

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto mielii nyt SDP:n kuntapäättäjäksi. / LEHTIKUVA
Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.
Kevään kunta- ja aluevaaleissa on ehdolla useita julkisuudesta tunnettuja vaikuttajia ja myös ay-liikkeellä on laaja ehdokasedustus tänäkin vuonna. Useimmiten puolueena on joko SDP tai vasemmistoliitto.
Pääkaupunkiseudulla SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-liikkeen istuvaa tai entistä puheenjohtajaa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) entinen puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pyrkii Helsingin valtuustoon vaalilupauksin julkisten palvelujen vahvistamisen puolesta, ja lisäksi Niemi-Laine muun muassa esittää työntekijöille ”Helsinki-lisää”.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtajana vuodesta 2019 toiminut Annika Rönni-Sällinen on ehdolla Espoossa. Lähihoitajaliitto Superin entinen puheenjohtaja Silja Paavola on ehdokkaana niin ikään Helsingissä.
Teollisuusliitto lakkoili viime talvena
Teollisuusliiton istuva puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan asettuu ehdolle Vantaalla. Aallon ehdokkuutta voi pitää suorana tukena oppositiopolitiikalle, sillä Aalto on ollut viime aikoina runsaasti julkisuudessa etenkin Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluiden vuoksi.
Aalto muistetaan myös ”ruuvin kiristäjänä” osana talven 2024 poliittisia lakkoja, joihin Teollisuusliitto osallistui SAK:n ”Painava syy” -kampanjan mukana. Poliittisia lakkoja järjestettiin, koska ay-liike osoitti mieltään julkisia säästötoimia vastaan.
Lakot vaikuttivat laajasti teollisuuden tuotantoon useissa yrityksissä. SAK:laiset liitot kuitenkin keskeyttivät lakot 8. huhtikuuta alkaen. Arvioiden mukaan poliittista lakoista aiheutuneet menetykset Suomen taloudelle, yrityksille ja työpaikoille nousivat liki miljardiin euroon.
Ay-liike SDP:n asialla
Aalto toimi jo vuosina 2010-2012 SDP:n puoluehallituksessa. Aalto oli myös 2014 keskeisessä roolissa tukemassa Antti Rinnettä SDP:n puheenjohtajavaalissa.
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen kommentoi Aallon ehdokkuutta sosiaalisen median kanavillaan.
Muistatteko kun PS sanoi, että ay-liike tekee vaalityötä SDP:lle järjestämällä poliittisia lakkoja hallituksen politiikkaa vastaan?
— Lauri Laitinen︱LPR 221︱EKHVA 2096 (@lauri_laitinen) February 26, 2025
Olimme oikeassa. Taas kerran.
"Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto lähtee SDP:n ehdokkaaksi kuntavaaleihin"https://t.co/AL73bR8H9V
Ay-liike jakaa vaalirahaa
Ay-liike on perinteisesti ollut vasemmistotaustaisten ehdokkaiden rahanjakaja eri vaaleissa. Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien alla MTV:n selvityksessä kävi ilmi, että sekä SDP:n että vasemmistoliiton ehdokkaista enemmistö kertoi saavansa vaalirahaa joko ammattiliitolta tai -yhdistykseltä.
Tänä keväänä JHL ilmoittaa jakavansa vaalitukea liiton jäsenille, jotka ”sitoutuvat liiton arvoihin”. Tuet ovat jaossa maaliskuun loppuun asti. Tukea JHL:n kautta voi saada 500-1 000 euroa siitä riippuen, missä päin Suomea tai missä valeissa on ehdolla. Täysi ”toimintatonni” myönnetään, jos hakija on ehdolla sekä kunta- että aluevaaleissa.
Ammattiliitot katsotaan Suomessa yleishyödyllisiksi yhteisöiksi, minkä vuoksi ne saavat pääomatulot ja osingot verottomana. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén on laskenut ay:n verovapauden käyvän kalliiksi.
VM:n mukaan ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennys kustansi 2023 215 M€ ja työttömyyskassamaksujen 630 M€. AY-pääomatulojen verovapauden kustannuksista ei tietoa. Kysymys kuuluu: miksi muut jäsenmaksut (kirkko, SPR, Vasemmistoliitto...) eivät ole verovähennyskelpoisia.
— Matti Viren (@viren_matti) March 16, 2024
SAK alkaa jo muistuttaa puoluetta
Ay-pamppujen lisäksi monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta. SAK:n julkaisemat ehdokkaat ovat kaikki SAK:laisten ammattiliittojen jäseniä tai töissä ay-liikkeessä. Nämä ehdokkaat tekevät ”arvojensa mukaisia päätöksiä”.
SAK:n kiinteä yhteys vasemmistopuolueisiin ei pitäisi tulla tänä päivänä enää kenellekään yllätyksenä. Esimerkiksi Teollisuusliitto on kiinteästi kytköksissä poliittiseen vasemmistoon. Sen johdossa toimii useita vasemmistopoliitikkoja kaksoisroolissa. Sama kuvio toistuu useissa SAK:laisissa liitoissa.
Vaikka SAK ei ole varsinaisesti puolue vaan ammatillinen työntekijöiden keskusjärjestö, sen toiminta muistuttaa jo monella tapaa poliittista puoluetta. SAK on esimerkiksi julkaissut oman kunta- ja aluevaaliohjelman.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Annika Rönni-Sällinen kunta- ja aluevaalit 2025 Riku Aalto poliittiset lakot Silja Paavola Teollisuusliitto Lauri Laitinen JHL Vaaliraha ehdokkaat Päivi Niemi-Laine SAK Antti Rinne Matti Virén Ay-liike Vasemmistoliitto SDP
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.