Lastenkirjallisuus on tutkijoiden mielestä yhteiskunnan peili ja siellä näkyvät etuajassa maailman polttavat ongelmat. Lapsille tarkoitetuissa teksteissä ovat nyt nousussa ilmastonmuutokseen, seksuaalisuuteen ja terveyteen liittyvät teemat.

Maailman 500 johtavaa lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkijaa tulivat kokouksessaan myös siihen johtopäätökseen, että lastenkirjat väistämättä tulkitsevat yhteiskunnassa tapahtuvaa muutosta.

Malmön yliopiston kirjallisuuden professori Björn Sundmark on haltioissaan kuvatessaan lastenkirjallisuuden asemaa yhteiskunnassa.

– Mielestäni ruotsalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus heijastaa fantastisesti yhteiskuntaamme, professori saa mielenkuohultaan sanotuksi Ruotsin yleisradiolle. Hän ottaa esimerkiksi Lisa Bjärbon teoksen Iloinen pääni sisällä, jossa kuvaillaan paniikkihäiriötä ja muita vastaavia tunteita koulumaailman arjessa.

Poliittiset teemat yleistyvät

Professorin mukaan lastenkirjallisuus ottaa nopeasti kopin yhteiskunnan muutoksista. Hän viittaa tässä yhteydessä myös teoksiin, joissa kuvataan lapsiköyhyyttä ja luokkayhteiskuntaa. Vielä muutama vuosi sitten teksteissä olivat pinnalla maahanmuuttoon liittyvät asiat, tänään niissä käsitellään ilmastoon, terveyteen ja seksuaalisuuteen sisältyviä teemoja.

Konferenssissa tutkijat maailman eri yliopistoista olivat yksimielisiä lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä yhteiskunnallisten muutosten symbioosista. Belgialaisen professori Vanessa Joosenin mukaan nuorisolle tarkoitetut kirjat peilaavat väistämättä yhteiskuntaa.

– Poliittiset teemat ovat teoksissa yhä yleisempiä. Sekä eurooppalaisissa kirjoissamme ja myös niissä, joita tänne tuotetaan vaikkapa Yhdysvalloista.

SUOMEN UUTISET