BBC:n keskusteluohjelmassa pohdittiin, onko suvaitsevaisuus uskonto. Twitterin raivokkaimman suvaitsevaisuushahmon isä vastasi, että suvaitsevaisuudesta on nykyään muodostunut eräänlainen uskonto, joka on itsessään varsin suvaitsematon.

Britannian yleisradion The Big Questions -ohjelmassa keskustellaan eettisistä ja uskonnollisista kysymyksistä. Viime sunnuntaina Nicky Campbellin juontamassa ohjelmassa käsiteltiin muun muassa suvaitsevaisuutta. Juontaja kysyi Titania McGrath -parodiahahmon luojalta Andrew Doylelta, onko suvaitsevaisuus (”wokeness”) hänen mielestään uusi uskonto.

Andrew Doyle on koomikko ja poliittisen satiirin kirjoittaja, joka loi yhden Twitterin suosituimmista satiirihahmoista. Doylen luoma Titania McGrath on 24-vuotias intersektionaalinen feministirunoilija, joka on ”sukupuoleltaan fluidi, monirotuinen ja ekoseksuaalinen”. Titania on kiihkeän, joskus jopa raivokkaan suvaitsevainen. Titania muistuttaa toista satiirihahmoa, Keijo Kaarisadetta, sikäli, että molempien Twitter-kirjoituksia on välillä vaikea erottaa ihan oikeiden suvaitsevaisten kirjoituksista.

Doyle vastaa BBC:n ohjelmassa, että alunperin ajatus oli hyvä.

– Kun käsite ”woke” alunperin otettiin käyttöön mustien kansalaisoikeusliikkeissä, sillä tarkoitettiin ainoastaan sitä, että henkilö tiedostaa sosiaaliset epäoikeudenmukaisuudet.

– Siinä ei ole mitään väärää, ja sillä määritelmällä jokainen meistä tässä huoneessa on ”woke”, Doyle jatkaa.

– Ongelma on siinä, että kyseinen sana kaapattiin muutamia vuosia sitten. Erityisen suvaitsematon ”sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajien” haara otti sen käyttöönsä.

Hyvistä ja kannatettavista asioista on tehty poliittisia lyömäaseita

Doyle sanoo, että jopa ”sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta” on tehty edistyksellinen iskulause, kuten niin monesta muustakin periaatteessa hyvästä asiasta, joita lähes kaikki ihmiset normaalisti kannattavat.

– Suvaitsevaisuus on nykyisessä muodossaan eräänlainen uskonto, Doyle sanoo.

Doylen mukaan suvaitsevaisuudessa on uskonnon piirteitä, koska se ei siedä toisinajattelua, se pyrkii ideologiseen puhtauteen, se on vakuuttunut omasta oikeassa olemisestaan ja etsii kerettiläisiä tuhotakseen heidät.

Suvaitsevaisuusaate hyväksyy ”väärinajattelijoiden” vainoamisen ja maalittamisen netissä. Doyle pitää itseään onnekkaana, koska yksityisyrittäjänä hän voi vapaasti sanoa mitä ajattelee. Olisi aivan eri asia, jos hän toimisi esimerkiksi opettajana.

– Luulen, että ihmiset alkavat saada tarpeekseen siitä, että heidän on koko ajan varottava sanomisiaan, koska joku jossakin etsii itselleen loukkaantumisen aihetta, Doyle kiteyttää.

SUOMEN UUTISET