Kirjailija ja koomikko Andrew Doyle tulee kesäkuun lopussa Porin SuomiAreena-tapahtumaan puhumaan ”woke-uskonnosta”. Sananvapauden puolestapuhuja Doyle tunnetaan myös Twitterissä woke-kulttuuria parodioivana Titania McGrathina.

Kesäkuun lopussa Porissa järjestettävään SuomiAreena-tapahtumaan saapuu Suomalaisuuden Liiton vieraaksi englantilainen kirjailija, toimittaja ja koomikko Andrew Doyle, joka kertoo uudesta teoksestaan The New Puritans – How the Religion of Social Justice Captured the Western World (”Uusi Puritanismi – Kuinka sosiaalisen oikeudenmukaisuuden uskonto valtasi länsimaailman”).

Doylen avauspuheenvuoron jälkeen uudesta kirjasta keskustelevat kirjailija Jarkko Tontti ja kansanedustaja Onni Rostila (ps). Tilaisuus järjestään SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla Porissa perjantaina 30.6.2023 klo 15.00 alkaen. Tilaisuutta voi seurata suorana maikkarin nettipalvelussa sekä myöhemmin tallenteena katsomosta.

”Woke on uskonto”

Teoksessaan Doyle analysoi ”uudeksi puritanismiksi” kutsumaansa ideologista liikettä, sen keskeisiä ajatuksia ja taantumuksellista vaikutusta yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Tämä ideologinen liike, johon joskus viitataan myös yleiskäsitteellä ”woke”, voidaan hänen mukaansa parhaiten ymmärtää uskontona, eräänlaisena uutena puritanismina.

Kieltä, käyttäytymistä ja ajattelua kontrolloimaan pyrkivien uusien puritaanien maailmankatsomus on luonteeltaan suvaitsematon, jakava, sensuroiva ja sitä leimaa syvään juurtunut usko omaan moraaliseen ylemmyyteen. Doyle puolustaa kirjassaan liberaaleja arvoja ja sosiaaliliberalistista maailmankuvaa uuspuritanismia ja woke-ajattelua vastaan.

Titania McGrathin ”isä”

Andrew Doyle on kansainvälisesti tunnettu englantilainen kirjailija, toimittaja ja koomikko. Kotimaassaan Doyle juontaa Free Speech Nation -nimistä keskusteluohjelmaa GBnews-kanavalla ja kirjoittaa säännöllisesti eri sanomalehtiin ja verkkojulkaisuihin, kuten The Spectator, Unheard, Spiked.

Doyle on aikaisemmin julkaissut sananvapauden merkitystä käsittelevän kirjan Free Speech and Why it Matters (2021). Koomikkona hänet tunnetaan woke-kulttuuria Twitterissä parodioivana Titania McGrathina ja komediahahmo Jonathan Pien toisena tekijänä.

Titania McGrathin ulkomailla suurta suosiota saanut kirja ”Woke: opas yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen” (Scanria 2020) on saatavilla myös suomeksi. Suomen Uutiset on aiemmin kertonut Titania McGrathin taistelusta suvaitsevaisuuden puolesta esimerkiksi tässä jutussa.

SUOMEN UUTISET