

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen menossa valiokunnan kokoukseen torstaina 27. huhtikuuta 2017. / LEHTIKUVA
Orpo lupasi: Talousvaliokunnan vaatimat hallintarekisteriponnet pannaan täytäntöön
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turuselle (ps.) torstaina heti eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus toteuttaa talousvaliokunnan laatiman ponnen hallintarekisteriä koskevan lain muuttamiseksi. Turunen oli esitellyt valiokunnan vaatimuksia vasta pari tuntia aiemmin tiedotustilaisuudessa.
Oppositio ihmetteli kyselytunnilla, miksi veronkierron mahdollistavat hallintarekisterit ovat putkahtaneet pintaan ylipäätään. Kaj Turunen ja Petteri Orpo totesivat, että valiokunta ja hallitus ovat päinvastoin tukkimassa hallintarekistereihin liittyvät porsaanreiät.
Asiaa koskeva laki täytyy joka tapauksessa säätää, koska syksyllä perustettava Arvopaperikeskus tarvitsee tähän lakiin perustuvan toimiluvan. Laki perustuu EU:n lainsäädäntöön, jota Suomen lainsäädäntö ei voi kumota.
Hallintarekisterisijoitus lähdeveron alaiseksi
Hallintarekisterit ovat EU:ssa sallittuja, mutta Suomessa ei. Suomi toimii asiassa poikkeuslailla. Laki ei kuitenkaan estä suomaisia sijoittamasta ulkomaiseen hallintarekisteriin.
Talousvaliokunnan vaatimuksen mukaan hallintarekisteriin sijoittaminen määrätään lähdeveron alaiseksi. Kansainvälisestä rekisteristä saadaan tieto, jos osakkeita omistama yritys on taustaltaan suomalainen – vaikka omistus olisi ketjutettu.
Tällöin rekisteri voidaan määrätä perimään osakkeiden saamista voitoista suomalainen lähdevero, joka voi olla korkea, vaikkapa 50 prosenttia. Jos omistaja ilmoittaa sijoituksestaan veroviranomaisille, peritään huomattavan paljon alhaisempi lähdevero. Tällä tavalla salainen sijoittaminen hallintarekisteriin tehtäisiin kannattamattomaksi.
Tämän Orpo lupasi toteuttaa lainsäädännössä viipymättä.
Suomen poikkeus on voimassa jatkossakin
– Suomen poikkeus on jatkossakin voimassa. Se on tarkistettu komissiosta ja se on valtiovarainministeriöstä vahvistettu, Turunen sanoi.
– Mutta varmaan jokaista kiinnostaa, miksi perussuomalaiset olivat tässä mukana. Juuri siksi, että täällä ovat nämä voimakkaat ponnet, joissa edellytetään kotimaista lainsäädäntöä siitä, että saataisiin ulkomailta nämä tiedot. Jos ei saada niin rankimman kautta verotetaan. Hallintarekisteriä ei ole hyväksytty Suomessa ja ulkomailla se on tehty nyt kannattamattomaksi, jos omistustiedot eivät ole käytettävissä. Tämä on ratkaisu, miksi me olemme tässä mukana. Kysynkin valtiovarainministeriltä, pannaanko heti tämä lainsäädäntö toimimaan, Turunen kysyi.
– Erinomainen puheenvuoro valiokunnan puheenjohtajalta, joka on hyvin perehtynyt tähän asiaan viime vuosien ja kuukausien aikana. Kyllä – nämä ponnet pannaan täytäntöön, Orpo lupasi.
Kolme pontta
Talousvaliokunnan mietintöön kirjaamat lausumaehdotukset eli ponnet kuuluvat seuraavasti:
1. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla mahdollistetaan veroviranomaisten kattava tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista lopullisista edunsaajista, ja että tunnistamatta jääneeltä edunsaajalta perittävä lähdevero on riittävän kannustava edellä sanotun tavoitteen saavuttamiseksi.
2. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää toteuttamismahdollisuudet ja välittömästi valmistelee kansalliseen lainsäädäntöön tarvittavat muutokset, joilla turvataan suoran omistuksen tasoinen omistustietojen julkisuus.
3. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää finanssialan kansalliseen harkintaan perustuvan seuraamussäännöstön kokonaisuuden ja tekee asiasta talousvaliokunnalle selvityksen.
Opposition vastalause
Talousvaliokunnan mietintö hyväksyttiin äänin 8-5. Oppositio jätti mietintöön vastalauseen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kansanedustaja Mika Raatikainen vastustaa hallintarekisteriesitystä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää