LEHTIKUVA
Perussuomalaiset vaativat kaivannaisveron käyttöönottoa Lapissa
Lapin talous nojaa metsään, matkailuun ja malmiin. Kaivannaisteollisuus klustereineen on tulevaisuuden ala sekä vientieurojen tuojana että työllistäjänä, muistuttaa Perussuomalaisten Lapin piiri tiedotteessaan.
– Talvivaaran ja Nivalan Hituran ympäristöongelmien myötä asenteet kaivannaisteollisuutta kohtaan ovat koventuneet aiheetta. Poliittisten päättäjien on pidettävä jalat maassa – Suomessa on kymmenkunta kaivosta, jotka ovat hoitaneet ympäristöasiat mallikkaasti, kertoo Rovaniemen perussuomalainen kaupunginvaltuutettu Kalervo Björkbacka.
Vero käytössä useissa maissa
Malmikaivokset – paria lukuun ottamatta – ovat ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden omistuksessa. Suomi on tyytynyt välillisiin hyötyihin, kuten kaivosalan palkkatuloista saataviin veroihin.
Muualla maailmassa kaivosyhtiöt maksavat yleisesti rojalteja eli käyttöoikeuskorvauksia, jotka voivat jakaantua valtion, paikallisyhteisön (kunnan) ja maanomistajan kesken. Kaivannaisverot tai rojaltit eivät ole olleet kynnyskysymyksenä kaivannaisyhtiöille. Useassa maassa tällainen vero on käytössä.
Tulot suunnattava kaivoskuntaan
Perussuomalaisten Lapin piiri esittää kaivannaisveron käyttöönottamista.
– Nämä tulot on suunnattava siihen kuntaan, missä kaivosalue sijaitsee. Suomen kaivoslain mukaan kaivosalueen maanomistaja saa vuosittain 0,15 prosenttia hyödynnetyn malmin arvosta louhintakorvauksena, eräänlaisena rojaltina sekä 50 euroa hehtaarilta. Nämä korvaukset ovat riittämättömiä, piiri painottaa.
– Yksityisiä maanomistajia on ollut vähän korvauksen piirissä, koska yleensä kaivosyhtiöt nimittäin pyrkivät hankkimaan kaivosalueet omistukseensa, jolloin ne vapautuvat korvauksien maksamisesta.
Lapin elinvoimaisuuden puolesta
Kehittyneissä rojaltijärjestelmissä käyttöoikeuskorvauksista ei pääse eroon maakaupoilla. Valtiolle ja kunnalle maksettavat vuotuiset rojaltit on tyypillisesti sidottu yhtiön louhimien malmien arvoon tai niistä saatuihin voittoihin.
– Meille perussuomalaisille on tärkeää Lapin kuntien elinvoimaisuuden turvaaminen. Jokainen voi ajatella, mitä esimerkiksi Sodankylä, Kittilä tai Meri-Lapin alue olisivatkaan ilman kaivannaisteollisuudesta saatuja hyötyarvoja. Kuitenkin kaivannaiskunnille tuleva korvaus louhinnasta on riittämätön ja se tulee saattaa oikeudenmukaiselle tasolle, toteaa Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset pettyneitä yritystukityöryhmän esitykseen: Ajaa suomalaisen teollisuuden EU:n ulkopuolelle
Tavio: EU:n CETA-sopimus betonoi kanadalaisten kaivosyhtiöiden aseman
Meri: Kaivosyritykset saatava tilille ympäristövahingoistaan
Juuso: Suhangon kaivoksen purkuputkesta Kemijokeen virtaavat kemikaalit ovat vaarallisia myrkkyjä
Viikon suosituimmat
”Kuka laittoi disinformaation liikkeelle vesihuollon yksityistämisestä?”, kysyy Purra – aiemmin mitään pidäkkeitä ei ollut, nykyinen hallitus ESTÄÄ määräysvallan lipumisen yksityisille
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.