Hallitus on esittänyt, että syksyllä 2018 alkaisi niin sanottu kielikokeilu, jossa 2 200 oppilasta vapautettaisiin pakollisen toisen kotimaisen kielen opiskelusta. Suomea äidinkieltä puhuville tämä tarkoittaa siis pakollista ruotsia, jonka tilalle voisi valita jonkin muun kielen. Perussuomalaiset pitää esitystä hyvänä ja oikeansuuntaisena, mutta se ei ole heille riittävä.

– Mehän neuvottelimme kirjauksen vapaaehtoisesta ruotsin kielen opiskelusta hallitusohjelmaan aikanaan. Tässä on nyt kuitenkin saavutettu vain aika vesitetty kompromissi, sillä 2 200 oppilaan kokeiluryhmä on auttamatta liian pieni, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa.

Laajuus tuplattava

Perussuomalaiset esittävät kielikokeilun laajuuden tuplaamista. He näkevät, että vapaaehtoinen kielivalinta on jopa taloutta piristävä teko.

– Esitämme, että heti kokeilun alusta alkaen mukana on 4400 oppilasta. Tähän varaisimme budjetista miljoona euroa, joka on pieni summa, mutta se riittää hallituksen omienkin laskemien mukaan hyvin, valtionvarainvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki kertoo.

– Tämähän on ennen kaikkea matkailunedistämisvaltti. Suomen turismi on valtavassa kasvussa ja pohjoisessa kasvu korostuu. Ei siellä ruotsia tarvita vaan esimerkiksi ranskaa, saksaa, kiinaa ja venäjää – englannin lisäksi tietysti.

Rahasta ei ole kysymys

Perussuomalaiset heittää pallon hallitukselle.

– Heistä se nyt riippuu, miten asiassa edetään. Rahastahan tässä ei ole kysymys, ja hallitusohjelmassa tämä kielikokeilu jo on, Vähämäki muistuttaa.

SUOMEN UUTISET