käsin SBF:n altruismissa ei ollut havaittavissa merkkejä huijauksesta tai laskelmoivasta roolisuorituksesta. Pikemminkin hän vaikutti aidosti uskovan asiaansa. Mikään ei pidätellyt häntä, kunnes oli liian myöhäistä.
“Hän säväytti kaikkia suurella motivaatiollaan ja missiollaan, vakaumuksellisuudellaan ja tahdollaan saada asioita aikaan.”, Baradwaj kertoo. “Hän vaikutti myös tietävänsä, mitä tekee. Tästä syystä häntä kohtaan löytyi paljon kunnioitusta ja luottamusta.”
“Ja lopulta tätä luottamusta käytettiin väärin.”
Baradwaj arvelee, että SBF:n altruistiset motiivit näkyvät myös siinä, miksi hän on myöhemmin kiistänyt oikeudessa olevansa syyllinen kaikkeen siihen, mistä häntä syytetään. “On mahdollista, että hän uskoi aidosti toimineensa oikein, eikä näe tehneensä mitään väärää.”
FTX:n tapaus on historiallinen herätys yritysetiikan ja vastuullisuuden ristiriidoista. Monien silmissä äärivastuullinen yhtiö oli huomaamatta yksi finanssihistorian holtittomimmista ja tuhoisimmista viritelmistä. Aatteellinen unelmapöly esti jopa yhteistyökumppaneita tarkistamasta, miten yhtiötä todellisuudessa johdettiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jengirikolliset tienaavat omaisuuksia Marbellan auringossa maaten – erityyppisissä petoksissa liikkuvat jo miljardit
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.