Sotilas- ja puolustusliitto Nato lähettää sota-aluksia Egeanmerelle tutkimaan ihmissalakuljetuksen tilannetta. Operaation tarkoitus on auttaa Kreikan ja Turkin tiedustelupalveluita. Operaation yksityiskohdista ei ole vielä päätetty, mutta aluksia on jo matkalla kohti Egeanmerta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti, että Kyproksella olleita laivoja on jo matkalla Egeanmerelle. Ensi laivue toimii saksalaisessa komennossa. Kreikka hyväksyy Naton toiminnan, kunhan laivastot eivät ole Kreikan tai Turkin komennon alla. Kreikka epäilee, että Turkki saattaisi vahvistaa aluevaatimuksiaan Egeanmerellä laivojen ollessa Turkin komennossa.

Naton operaatio on uusin yritys saada ihmisvirta Lähi-idästä Eurooppaan kontrolliin. Aiemmat yritykset ovat olleet tuloksiltaan laihoja. Vuodenvaihteessa heikoista sääoloista huolimatta Kreikkaan rantautui noin kaksi tuhatta turvapaikanhakijaa vuorokaudessa.

Operaatio on saanut vastaansa kritiikkiäkin. Kriitikoiden mukaan on vaikea nähdä Nato-operaation pysäyttävän ihmisliikennettä Turkista Kreikkaan, sillä Syyrian tilanteen heikkeneminen voi pitää ihmisvirran vilkkaana. He kuitenkin myöntävät, että operaatiolla voidaan parantaa ihmisten turvallisuutta. Kreikkaan saapuneet ovat usein kertoneet tulleensa hyväksikäytetyiksi.

Henri Myllyniemi