

Matti Matikainen
Perussuomalaiset: Suomi yrittäjyyden kautta nousuun
Mitä hallitus aikoo tehdä sen eteen, että Suomi lähtisi uudelleen nousuun yrittäjyyden kautta? Siinä kuului perussuomalaisten keskeinen kysymys hallitukselle torstain kyselytunnilla.
Martti Mölsä (ps.), rakennusalan yrittäjä, muistutti teollisuuden tuotannon laskeneen 7,5 prosenttia viime vuodesta ja jo toista vuotta yhtäjaksoisesti. Suomessa on 266 000 yritystä ja niistä 207 000 on pienyrityksiä. Noin puolet yrityksistä on henkilöyrityksiä ja elinkeinonharjoittajia, joiden verotus on selvästi osakeyhtiöitä ankarampi.
– Pienyritykset ovat ylläpitäneet työpaikkoja, kun suuryritykset ovat vastaavasti vähentäneet niitä. Pienyrittäjille pitäisi antaa kasvunmahdollisuus. Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta Suomi saataisiin yrittäjyyden kautta nousuun, Mölsä kysyi.
Osui kipeään paikkaan
Se osui kipeään paikkaan. Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) myönsi teollisuuden menettäneen 10 vuodessa 100 000 työpaikkaa. Siihen ovat johtaneet kansainväliset teollisuuden suhdanteet ja kotimaisista kriiseistä suurimpana Nokian romahdus. Kustannuskriisi ja ikäkin painavat päälle. Mölsä korosti, että aina on vaihtoehtoja. Kunnissa yrittäjien merkitys on jo huomattu.
Energiasta työtä?
– Eikö eduskunnassakin olisi syytä herätä huomaamaan, mistä rahat tulevat? Tuontienergia, kuten hiili ei tuo veroja Suomeen. Kannattaisiko uskoa taloustyöryhmän raportti ”Kasvua ja työllisyyttä energiapolitiikalla”, jonka mukaan Suomen energiantuonti maksaa 8,5 miljardia euroa. Se raha voitaisiin suunnata kotimaahan, jolloin se loisi kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Suomihan on täynnä energiaa, Mölsä huomautti.
Myös Mauri Pekkarinen (kesk.) tarttui teemaan ja moitti hallitusta hiilen käytön lisääntymisestä – turpeen verotusta korotettiin samaan aikaan, kun hiilen hinta laski.
Vapaavuori vastasi, että kun 10 vuodessa teollisuudesta hävisi 100 000 työpaikkaa, Pekkarinen oli kahdeksan vuotta teollisuusministerinä, hän ja Jyri Häkämies (kok.) vain vuoden.
– Pekkarinen tietää luoneensa itse tämän järjestelmän, hän sivalsi.
Pekkarinen vastasi työpaikkoja tulleen 40 000 lisää, vaikka teollisuus sukelsikin. Siltikin nyt pitäisi panostaa teollisuuteen, kuten hakkeeseen ja turpeeseen. Onko hallitus valmis muuttamaan hiilenmustan politiikkansa, Pekkarinen kysyi.
– Emme voi muuttaa politiikkaa, jota ei edes ole. Pekkarinen muistaa, kuinka hiili ja turve naitettiin yhteen. Suomen piti tavoittaa 38 prosenttia uusilla energiamuodoilla vuoteen 2020 mennessä. Nyt saavutamme sen ajoissa ja olemme kakkosia koko maailmassa. Ainoa muutos oli, että hiilen hinta on laskenut USA:n kaasulöytöjen vuoksi. Mutta olemme hyvällä tiellä: metsäenergian käyttö kasvaa joka tapauksessa, Vapaavuori puolustautui.
Tukia investointeihin
Kaj Turunen (ps.), eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja penäsi hallitukselta vielä investointeja, jotta kotimaiseen energiaan päästäisiin käsiksi. Ja ne tuet:
– Samaan aikaan, kun hiilen hinta laski, metsähakkeen tukea laskettiin ja turpeen veroa lisättiin.
– Vastaukseni on, että kotimaisen energian käyttö kasvaa koko ajan. Hiilen kasvu on huono asia, mutta moni muukin maa on energia-alijäämäinen. Suomi on suuri tekijä, maailmassa jo toinen, hän kehui.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.