

Pauli Vahtera: Saadaanko Suomi uudelleen nousuun?
Suomea ei pelastaisi kansantuotteen kasvu, jota on odotettu kuin kuuta nousevaa. Sellaista kasvua ei tule nyt, eikä enää koskaan. Jos ennusteita tekevien laitosten parhaat ennusteet toteutuisivat, valtiontalouden tulot olisivat vuonna 2018 yhtä suuret kuin menot. Mikäli valtion menot eivät viiteen vuoteen nousisi euroakaan.
Suomen talous ei voi perustua kasvuun, koska jatkuva kasvu on mahdottomuus. Jos kasvu olisi 2 % vuodessa, pitäisi tänä vuonna syntyneen lapsen eliniän aikana kaiken viisinkertaistua. Jos sellainen utopia toteutuisi, kuka pystyisi kuluttamaan viisi kertaa nykyistä enemmän. Suomalaiset ovat jo nyt ylipainoisia, emme voi syödä viittä kertaa enemmän.
Valtiotieteiden tohtori Heikki Koskenkylän uusinta kirjaa ”Suomen talous ja talouspolitiikan linja” on rauhoittavaa lukea, vaikka kirja antaa Suomen talouden nykytilasta masentavan näkemyksen. Rauhoittavaa minulle, koska Koskenkylän näkemykset ja muutosesitykset ovat niin samanhenkisiä omieni kanssa. Kun tosiasiat tunnustetaan, voidaan aloittaa parannus.
Suomi voi pelastua vain vähentämällä julkisia menoja monella tasolla. Julkisia virkoja on vähennettävä: Koskenkylä esittää 100.000 viran vähentämistä. Rahojen jakaminen ulkomaille on lopetettava. Koskenkylän mukaan yhteisvastuun kasvattamista on vastutettava jyrkästi. Julkisia menoja on vähennettävä, Koskenkylän mukaan menot on saatava 45 % tasolle bkt:sta ja myöhemmin 40 %:iin. Ihmiset on saatava töihin. Koskenkylä edellyttää työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin.
Kirjassa Koskenkylä ei sanallakaan mainitse kehitysapua eikä maahanmuuttoa. Julkistustilaisuudessa hän esitti julkisten menojen karsimislistan, joka alkoi kehitysavun puolittamisesta. Itse olen esittänyt reippaampaa alentamista 200-300 miljoonaan euroon ja käyttämistä tyttöjen koulutukseen. Maahanmuuton kustannukset ovat Suomessa tabu, eikä siihen Koskenkylä sohaise pitkällä kepilläkään.
Koskenkylän karsimislista päättyy julkisten työsuhteiden lomien lyhentämiseen, työaikojen pidentämiseen sekä palkkojen jäädyttämiseen ja/tai lomarahojen poistamiseen. Samat korjausliikkeet olen esittänyt mm. Kunnat kuntoon!-kirjassa. Kun näkemys oli perussuomalaisen valtuutetun esittämä, tuli turpiin eduskuntaa myöten. Mutta ei meillä ole muuta vaihtoehtoa.
Vähempi tuhlaus, pienempi kulutus, parempi elämä.
Pauli Vahtera
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää