

Lehtikuva
Perussuomalaiset: Hallitus parantaa palvelujen saatavuutta sekä Kela-korvausten vaikuttavuutta
Perussuomalaiset edistää palvelujen saatavuutta Kela-korvauksien kohdennuksilla. Oikea-aikainen hoito ja kuntoutus ovat keskeisiä keinoja ehkäistä terveysongelmien mutkistumista, siitä seuraavia välillisiä kustannuksia ja tarvetta runsaammille sote-palveluille.
Gynekologisten oireiden ja sairauksien tunnistaminen perusterveydenhuollossa on osoittautunut paikoin puutteelliseksi. Esimerkiksi endometrioosin diagnostinen viive voi olla jopa 6–9 vuotta. Hoitotakuun mukainen hoitoon pääsy naistentautien poliklinikalle ei toteudu tällä hetkellä kaikilla hyvinvointialueilla.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärien vastaanottokäyntien korvaustaksa on tarkoitus korottaa erikoistaksaluokkaan eli 30 eurosta arviolta noin 70 euroon. Kansanedustaja Pia Sillanpää pitää muutosta tärkeänä.
– Julkisessa terveydenhuollossa on ollut haastavaa päästä gynekologille, eikä terveyskeskusten yleislääkäreillä ole tarpeeksi tietoa naistentaudeista. Gynekologien vastaanottokäyntien Kela-korvausten korottaminen on suora panostus suomalaisten naisten terveyteen ja sen parantamiseen, Sillanpää toteaa.
Tuki- ja liikuntaelinvaivat maksavat kaksi miljardia joka vuosi
Tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat yhä keskeisin syy noin kolmasosaan työkyvyttömyyseläkkeistä. Tähän pystytään vaikuttamaan ajoissa toteutetulla fysioterapialla, mukaan lukien omahoidon ohjaus. Tutkitusti on mahdollista estää tai hidastaa työ- ja toimintakyvyn heikkenemistä ja ongelmien pahenemista. Julkisen terveydenhuollon riittämättömien voimavarojen vuoksi tule-asiakkaita ei ole kuitenkaan pystytty kuntouttamaan perusterveydenhuollossa, ja vuosittain tule-vaivojen vuoksi menetetään noin kahden miljardin euron työpanos.
Fysioterapiakäynneistä saisi ns. suoravastaanotosta korvauksen, ja sen saisi ilman lääkärin lähetettä enintään neljästä käynnistä vuodessa.
– Hallituksen esityksellä pyritään alentamaan kynnystä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle, ja mielestäni tämä on erinomainen uudistus, kun korvausta maksetaan jatkossa sairauden hoidon lisäksi ennaltaehkäisevän terveydenhoidon palveluihin esimerkiksi oireiden perusteella, jolloin kyseessä on oireenmukainen hoito, kansanedustaja Anne Rintamäki painottaa.
Suun terveydenhuoltoon hakeutumisen kynnys madaltuu
Fysioterapian korvattavuus edistää palvelujen painopisteen siirtymistä ennaltaehkäisevään ja kuntouttavaan suuntaan ja voi osaltaan estää potilaiden ohjautumista turhaan lääkärille.
Kela-korvausten korotusten kohdistamista suun terveydenhuoltoon puoltaa julkisen sektorin jonotilanne. Julkisen terveydenhuollon kapasiteettia ei nykytilanteessa ole edes mitoitettu siten, että se pystyisi huolehtimaan koko väestön suun terveydestä.
– Hammaslääkärin lähetteen vaatimuksesta luopuminen madaltaa kynnystä hakeutua suun sairauksien ennaltaehkäisevään hoitoon ja karsii kustannuksia lisäävää päällekkäistä työtä. Korvauksen saisi ilman hammaslääkärin lähetettä enintään kahdesta käynnistä vuodessa, kansanedustaja Minna Reijonen toteaa.
Lisää valinnanvapautta palvelujen käyttäjille
Hallituksen muutos edistää myös eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa ja hyödyntää eri ammattiryhmien osaamista nykyistä paremmin.
Palvelujen käyttäjille tulee lisää valinnanvapautta.
Sillä, että ainakin osa ihmisistä saa avun varhaisemmassa vaiheessa, on mahdollista estää raskaampien palvelujen tarve. Tällä voidaan arvioida olevan myönteisiä vaikutuksia tavoitteessa hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tuki- ja liikuntaelinsairaudet Kela-korvaukset perusterveydenhuolto fysioterapia gynekologi Pia Sillanpää Anne Rintamäki terveysongelmat julkinen terveydenhuolto sote-palvelut hyvinvointialueet hammashoito Minna Reijonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Rami Lehtisellä korjaava ratkaisu lääkäripulaan: ”Lisätään merkittävästi lääkärien koulutusmäärää ja tehdään korjaava malli lääkärikoulutukseen”

Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen avainasemassa sekä ihmisten että sote-palveluiden toimintakyvyn turvaamisessa

Sote-palvelut kuuluvat ensisijaisesti suomalaisille – ”Ei ole meidän yhteiskuntamme etu, että ylläpidämme kalliita palveluita, jotka voivat lisätä halukkuutta jäädä laittomasti maahan”

Perussuomalaiset: Hallituksen työn ja kasvun linja nostaa Suomea
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.