Eduskunnan talousvaliokunta on tukkinut hallintarekistereissä piilevän porsaanreiän, jolla osakkeenomistajat ovat voineet kiertää veroa. Muutoksen takana ovat kaikki hallituspuolueet ja sitä olivat vaatineet erityisesti perussuomalaiset.

– Tätä on väännetty puolitoista vuotta mutta nyt tämä on valmis. Tämä on iso muutos, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoi torstaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Valiokunta hyväksyi mietinnön lakiesityksestä, johon hallintarekisteri sisältyy. Esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Talousvaliokunta lisäsi kuitenkin mietintöön ponnen. Siinä eduskunta edellyttää hallitusta muuttamaan lakiesitystä niin, että suomalaisen omistajan veronkierto ulkomaalaisen hallintarekisterin kautta estyy.

Hallintarekisterisakko

Valiokunta keksi keinon, jonka avulla ulkomaiseen hallintarekisteriin sijoittaminen tehtäisiin kannattamattomaksi. Ongelma on ollut, että EU:ssa hallintarekisterit ovat sallittuja, mutta Suomessa hallintarekisterin kautta sijoittaminen on ollut kielletty. Omistaja on voinut kuitenkin hallita osakkeitaan ulkomaalaisen hallintarekisterin kautta. Suomessa on ollut asiassa poikkeusmenettely, joka poikkeaa EU:n yleisestä käytännöstä. Suomessa on haluttu, että omistaminen tapahtuu avoimesti, jolloin mm. tiedotusvälineet saisivat omistukset selville.

Talousvaliokunnassa keksittiin perussuomalaisten aloitteesta keino, jolla ristikkäiset tavoitteet voidaan sovittaa yhteen. Laki hallintarekistereistä voidaan hyväksyä EU:n puitteiden mukaisesti, mutta Suomi voi vaatia kansainvälisistä rekistereistä tiedon, millä omistuksilla on suomalainen tausta.

Tällaiset omistukset, joita omistaja ei ole itse ilmoittanut Suomen veroviranomaisille, pannaan korkealle lähdeverolle. Veron taso voi olla esimerkiksi 50 prosenttia sijoituksesta maksettavista osingoista.

– Jos omistaja ilmoittaa sijoituksensa veroviranomaisille, asia on OK ja sijoitukselle annetaan pienempi 15 prosentin lähdevero. Salainen sijoittaminen tehdään näin kannattamattomaksi, Turunen sanoo.

– Salainen hallintorekisteriin sijoittaminen tulee tällä tavalla käytänmnössä rangaistavaksi: korkea lähdevero on sakko, Turunen totesi.

Suomalainen omistajuus saadaan rekistereistä

Turusen mukaan suomalainen omistaja saataisiin selville omistuksen ketjutuksesta huolimatta – suomalainen omistaja löydettäisiin taustalta.

– Kansainvälisten säädösten mukaan me saamme tiedon kansallisuudesta, siinä tapauksessa, jos omistaja on suomalainen. Tällöin arvopaperin säilyttäjä voi periä osinkotuotosta 50 prosentin lähdeveron, Turunen sanoi.

Turunen vakuuttaa, että valiokunnan vaatimus velvoittaa hallitusta muuttamaan esitystä toivottuun suuntaan. Se ei ole selvityspyyntö, vaan vaatimus siitä, että lakia muutetaan valiokunnan nimenomaan kirjaamalla tavalla.

Veli-Pekka Leskelä