

KUVAKAAPPAUS/TWITTER
Onko suvaitsevaisuus uskonto? – Twitterin kovimman suvaitsevaisuushahmon isä vastaa
BBC:n keskusteluohjelmassa pohdittiin, onko suvaitsevaisuus uskonto. Twitterin raivokkaimman suvaitsevaisuushahmon isä vastasi, että suvaitsevaisuudesta on nykyään muodostunut eräänlainen uskonto, joka on itsessään varsin suvaitsematon.
Britannian yleisradion The Big Questions -ohjelmassa keskustellaan eettisistä ja uskonnollisista kysymyksistä. Viime sunnuntaina Nicky Campbellin juontamassa ohjelmassa käsiteltiin muun muassa suvaitsevaisuutta. Juontaja kysyi Titania McGrath -parodiahahmon luojalta Andrew Doylelta, onko suvaitsevaisuus (”wokeness”) hänen mielestään uusi uskonto.
Andrew Doyle on koomikko ja poliittisen satiirin kirjoittaja, joka loi yhden Twitterin suosituimmista satiirihahmoista. Doylen luoma Titania McGrath on 24-vuotias intersektionaalinen feministirunoilija, joka on ”sukupuoleltaan fluidi, monirotuinen ja ekoseksuaalinen”. Titania on kiihkeän, joskus jopa raivokkaan suvaitsevainen. Titania muistuttaa toista satiirihahmoa, Keijo Kaarisadetta, sikäli, että molempien Twitter-kirjoituksia on välillä vaikea erottaa ihan oikeiden suvaitsevaisten kirjoituksista.
Doyle vastaa BBC:n ohjelmassa, että alunperin ajatus oli hyvä.
– Kun käsite ”woke” alunperin otettiin käyttöön mustien kansalaisoikeusliikkeissä, sillä tarkoitettiin ainoastaan sitä, että henkilö tiedostaa sosiaaliset epäoikeudenmukaisuudet.
There’s a new dangerous cult and its called wokeness.https://t.co/Tre0bwLtbr
— The Salisbury Review (@SalisburyReview) February 24, 2020
– Siinä ei ole mitään väärää, ja sillä määritelmällä jokainen meistä tässä huoneessa on ”woke”, Doyle jatkaa.
– Ongelma on siinä, että kyseinen sana kaapattiin muutamia vuosia sitten. Erityisen suvaitsematon ”sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajien” haara otti sen käyttöönsä.
Hyvistä ja kannatettavista asioista on tehty poliittisia lyömäaseita
Doyle sanoo, että jopa ”sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta” on tehty edistyksellinen iskulause, kuten niin monesta muustakin periaatteessa hyvästä asiasta, joita lähes kaikki ihmiset normaalisti kannattavat.
– Suvaitsevaisuus on nykyisessä muodossaan eräänlainen uskonto, Doyle sanoo.
Doylen mukaan suvaitsevaisuudessa on uskonnon piirteitä, koska se ei siedä toisinajattelua, se pyrkii ideologiseen puhtauteen, se on vakuuttunut omasta oikeassa olemisestaan ja etsii kerettiläisiä tuhotakseen heidät.
Suvaitsevaisuusaate hyväksyy ”väärinajattelijoiden” vainoamisen ja maalittamisen netissä. Doyle pitää itseään onnekkaana, koska yksityisyrittäjänä hän voi vapaasti sanoa mitä ajattelee. Olisi aivan eri asia, jos hän toimisi esimerkiksi opettajana.
– Luulen, että ihmiset alkavat saada tarpeekseen siitä, että heidän on koko ajan varottava sanomisiaan, koska joku jossakin etsii itselleen loukkaantumisen aihetta, Doyle kiteyttää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.