

LEHTIKUVA
SuomiAreena: Kirjailija Andrew Doyle tulee Poriin puhumaan ”woke-uskonnosta”
Kirjailija ja koomikko Andrew Doyle tulee kesäkuun lopussa Porin SuomiAreena-tapahtumaan puhumaan ”woke-uskonnosta”. Sananvapauden puolestapuhuja Doyle tunnetaan myös Twitterissä woke-kulttuuria parodioivana Titania McGrathina.
Kesäkuun lopussa Porissa järjestettävään SuomiAreena-tapahtumaan saapuu Suomalaisuuden Liiton vieraaksi englantilainen kirjailija, toimittaja ja koomikko Andrew Doyle, joka kertoo uudesta teoksestaan The New Puritans – How the Religion of Social Justice Captured the Western World (”Uusi Puritanismi – Kuinka sosiaalisen oikeudenmukaisuuden uskonto valtasi länsimaailman”).
Doylen avauspuheenvuoron jälkeen uudesta kirjasta keskustelevat kirjailija Jarkko Tontti ja kansanedustaja Onni Rostila (ps). Tilaisuus järjestään SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla Porissa perjantaina 30.6.2023 klo 15.00 alkaen. Tilaisuutta voi seurata suorana maikkarin nettipalvelussa sekä myöhemmin tallenteena katsomosta.
”Woke on uskonto”
Teoksessaan Doyle analysoi ”uudeksi puritanismiksi” kutsumaansa ideologista liikettä, sen keskeisiä ajatuksia ja taantumuksellista vaikutusta yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Tämä ideologinen liike, johon joskus viitataan myös yleiskäsitteellä ”woke”, voidaan hänen mukaansa parhaiten ymmärtää uskontona, eräänlaisena uutena puritanismina.
Kieltä, käyttäytymistä ja ajattelua kontrolloimaan pyrkivien uusien puritaanien maailmankatsomus on luonteeltaan suvaitsematon, jakava, sensuroiva ja sitä leimaa syvään juurtunut usko omaan moraaliseen ylemmyyteen. Doyle puolustaa kirjassaan liberaaleja arvoja ja sosiaaliliberalistista maailmankuvaa uuspuritanismia ja woke-ajattelua vastaan.
Titania McGrathin ”isä”
Andrew Doyle on kansainvälisesti tunnettu englantilainen kirjailija, toimittaja ja koomikko. Kotimaassaan Doyle juontaa Free Speech Nation -nimistä keskusteluohjelmaa GBnews-kanavalla ja kirjoittaa säännöllisesti eri sanomalehtiin ja verkkojulkaisuihin, kuten The Spectator, Unheard, Spiked.
Doyle on aikaisemmin julkaissut sananvapauden merkitystä käsittelevän kirjan Free Speech and Why it Matters (2021). Koomikkona hänet tunnetaan woke-kulttuuria Twitterissä parodioivana Titania McGrathina ja komediahahmo Jonathan Pien toisena tekijänä.
Titania McGrathin ulkomailla suurta suosiota saanut kirja ”Woke: opas yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen” (Scanria 2020) on saatavilla myös suomeksi. Suomen Uutiset on aiemmin kertonut Titania McGrathin taistelusta suvaitsevaisuuden puolesta esimerkiksi tässä jutussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jonathan Pie Woke-ideologia Onni Rostila Andrew Doyle Titania McGrath wokeness Jarkko Tontti Pori SuomiAreena Sananvapaus Suomalaisuuden liitto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antropologi: BLM-mielenosoituksista on tullut nuorille suomalaisille naisille uskonnon korvike

Woke on moderni riita-ideologia, jonka määrittämät ongelmat asettuvat normaaliväestön arkisen ymmärryksen ulottumattomiin

Olutbrändi Bud Lightin woke-tuska pahenee: Amerikkalaisten entinen suosikkikalja ei enää mene kaupaksi edes alennusmyynnissä

Wokettaminen ei kannata: Halpahalliketjulle miljarditappiot Pride-tuotteiden takia USA:ssa

Päivän woke-pläjäys: Yleisradion jälkiviisas pahoitti mielensä hallituskokoonpanosta – ”Me ollaan sokeita sille, miten valkoiselta virallinen Suomi näyttää”

Hallitusohjelmassa vahvat kirjaukset sananvapaudesta ja suomalaisuudesta – ”Woketus on peruttu”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.