

LEHTIKUVA
Oikeusministeri Leena Meri: Kunniaan liittyvä väkivalta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan – ”Rajoittavat asenteet eivät saa estää naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista”
Oikeusministeri Leena Meri oli kutsunut ystävänpäivänä maahanmuuttajajärjestöjen edustajia sekä oikeudenhoidon eri toimijoita keskustelemaan kunniaan liittyvästä väkivallasta. Meren oma viesti läsnäolijoille oli kristallin kirkas. - Suomessa ei ole hyväksyttävää väkivaltaa ja loppupeleissä tänne on sopeuduttava.
Valtioneuvoston juhlahuoneisto oli tupaten täynnä, kun eri järjestöjen edustajat ja viranomaiset olivat kokoontuneet keskustelemassa kunniaan liittyvästä väkivallasta. Aiheen raskaudesta huolimatta vallalla oli käsin kosketeltava usko muutoksen mahdollisuuteen ja todella positiivinen tekemisen meininki.
Kunniaväkivallasta puhutaan liian vähän
Oikeusministeri Leena Meri perusteli tilaisuuden järjestämistä sillä, että kunniaväkivallasta puhutaan “aivan liian vähän”. Erityisesti silloin, kun kyse on oikeussuojan toteutumisesta. Naisilla tai tytöillä on oikeus elää ilman henkistä tai fyysistä väkivaltaa.
– Kunniaan liittyvä väkivalta eikä mikään muukaan väkivalta kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan, se on vastoin suomalaista oikeusjärjestystä, moraalia ja ihmiskäsitystä, ministeri totesi aloituspuheenvuorossaan.
– Kun kokemuksia ja havaintoja kunniaan liittyvästä väkivallasta tarkastellaan ikäryhmän lisäksi syntyperän mukaan, voidaan todetaan ulkomaalaistaustaisilla henkilöillä olevan huomattavasti enemmän sekä omakohtaisia kokemuksia, että havaintoja kunniaan liittyvästä väkivallasta kuin suomalaistaustaisilla.
Ääritapauksessa kyseessä voi olla jopa murha
Tilastokeskuksen toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan Suomessa asuvista ulkomaalaistaustaisista henkilöistä 17 prosentilla on kokemuksia tai havaintoja kunniaan liittyvästä väkivallasta. Ilmiö koskee siis tuhansia ihmisiä. Kunniaan liittyvä väkivalta ei kuitenkaan läheskään aina tule viranomaisten tietoon, eivätkä uhrit välttämättä edes itse tunnista kohtaavansa kunniaan liittyvää väkivaltaa.
Kun ongelmaa tarkastelee pelkästään oikeudellisesti, niin kunniaväkivalta ei ole erillinen rikosnimike, vaan se täyttää usean eri rikoksen tunnusmerkit. Näitä ovat muun muassa laiton uhkaus, pakottaminen, pahoinpitely, kunnianloukkaus, vainoaminen, ihmiskauppa tai seksuaalirikos. Ääritapauksessa jopa murha. Väkivalta voi olla myös henkistä.
– Oikeussuojan tulisi tähänastista paremmin tavoittaa kaikki kunniaväkivallan uhrit.
Kuluvalla hallituskaudella on jo toteutettu lakimuutoksia, jotka parantavat kunniaväkivallan uhrien oikeuksien toteutumista. Vuoden 2025 alusta voimaan tulleet pakkoavioliiton ja tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista selkeyttävät kriminalisoinnit vahvistavat tyttöjen ja naisten suojaa.
Oikeusministeriössä on myös käynnissä useita toimenpiteitä, kuten rangaistusten kiristäminen, tietoisuuden lisääminen ilmiöstä ja siihen liittyvistä oikeussuojakeinoista.
“Kaikilla oltava mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan”
Pyöreän pöydän keskustelussa kuultiin muun muassa kunniaan liittyvästä väkivallasta ilmiönä maahanmuuttajajärjestöjen edustajien kertomana. Lisäksi keskusteltiin kunniaväkivaltaan liittyvästä lainsäädännöstä ja oikeussuojan toteutumisesta käytännössä, viranomaisten kyvystä tunnistaa ja uskalluksesta puuttua kunniaan liittyvään väkivaltaan sekä kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen työn hyvistä käytännöistä ja kehittämistarpeista.
Osallistujien käyttämissä puheenvuoroissa nousi esiin muun muassa kunniaväkivallasta ilmoittavien uhrien suojelun tärkeys, perheen ja yhteisön roolin ja asenteiden huomioiminen, onnistunut kotiutuminen sekä se, että tietoisuutta aiheesta on, mutta ei riittäviä työkaluja siihen puuttumiseen.
Ministeri Meri painotti yhteistyön merkitystä tapausten tunnistamisessa ja järjestöjen toimivia ruohonjuuritason kontakteja – esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöihin kuuluviin tyttöihin ja naisiin.
– Kaikilla tulee olla Suomessa mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan, eivätkä rajoittavat asenteet tyttöjä ja naisia kohtaan saa estää naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista, totesi ministeri Meri.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perheen ja yhteisön rooli uhrien suojelu seksuaalirikos ihmiskäsitys ulkomaalaistaustainen oikeusjärjestys oikeussuoja pakottaminen vainoaminen moraali oikeusministeri sukuelinten silpominen Uhkaus kunniaväkivalta kunnianloukkaus Murha Leena Meri Kotoutuminen Ihmiskauppa Pahoinpitely
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oikeusministeri Leena Meri otti vastaan Ihmisoikeusliiton vetoomuksen kunniaväkivallan torjumiseksi: “Naisten ja tyttöjen asema on turvattava myös tulevaisuudessa Suomessa”
Oikeusministeri Leena Meri otti keskiviikkona vastaan Ihmisoikeusliiton vetoomuksen kunniaan liittyvän väkivallan torjumiseksi. Vetoomus painottaa kansainvälisten velvoitteiden toteuttamista, viranomaisten ja ammattilaisten kouluttamista sekä pakottavan kontrollin kriminalisointia. Perussuomalainen oikeusministeri Leena Meri suhtautuu kunniaväkivallan torjuntaan hyvin vakavasti.

Kamal Jafi ja Bijan Rezai Jahromi Puheenaihe-podcastissa: Miksi vähemmistöjen välinen rasismi jätetään rasismikeskustelun ulkopuolelle?

Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi – oppositio on jättänyt läksynsä lukematta

Perussuomalainen Nuoriso vaatii naisten alistuskulttuurin kitkemistä Suomesta: “Ei ole mitään väärää puolustaa naisten oikeutta elää vapaasti”

Maahanmuuttajatkin äänestävät nyt perussuomalaisia: “Poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi”

Miksi lapsiuhritutkimus ei kysy kunniaväkivallasta tai sukupuolirasismista?
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää